Χρήστος Βασιλόπουλος: “Περί προστίμων, λαϊκής οικογένειας και άλλων τινών”

    Ημερομηνία:

    Ο αρμόδιος κ. Αντιδήμαρχος, σε ραδιοφωνική εκπομπή τοπικού σταθμού την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, θυμήθηκε πάλι τη γνωστή κασέτα περί του συμφέροντος της λαϊκής οικογένειας. Συμφέρον το οποίο πλήττεται από την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση για την είσπραξη των ανεξόφλητων προστίμων που οφείλονται στον Δήμο Πατρέων, αλλά και σε κάθε δήμο της χώρας, μέσω της ΑΑΔΕ ( δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα αν υπάρχει βεβαιωμένο ανεξόφλητο πρόστιμο).

    nakas

    Βέβαια ο κ. Αντιδήμαρχος ξέχασε να μας πει:

    α.  Σε τι ποσό ανέρχονται, πόσο παλαιά είναι και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για να τα εισπράξει. Αν δεν έχει καταφέρει να τα εισπράξει μέχρι τώρα (μετά από πάνω από δέκα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου) τι μας κάνει να πιστεύομε ότι θα το καταφέρει στο μέλλον; Επίσης πόσα έργα θα είχαν υλοποιηθεί ή πόσοι υπάλληλοι θα είχαν προσληφθεί, αν είχε αυτά τα χρήματα; Γιατί να υπάρχουν ανεξόφλητα βεβαιωμένα πρόστιμα; Δηλαδή γιατί να στερείται ο Δήμος Πατρέων έσοδα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών;

    β.  Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα διοικητικό μέτρο ώστε να συνετίζονται όσοι παραβαίνουν τη νομοθεσία. Στην πατρίδα μας δεν ισχύει η οικογενειακή ή η συλλογική ευθύνη (όπως ίσχυσε σε χώρες που εφάρμοσαν αυτά που ευαγγελίζεται το κόμμα που στηρίζει τη Δημοτική Αρχή) και τιμωρείται όποιος αποδεδειγμένα παραβαίνει το νόμο. Οπότε η λαϊκή οικογένεια απειλείται μόνο από τους παραβάτες (πολλοί από αυτούς επαναλαμβανόμενοι) και την αντικοινωνική τους συμπεριφορά. Αυτοί που παρανομούν -και η παράβαση του νόμου είναι πρώτα αντικοινωνική ενέργεια- ξεφεύγοντας από τις συνέπειες ακόμα και ενός μικρού ποσού προστίμου, ποιο μήνυμα παίρνουν; «Κάντε ότι θέλετε, μην πληρώσετε τίποτα και ο ‘’πατερούλης’’ θα φροντίσει να συνεχίσετε να κάνετε ότι θέλετε». Επιπλέον, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, η ατιμωρησία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς ο παραβάτης δεν τιμωρείται αλλά καρπώνεται επιπλέον κέρδη που στερεί από αυτόν που είναι σύννομος.

    γ.  Αυτοί που δεν παρανομούν (ή που πληρώνουν εμπρόθεσμα τα πρόστιμα που τους καταλογίστηκαν) τι μήνυμα παίρνουν; Θεωρούν τους εαυτούς τους τουλάχιστον κορόιδα και μπαίνουν στον πειρασμό να σκέφτονται ότι την επόμενη φορά θα συμπεριφερθούν σαν τους άλλους. Τώρα που η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί πλέον να παίξει το ρόλο του εργατοπατέρα που φροντίζει να κάνει όποιος θέλει ότι θέλει, «τσουβαλιάζει» και ισοπεδώνει τους παραβάτες με όλους του υπόλοιπους δημότες, με κορώνες του τύπου «θηλειά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας» που φυσικά δεν πείθουν κανένα νοήμονα δημότη.

    δ. Το ψευτοδίλημμα του κ. Αντιδημάρχου ότι η υπόψη νομοθετική ρύθμιση θα απαλλάξει την Κεντρική Κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να καταβάλει στον Δήμο Πατρέων -και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας- αυτά που οφείλει, δεν ισχύει. Τουναντίον, θα ενισχύσει τα επιχειρήματα των δήμων για την απόδοση των πόρων που δικαιούνται, καθώς θα έχει εκπέσει σαν επιχείρημα από την πλευρά της Κεντρικής Κυβέρνησης: «εισπράξτε πρώτα αυτά που σας χρωστάνε οι άλλοι και μετά βλέπουμε». Οι απαιτήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων παραμένουν και ορθώς προβάλλονται (αν και με αναποτελεσματικό τρόπο) και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συμψηφισμός.

    Είναι μια από τις συζητήσεις που θα επιθυμούσαμε να μην γίνεται. Γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται. Να μην υπάρχουν ανεξόφλητα πρόστιμα, κυρίως να μην υπάρχουν πρόστιμα. Όχι γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τα βεβαιώσει ή να τα εισπράξει, αλλά γιατί οι δημότες, ως άτομα αλλά και ως επιχειρήσεις, θα ενστερνιστούν την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας προς όφελος ΟΛΩΝ.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ένας “Κατά φαντασίαν ασθενής” καταγγελτικός και ανελέητος φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (φωτο)

    Την θεατρική παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», το κύκνειο...

    Κικίλιας: Προσλήψεις δασοκομάντος σε όλη τη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός από τη ΔΕΘ

    Για προσλήψεις δασοκομάντος που θα γίνουν και φέτος σε...

    Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο 25χρονος που βίαζε τη θετή του κόρη – Σε συγγενείς τα τρία παιδιά

    Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί ο 25χρονος Σύρος...

    Πάτρα: Επιθεώρηση του ΚΕΤΧ από το Πεντάγωνο, πότε επίκειται επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ Γεωργίου Κωστίδη

    Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πάτρας βρέθηκε ο γενικός...
    Best Shop