Πατρινός εγκαινίασε το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

    Ημερομηνία:

    «Με το έργο αυτό θέλαμε να συστηθούμε στην πόλη».

    Αυτό δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Πατρινός διευθύνων σύμβουλος της DIMAND κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος στα εγκαίνια του συγκροτήματος HUB 26, του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Θεσσαλονίκης με μια επένδυση κοντά στα 80 εκατ. ευρώ που θα παραδίδεται σταδιακά στους χρήστες μέχρι το τέλος του έτους. Το νέο συγκρότημα είναι και το πρώτο mega project που υλοποιεί η εταιρεία στη συμπρωτεύουσα δεδομένου ότι ένα ακόμη, σημαντικό ορόσημο θα αποτελέσει και η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, η οποία αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα, DIMAND, βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης για το έτερο έργο στις πρώην εκτάσεις της ΒΑΛΚΑΝ, με στόχο τη δημιουργία ενός συγκροτήματος χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 120.000 τετραγωνικών μέτρων (55.000 αρχικά κι εν συνεχεία 65.000 τ.μ.). Το συγκρότημα σε προνομιακή θέση, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο κέντρο logistics της Βορείου Ελλάδος με 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

    Πατρινός εγκαινίασε το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

    Με αφορμή ακριβώς την αυξανόμενη παρουσία της εταιρείας στη συμπρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι είναι πιθανό η εταιρεία να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική διακήρυξη θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς και θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως π.χ. συνέβη στο έτερο μεγάλο έργο ανάπλασης που υλοποίησε και παρέδωσε η εταιρεία για τον Πύργο Πειραιά. «Επί της αρχής είναι ένα έργο που έχει ενδιαφέρον», δήλωσε ο κ. Ανδριόπουλος για το θέμα της ΔΕΘ.

    Το HUB 26

    Πατρινός εγκαινίασε το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

    Το HUB 26 θα είναι το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας και βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, απέναντι από την ιστορική πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ. Το έργο αφορά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων, σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 7.704 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερα κτίρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων με το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων να αγγίζει τα 31.000 τ.μ.

    Το συγκρότημα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Το σύγχρονο αυτό πράσινο συγκρότημα γραφείων έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς φήμης, όπως η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς. Από το πρώτο εξάμηνο του 2025, στο επιχειρηματικό πάρκο θα λειτουργούν και τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε ιδιόκτητο αυτόνομο κτήριο, ενώ τη νέα τους έδρα θα βρουν ηγετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Alpha Bank και μία ακόμα συστημική τράπεζα.

    Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει η Ourania A.E., μια κοινοπραξία του ομίλου DIMAND και της PRODEA Investments, με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα. Πρόκειται για μία επένδυση της οποίας η ακαθάριστη αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ.

    Η ζυθοποία ΦΙΞ

    Πατρινός εγκαινίασε το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

    Οσον αφορά την ανάπτυξη του συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος.

    Η εκτιμώμενη αξία επένδυσης αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ με συνεπενδυτή τη βιομηχανία αλουμινίου ΕLVIAL. Η κατασκευή για το έργο (που χρειάστηκε μία πενταετία για την αγορά, με την πολεοδόμηση να γίνεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος) αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ η περάτωση κατασκευής του συνολικού έργου θα υλοποιηθεί σε φάσεις, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2027.

    Πατρινός εγκαινίασε το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης

    Το σύνολο των επεμβάσεων τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτιρίων θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με την DIMAND, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και σημασία του μνημείου και με οδηγό τα ιστορικά τεκμήρια που επιβεβαιώνουν μια σειρά από μορφολογικά, ογκοπλαστικά και διακοσμητικά στοιχεία. Για το έργο, η DIMAND έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο μερών και για άλλα έργα.

    Ευρύτερο πρόγραμμα αναπλάσεων – Θεσσαλονίκη

    Το έργο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ και το HUB 26 εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης της δυτικής πύλης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό και η πρωτοβουλία της εταιρείας για δωρεά μελέτης ποδηλατοδρόμου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.

    Η δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης και οι δυνατότητες ανάπτυξης της αναδείχθηκαν και στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ArXellence (πρωτοβουλία της εταιρείας Alumil). Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και εξετάζεται η πολεοδομική ωρίμανση του.

    Σύμφωνα με τους επιτελείς της DIMAND, η υλοποίηση των παραπάνω έργων αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης και, κατ’επέκταση, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της και της σημασίας της διεθνώς. «Επιπλέον, η χρονική συμπόρευση των επενδύσεών μας με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος (500 μέτρα από το ΦΙΞ) αλλά και την αξιοποίηση των παλαιών σφαγείων, πολλαπλασιάζει την αξία των παρεμβάσεων και μεγιστοποιεί την ανάδειξη της ευρύτερης Περιοχής», όπως επισημαίνεται σχετικά. Συμπληρωματικά, σημειώνεται ότι από το Μουσείο Ολοκαυτώματος μέχρι την περιοχή των δικαστηρίων, σχεδιάζεται με πρωτοβουλία του δήμου η δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού πάρκου Μνήμης κατά μήκος των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών.

    Στη Θεσσαλονίκη, η DIMAND αυξάνει το αποτύπωμά της και μέσω του “Project Skyline”, τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η DIMAND μαζί με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο της Alpha Bank που αφορά συνολικά σε κοντά 570 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων, σε όλη τη χώρα, με περίπου 70 από αυτά να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Τα ακίνητα πρόκειται να μεταβιβαστούν στο νέο εταιρικό σχήμα σε 4 δόσεις με την πρώτη στις 30 Οκτωβρίου. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο του Skyline στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και κενό επαγγελματικό κτίριο 3.200 τ.μ., δίπλα από την αγορά Μοδιάνο που θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί με χρήσεις ξενοδοχείου και κατοικιών.

    Eν τω μεταξύ, πέραν των έργων στη Θεσσαλονίκη, η DIMAND «τρέχει» αυτή την περίοδο και τις διαπραγματεύσεις με τρεις ενδιαφερομένους για την πώληση έως το τέλος του έτους του project του Πύργου Πειραιά που έχει μισθωθεί με μακροχρόνια παραχώρηση για 99 χρόνια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Μπόνους» 500 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση της οικονομίας

    Η σταθερή υπέρβαση των στόχων των φορολογικών εσόδων, που...

    Γίνεται να χάσουμε κιλά χωρίς να γυμναζόμαστε;

    Η τακτική άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του υγιεινού...

    Μύκονος: Το κύκλωμα εκβιαστών και τα τηλεφωνήματα τρόμου – Πώς απείλησαν μητέρα τριών παιδιών

    Τα αδίστακτα κυκλώματα εκβιαστών της Μυκόνου, όχι μόνο εκβιάζουν...
    Best Shop