ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    Με εντυπωσιακή επιτυχία ολοκληρώθηκε η 21η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας- AgreXa 2024 καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών εκθετών και επισκεπτών, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της κορυφαίας αγροτικής έκθεσης στη Νοτιοδυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, στην οποία εκπροσωπείται η αγροτική επιχειρηματικότητα, τεχνολογία και καινοτομία.

     

    Μέσα από ένα πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, συνεργασιών και εμπορικών συμφωνιών, η AgreXa 2024 απέδειξε για ακόμη μία χρόνια τη δυναμική του θεσμού, ο οποίος πρωτοπορεί και απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, του διατροφικού κλάδου και του αγροτουρισμού.

     

    Τα λιθόστρωτα σοκάκια της Χαλανδρίτσας, στα οποία περισσότερα από 130 εκθέτες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα κι εξοπλισμό, αγροτικά εφόδια αλλά και προϊόντα, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, «πλημμύρισαν» από κόσμο, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 30.000.

     

     

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

    Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στη νέα γενιά, στους ανθρώπους που δημιουργούν το μέλλον, στους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και στον αθλητισμό που αποτελούν τα πιο δυναμικά «κύτταρα» της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων είχε έντονο κοινωνικό, εθελοντικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, καθώς περιλάμβανε τη βράβευση των αριστούχων μαθητών του Δήμου και των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υποδοχή της φλόγας της 22ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών και την τιμητική διάκριση των ποδοσφαιρικών ομάδων Α.Σ. Αστέρα Λεοντίου και Α.Ο. Πείρο Ισώματος που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην Β’ και Γ’ Κατηγορία, αντίστοιχα. Επίσης, έγινε παρουσίαση χορών από το μικρό και μεσαίο χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας και του Χορευτικού Σωματείου Σκιαδά Αχαΐας και Σταυροδρομίου, καθώς και από το Αχαϊκό Εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης.

     

     

    ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Τη δεύτερη ημέρα, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, βουλευτών, Δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου. Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως «η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας συνιστά μία μεγάλη πρόκληση και μία μεγάλη ευκαιρία: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των προϊόντων μας, να δώσουμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα ενημέρωσης και δικτύωσης και να αναδείξουμε την περιοχή μας. Επίσης, συνιστά έναν κόμβο συνάντησης, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών και δικτύωσης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του αγροδιατροφικού τομέα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κόσμο και το επιχειρηματικό κοινό, ενώ δίνει, παράλληλα, την ευκαιρία στους επισκέπτες και φιλοξενούμενους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του γεωργικού κλάδου. Αναμφίβολα η AgreXa eίναι ένα μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκαθιδρύουν ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας, από το οποίο αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι οικονομικοί αλλά και ανθρώπινοι πόροι προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι μια δήλωση για το μέλλον του τόπου μας, μια πρόσκληση για συνεργασία και συλλογική δράση».

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Τσιρώνης και Σία Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Οικονομικός Επόπτης της Οικονομικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, Απόστολος Μάρκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλανδρίτσας Παναγιώτης Μαυροειδής και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας, Δήμητρα Μακρή.

    Ακολούθησε επίσκεψη στα περίπτερα των εκθετών, αλλά και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, ενώ το δικό του παραδοσιακό «χρώμα» προσέδωσαν στην εκδήλωση τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας και του Συλλόγου Αχαιών «Ο Καρατζάς». Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τους «Μπουάτ».

     

     

    ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ Η ΦΕΤΑ

    Η ανάδειξη της διατροφικής αξίας της φέτας, η διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον αγροτουρισμό, αλλά και η ανάγκη περαιτέρω «θωράκισης» και οι προοπτικές της κτηνοτροφικής παραγωγής που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών βρέθηκαν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της τρίτης κατά σειρά ημέρας, της διοργάνωσης.

    Το πρόγραμμα  περιλάμβανε ενημερωτική – επιστημονική ημέρα και workshop ευαισθητοποίησης για την διασύνδεση του βιο – αγροδιατροφικού τομέα με τον αγροτουρισμό από την ΑΧΑΪΑ Α.Ε., ομιλία από τον κ. Λυκούργο Σταυρουλόπουλο, MSC BA Hons Οικονομολόγο, Περιφ. Σύμβουλο Δυτ. Ελλάδας, Υπεύθυνο Παρακολούθησης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την «Αγροδιατροφική Καινοτομία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο πλαίσιο των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς και παρουσίαση στοιχείων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την κτηνοτροφική παραγωγή από την Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Κτηνίατρο Υγειονολόγο, Προϊσταμένη Εποπτείας Πάτρας και ενημέρωση για την πανώλη μέσω και της παράθεσης στοιχείων για την αιγοπροβατοτροφία στην Αχαΐα από τον κ. Κωνσταντίνο Μήλιο Προϊστάμενο Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε.

