Επιχείρηση «Μάρκο Πόλο» κατά της τρομοκρατίας

    Ημερομηνία:

    Στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς επιχείρησης «Μάρκο Πόλο» για την αποτροπή νέων επιθέσεων στην Ευρώπη που σχετίζονται με την επονομαζόμενη Δύναμη Quds των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον τους ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, ύστερα και από πληροφορίες αφγανών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με τις οποίες «Ιρανοί θα προχωρήσουν σε νέες στρατολογήσεις για επιθέσεις στην Ελλάδα – και όχι μόνο – κυρίως κατά ισραηλινών στόχων».

    Οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν για τη σύσταση και τρίτου – σε διάστημα δύο ετών – δικτύου ποινικών αλλοδαπών με στόχο επ’ αμοιβή αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα, όπως έχει συμβεί σε Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και αλλού, κατόπιν στρατολόγησης από ιρανικές οργανώσεις.

    Ολα αυτά, σε συνέχεια της επιχείρησης «Μάρκο Πόλο» των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν τους τελευταίους μήνες τη δράση γαλλοαλγερινών ποινικών που έχουν διαπράξει άσχετα αδικήματα και εντάχθηκαν σε ιρανικό πυρήνα για διάπραξη επιθέσεων σε Γαλλία και Γερμανία.

    Η επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας βασίζεται σε δημοσιοποιηθείσα έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας που συντάχθηκε στις αρχές Μαΐου.

    Σε αυτήν καταδεικνύεται η τακτική των «στοχευμένων δολοφονιών» από οργανώσεις που εμφανίζονται ως καθοδηγούμενες από την Τεχεράνη, με τη συχνότητα και την ένταση των επιθέσεων να εντείνονται στον απόηχο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και των επιχειρήσεων σε ιρανικό έδαφος με στόχο ηγέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, απώτερος σκοπός των ενεργειών αυτών είναι η αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας σε χώρους ισραηλινού και εβραϊκού ενδιαφέροντος.

    Κεντρικό πρόσωπο στην επιχείρηση «Μάρκο Πόλο» αποτέλεσε ένας Γαλλοαλγερινός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του σε φόνο στη Μασσαλία και αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2023. Στον εν λόγω ποινικό αποδίδεται βασικός ρόλος σε πυρήνα με βάση τη Γαλλία που δρα για λογαριασμό του Ιράν υπό τον συντονισμό άλλου ποινικού, εμπλεκόμενου στη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Λυών, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε στο Ιράν προ μερικών μηνών.

    Ο πυρήνας, κατά τις γαλλικές Αρχές, είχε βάλει στο στόχαστρο πρώην υπάλληλο ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που ζει στο Παρίσι, τρεις πρώην συναδέλφους του, καθώς και τρεις Ισραηλινογερμανούς σε Μόναχο και Βερολίνο. Εκτιμάται ότι οι εντολοδόχοι των ιρανικών υπηρεσιών σχεδίαζαν τέσσερις εμπρησμούς σε εταιρείες ιδιοκτησίας ισραηλινών υπηκόων στη Νότια Γαλλία (Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024). Εξάλλου, οι γαλλικές Αρχές προχώρησαν στα τέλη Αυγούστου στη σύλληψη ενός ακόμη Γαλλοαλγερινού, 33 ετών, που είχε επίσης κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και προχώρησε σε επίθεση κατά εβραϊκής συναγωγής κοντά στο Μονπελιέ, ενώ είχε πυροβολήσει αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν σε διαμέρισμα στην πόλη Νιμ.

    Οι ελληνικές Αρχές, από την πλευρά τους, έχουν ήδη εξαρθρώσει δύο αντίστοιχες οργανώσεις που φαίνεται να κατευθύνονταν από το Ιράν, με στόχο επιθέσεις στη χώρα μας. Πλέον, κατόπιν σχετικών αναφορών, εκφράζεται ανησυχία για τη δημιουργία και τρίτου δικτύου αχαρτογράφητων, «αναλώσιμων» αλλοδαπών ποινικών, πρόθυμων να προχωρήσουν σε αιματηρές ενέργειες έναντι αμοιβής.

    Η πρώτη από τις προαναφερθείσες οργανώσεις αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2023 όταν η Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ προχώρησε – στα πλαίσια της επιχείρησης «Υάκινθος» – στη σύλληψη δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε τυφλές επιθέσεις κατά εβραϊκής συναγωγής στο κέντρο της Αθήνας αλλά και κατά Ισραηλινών σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με ομοεθνή τους, κάτοικο Ιράν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες. Ο δε καθοδηγητής τους επί ελληνικού εδάφους φέρεται να συνεργαζόταν με την Quds – μία εκ των πέντε «διευθύνσεων» πληροφοριών και επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τότε οι αστυνομικοί, αυτό το σύστημα επιθέσεων που εκπορεύεται από ιρανικές οργανώσεις ξεκίνησε μετά τη στρατολόγηση το 2017 χιλιάδων σιιτών μουσουλμάνων από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, με ανταλλάγματα την παροχή στέγης, μηνιαίο μισθό 600 δολαρίων και απασχόληση στο Ιράν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο ίδιο σχέδιο, δε, ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θρησκευτικών Σπουδών Αλ Μουσταφά στην ιερή πόλη Κομ του Ιράν.

    Το δεύτερο «ελληνικό» δίκτυο αποκαλύφθηκε προ τριών μηνών όταν η Αντιτρομοκρατική προχώρησε σε επτά συλλήψεις ιρανών, αφγανών και ελλήνων υπόπτων για εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος. Στην πλειονότητά τους οι συλληφθέντες ήταν τοξικομανείς και στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για κλοπές και ληστείες, ενώ οργανωτής τους ήταν ένας έγκλειστος Αφγανός που εκτίνει ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη δολοφονία ενός υπηκόου Αλβανίας και φέρεται να έδινε αμοιβή 3.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο εν λόγω κρατούμενος είχε διασυνδέσεις με άτομα σχετιζόμενα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν (μέσω και «γνωριμιών» που πιθανολογείται ότι είχε με άλλους κρατούμενους σε σωφρονιστικό κατάστημα της Γερμανίας όπου είχε φυλακιστεί), από όπου φέρεται να προέρχονταν και οι πόροι για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος έχει αναφέρει σε έλληνες αξιωματούχους ότι έχουν προχωρήσει νέες στρατολογήσεις ποινικών στη χώρα μας από Ιρανούς. Αλλωστε, παρόμοια σχέδια με καθοδήγηση από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν έχουν αποκαλυφθεί την περίοδο 2021-2024 σε ΗΠΑ, Κύπρο, Γεωργία, Γερμανία και Τουρκία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μαράια Αντετοκούνμπο: Ανέβασε φωτογραφίες από το φόρεμα που έβαλε στο bachelorette πάρτι της

    Η Μαράια Ριντλσπρίγκερ, σύζυγος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μοιράστηκε νέες φωτογραφίες της...

    ΠΑΤΡΑ: Μπλόκο αύριο το πρωί στο αντλιοστάσιο του Δήμου στην Ρομάντζα! Κινητοποίηση κατοίκων

    Στα μαχαίρια Δήμος και κάτοικοι της Ρομάντζας για το...

    Άννα Διαμαντοπούλου: Ο πρωθυπουργός έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα

    Για «διαζύγιο» του πρωθυπουργού με την πραγματικότητα κάνει λόγο...

    Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία απόψε – Διαψεύδεται ότι θα πάει ο Στέφανος Κασσελάκης

    Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται...
    Best Shop