ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου 2024

    Ημερομηνία:

    Το 1996, η 8η Σεπτεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (PT). Αυτή είναι η ημερομηνία που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Φυσικοθεραπεία το 1951.

    Η ημέρα σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της παγκόσμιας κοινότητας φυσιοθεραπείας. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε το έργο που κάνουν οι φυσιοθεραπευτές για τους ασθενείς και την κοινότητά τους.

    nakas

    Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (PT), στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι η οσφυαλγία (LBP) και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση και την πρόληψή της.

    Η καμπάνια επικεντρώνεται στα ακόλουθα βασικά μηνύματα:

    • Η οσφυαλγία είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. 619 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνισαν LBP το 2020, δηλαδή 1 στα 13 άτομα.
    • Η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σχεδόν όλοι θα το βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, γίνεται χρόνιος (που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες) για μια μειονότητα.
    • Το 90% της οσφυαλγίας είναι μη ειδική, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή (π.χ. άρθρωση, μυς, σύνδεσμος, δίσκος) που μπορεί να βρεθεί ότι την προκαλεί και δεν οφείλεται σε σοβαρή ή συγκεκριμένη υποκείμενη νόσο.
    • Μεταξύ των παθήσεων υγείας που μπορεί να ωφεληθούν από την αποκατάσταση, η οσφυαλγία είναι η κατάσταση από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων.
    • Οι φυσιοθεραπευτές παρέχουν συμβουλές ειδικών, καθοδήγηση και θεραπεία για την οσφυαλγία. Θα βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σας, ενώ θα μειώσουν τις πιθανότητές σας για μελλοντικά επεισόδια.
    • Σε όλους τους τύπους και σε όλα τα στάδια της οσφυαλγίας, η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για να καθησυχάσει τους ανθρώπους και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον πόνο σας, να υποστηρίξετε την αποκατάσταση, να επιστρέψετε στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε και να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας στην καθημερινή ζωή.
    • Συνιστώνται μη χειρουργικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουν άτομα με οσφυαλγία. Οι φυσιοθεραπευτές είναι ειδικοί στη φροντίδα της οσφυαλγίας και μπορούν να προσφέρουν προσαρμοσμένη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων:

    – εκπαιδευτικών προγράμματων

    – προγράμματων άσκησης υπό την επίβλεψη φυσιοθεραπευτή

    – φυσικοθεραπευτικών παρεμβάσεων όπως η χειρωνακτική θεραπεία

     

    • Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο χρήσιμη θεραπεία για την οσφυαλγία. Ένα είδος άσκησης δεν φαίνεται να είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο – το να παραμείνετε δραστήριοι και να το κάνετε τακτικά είναι το πιο σημαντικό. Ο φυσιοθεραπευτής σας, θα σας βοηθήσει να βρείτε μια άσκηση που είναι κατάλληλη για εσάς.

     

    Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου. Στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων, με στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμού και νόσου.

    Η κίνηση και η άσκηση είναι θεμελιώδεις παράμετροι για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία. Ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί να εκπαιδεύσει τον ασθενή να ασκείται με ασφάλεια, να αυξήσει τα επίπεδα της δραστηριότητας του, να θέτει στόχους και να βρίσκει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ χαλάρωσης και δραστηριότητας/κίνησης.

     

    Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Ολύμπιον στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία, τα Χανιά και το Ηράκλειο, ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας για τους ασθενείς είναι σημαντικός. Ο Φυσικοθεραπευτής αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής ομάδας όπου υπό την καθοδήγηση του ιατρού αποκατάστασης, κατόπιν κλινικής αξιολόγησης του εκάστοτε περιστατικού, ακολουθείται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, με στόχο τη βελτίωση του κινητικού και λειτουργικού επιπέδου του ασθενή, στις ακόλουθες παθήσεις:

    • Νευρολογικές Παθήσεις
    • Τραυματισμοί
    • Μυοσκελετικές Παθήσεις
    • Καρδιοαναπνευστικές Παθήσεις
    • Μετεγχειριτική αποκατάσταση

     

    Τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ είναι υπερσύγχρονα, υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιημένα για τις υπηρεσίες τους. Παρέχουν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας σε νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.

    Επίσης, είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

    Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τα προγράμματα φυσικοθεραπείας στα Κέντρα  Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μπορείτε να απευθυνθείτε στο κοντινότερο Κέντρο της περιοχής σας https://www.olympion-rehab.com/

    Για το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα,  μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 2610 464001, 2610 464003. 

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας - 8 Σεπτεμβρίου 2024

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα 8 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσοι έχουν νιώσει βαθιά μοναξιά

    Η μοναξιά είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Μόνο όσοι την...

    Αμαλιάδα: Δύο τραυματίες σε εκτροπή τζιπ

    Ήταν περίπου 5:30 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν το...

    Πατρών-Πύργου: ΙΧ κατέληξε σε αυλάκι μετά από τροχαίο

    Ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές μετράμε από το τροχαίο ατύχημα...

    Πρίγκιπας Χάρι: Με ποιους έχει κρατήσει «κρυφά» επαφή στην Βρετανία

    Ο πρίγκιπας Χάρι έχει αποξενωθεί από τον μεγάλο του αδελφό πρίγκιπα...
    Best Shop