    Ο Δήμος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο παρουσίασαν ένα απολαυστικό βίντεο με τίτλο «Φέτα όπως παλιά…» και οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν αφού είχαν την ευκαιρία να δουν τη διαδικασία παραγωγής φέτας με τον παραδοσιακό τρόπο!

    Ξεχωριστή όμως ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικών διακρίσεων στις πιστοποιημένες και βραβευμένες τυροκομικές μονάδες, Αχαϊκή Βιομηχανία Α.Ε.- ΑΒΙΓΑΛ «Φέτα Παντελής» και Τυροκομείο Τομαράς «Φέτα Ερυμάνθου» που δραστηριοποιούνται στη Βαλμαντούρα Δ.Ε. Φαρρών και Δροσιά Δ.Ε. Τριταίας Δ. Ερυμάνθου, αντίστοιχα. Τη βράβευση έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής.

    Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με χορευτικό ταξίδι στην Ελλάδα από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης.

     

     

     

     

    ΑΥΛΑΙΑ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΙΤΑΣ

    Η αυλαία των εκδηλώσεων έκλεισε με διαγωνισμό πίτας που είχε ως βασικό συστατικό τη φέτα. Περισσότερες από 40 νοικοκυρές από σχεδόν όλα τα χωριά του Δήμου Ερυμάνθου προσήλθαν με τις παραδοσιακές πίτες που παρασκεύασαν, τις οποίες βαθμολόγησαν εθελοντές από το κοινό. Όπως αποδείχτηκε από τα σχόλια των κριτών οι γυναίκες του Δήμου Ερυμάνθου είναι «χρυσοχέρες». Προηγήθηκε ομιλία για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και την καλλιέργειά τους στον Δήμο Ερυμάνθου από τον Γεωπόνο, Χρήστο Θανόπουλο, ενώ η βραδιά έκλεισε με παρουσίαση χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Φίλων Δαφνούλας και μουσική βραδιά από τους «Replica».

     

    «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ καταρχάς σε όλους τους εκθέτες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και μας εμπιστεύτηκαν για ακόμη μία χρονιά, σε όλους τους επισκέπτες, τους οποίους υποδεχτήκαμε στο Δήμο μας με μεγάλη χαρά, αλλά και σε όλους τους συλλόγους και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις. Ο απολογισμός είναι θετικός με δεδομένο ότι φέτος σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών εκθετών και επισκεπτών, θέτοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Η AgreXa 2024 πέτυχε τους στόχους της, καταφέρνοντας να προσδώσει εξωστρέφεια στον πρωτογενή μας τομέα και στα αγροτικά μας προϊόντα, συνέβαλε στη δικτύωση των επαγγελματιών του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, ανέδειξε τις τελευταίες τάσεις, επιστημονικές εξελίξεις και καινοτομίες στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, τόνωσε την τοπική μας οικονομία και απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι κατέχει επάξια μία θέση στον πανελλαδικό εκθεσιακό χάρτη. Η αυλαία της 21ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για τη διοργάνωση της ΑgreXa 2025 για την οποία και ανανεώνουμε το ραντεβού μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής.

    ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 21ης «AgreXa» 2024 - ΦΩΤΟ

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Υπόθεση Πελικό: 20.000 βίντεο και φωτογραφίες από τη δεκαετή κακοποίηση

    Η πρώτη απευθείας κατάθεση του θύματος, της Ζιζέλ Πελικό, στο...

    Ανατροπές στο καθεστώς χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – Τι θα αλλάξει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Ανατροπές στο καθεστώς χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, όπως αυτό...

    «Σάρωσε» τα πάντα ο ισχυρός τυφώνας Γιάγκι στο Βιετνάμ – Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

    Ο τυφώνας Γιάγκι, ο πιο ισχυρός της χρονιάς στην Ασία, προκάλεσε...

    Κόρινθος: Αδίστακτοι ληστές εισέβαλαν σε επιχείρηση – Απείλησαν και χτύπησαν εργαζόμενους (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

    Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τρεις εργαζόμενοι σε επιχείρηση στην Κόρινθο, τα...
    Best Shop