ΑΧΑΪΑ: 28 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών

    Ημερομηνία:

    Με καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε Νηπιαγωγεία στα ισόγεια πολυκατοικιών, ξεκινά στην Πάτρα και την Αχαΐα σήμερα η νέα σχολική χρονιά.

    Μάλιστα χθες παραμονή για το πρώτο κουδούνι στις σχολικές μονάδες η ΕΛΜΕ Αχαΐας και γονείς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον 28 Νηπιαγωγεία συνεχίζουν και φέτος να λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων, σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, που στις πλείστες των περιπτώσεων στερούνται και προαύλιου.

    Σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και με κατάργηση άλλων , προκαλώντας σοβαρό ζήτημα είδικότερα σε περιπτώσεις που μαθητές που φέτος θα ολοκλήρωναν την φοίτησή τους, τώρα θα βρεθούν ..στο κενό , καθώς στο τμήμα ειδικότητας που φοιτούσαν καταργείται.

    ΑΧΑΪΑ: 28 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών

    Με αφορμή την μετ’ εμποδίων έναρξη των μαθημάτων εκδόθηκαν και σχετικές ανακοινώσεις:

     

     

    Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας ανέφερε:Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις αποφάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων με λιγότερους από 25 μαθητές. Αυτές οι πρακτικές υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και πλήττουν την ποιότητα της σχολικής ζωής.

    Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί. Η εκπαίδευσή τους δεν πρέπει να εξαρτάται από λογιστικές προσεγγίσεις. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οφείλουν να διασφαλίσουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, κάλυψη όλων των κενών και σταθερή ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε σχολείο, καθημερινά και όχι μερικές φορές την εβδομάδα.

     

     

    Οι ψηφιακές τάξεις και οι τεχνολογικές λύσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ούτε να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή που απαιτείται για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

    Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις Ενώσεις Γονέων της Δυτικής Ελλάδας να αντισταθούμε ενωμένοι σε αυτές τις πολιτικές και να οργανώσουμε δράσεις για τη διασφάλιση ολιγομελών τμημάτων και ποιοτικής εκπαίδευσης. Ο αγώνας για ποιοτική, ισότιμη εκπαίδευση συνεχίζεται.

     

     

    Αντιδρούν οι σύλλογοι γονέων

    Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.

     

     

    Οι γονείς δηλώνουν έκπληκτοι από τις αποφάσεις και αναρωτιούνται αν «οι συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμα και σε τμήματα που αποδεδειγμένα φοιτούν μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής φροντίδας, είναι η αναβάθμιση που διαλαλεί το υπουργείο Παιδείας».

     

     

    Τονίζουν, επίσης: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και επομένως στην ενίσχυση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που διενεργείται σε κάθε τμήμα, στοιβάζετε πλέον 28 μαθητές ανά τάξη». Ζητούν να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα και κάθε τάξη να έχει έως 15 μαθητές.

     

     

    Αντιδράσεις για την κατάργηση τμημάτων

    Σε ανακοίνωση του Δήμου Ερυμάνθου αναφέρονται τα εξής:

    Μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας -τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους- να αναστείλει τη λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Λύκεια του Δήμου Ερυμάνθου, την ώρα που ενέκρινε τη λειτουργία αντίστοιχων τμημάτων σε άλλες περιοχές ακόμη και μ’ έναν μαθητή(!). Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ερυμάνθου, ο οποίος με επιστολή του προς την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για άδικη και άνιση μεταχείριση των μαθητών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και οι δυσκολίες μετακίνησής τους.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «πρόκειται για μαθητές που φοιτούν στην Γ ́ τάξη του Λυκείου, στο ίδιο Σχολικό περιβάλλον, από την παιδική έως την εφηβική τους ηλικία και φέτος βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, συνθήκη που αυτομάτως τους επιφορτίζει με παραπανίσια ανησυχία, άγχος και αγωνία για το μέλλον τους και σε πολλές περιπτώσεις έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Οφείλουμε λοιπόν να τους εξασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την απαραίτητη ομαλότητα στις λειτουργίες της σχολικής τους ζωής, δίχως αλλαγές στο περιβάλλον τους και μετακινήσεις με χρονική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ώστε, μαζί με τη στήριξη που λαμβάνουν από τις οικογένειές τους, να είναι σε θέση να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στους προσωπικούς τους στόχους».

    Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής ζητά να ανακληθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση και να γίνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων, από τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων.

    «Είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να ενημερωνόμαστε ότι κλείνουν ολιγομελή τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού στα Λύκεια του Δήμου μας, σε Χαλανδρίτσα και Φαραί, όταν οι γονείς και οι μαθητές έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι μία άδικη και άνιση απόφαση σε βάρος των μαθητών του Δήμου μας, η οποία θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, επιβαρύνοντας τα παιδιά με επιπρόσθετο άγχος λόγω μιας καταναγκαστικής μετακίνησης. Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων ζητούμε άμεσα την επαναξιολόγηση των κριτηρίων και την ικανοποίηση του καθ’ όλα δικαίου αιτήματος, για την έγκριση των Τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και συγκεκριμένα:

    • Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας (Θ. Σπ. & Σπ. Υγ.), στο Ημερήσιο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Φαρών

    • Ανθρωπιστικών Σπουδών (Α. Σπ.) στο Ημερήσιο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Χαλανδρίτσας και

    • Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (Σπ. Οικ. & Πλ.) στο Ημερήσιο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Χαλανδρίτσας.

    Αυτό που προέχει είναι η ψυχική ηρεμία των παιδιών μας και η απρόσκοπτη έναρξη των μαθημάτων, ενώ οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε μία δύσκολη περίοδο, λόγω της μετακίνησης των μαθητών σε άλλο σχολείο», ανέφερε ο κ. Μπαρής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ποιον δείχνουν να προηγείται οι.. στοιχηματικές

    Οι διεργασίες το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, είναι έντονες καθώς...

    Αλλαγές στο ΕΣΥ: Όλα όσα ανακοινώθηκαν για απογευματινά χειρουργεία, μισθούς και εφημερίες

    Στην εξειδίκευση των μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

    Αλλαγή ώρας και γηπέδου στο Παναχαϊκή-Καλαμάτα

    Την Κυριακή θα διεξαχθεί ο αγώνας Παναχαϊκή – Καλαμάτα...

    Ζάκυνθος: Απαγόρευση απόπλου πλοίου- Ταλαιπωρία για 250 επιβάτες

    Στο λιμάνι της Ζακύνθου παραμένει το εμπορικό – οχηματαγωγό πλοίο «Μάρε Ντι Λεβάντε»...
    Best Shop