ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κλειδώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων την έκπτωση του 20%

    Ημερομηνία:

    Το 2025, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα έρθει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα «χτυπήσει την πόρτα» 7 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στα τέλη Φεβρουαρίου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου.

    Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με φέτος. Ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).

    Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
    – Διπλασιάζεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από το 2025. Ανεβαίνει στο 20% από 10% που εφαρμόστηκε στο φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Τη μεγαλύτερη έκπτωση κερδίζουν οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει από φυσικές καταστροφές, κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το έτος θα πληρώσει το 2025 φόρο 320 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ετήσιο όφελος 80 ευρώ από 40 ευρώ που ήταν η έκπτωση στο φετινό λογαριασμό.

    – Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ διατηρείται για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

    Για να κερδίσουν την έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

    1. Οι κατοικίες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

    2. Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωση.

    3. Η έκπτωση στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

    4. Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συγκλονίζει η αδερφή της Πρεζεράκου – Η φωτογραφία της κόρης της όταν μάθαινε ότι είχε 6 μήνες ζωής

    Συγκλονίζει η ανάρτηση της Ξένιας Πρεζεράκου, η οποία το Σάββατο...

    Μάζεψε τα πράγματά του από την Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης – Παραιτήθηκαν οι δύο διευθυντές του Γραφείου Τύπου

    Ο Στέφανος Κασσελάκης άδειασε από τα πράγματά του το γραφείο του...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11-9-2024

    ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο μας ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΥΝ/ΧΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛ.ΑΣ ΕΤΩΝ 93 Κηδεύουμε την...

    Με κορυφαία στελέχη της ΝΔ στην ΔΕΘ ο Αντώνης Κουνάβης – ΦΩΤΟ

    Στην ΔΕΘ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ...
    Best Shop