3,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ο εφιάλτης στο Κάλφα λέγεται… αδιαφορία!

    Ημερομηνία:

    Του Κωνσταντίνου Φλαμή

    Πέρασαν 3,5 μήνες από την ημέρα που η φωτιά πέρασε μέσα από το Κάλφα Αχαϊας και κατέστρεψε περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Ακόμη και σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί ζημιές περιμένουν το «μάννα εξ ουρανού» αλλά… τίποτα δεν βλέπουν! Εξι κάτοικοι της περιοχής, που επέλεξαν να ζήσουν στο χωριό τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους, κάνουν έκκληση μέσω της «Γνώμης»! Γιάννης Παπαβραμόπουλος, Γιώργος Μασούρας, Κώστας Γαλανόπουλος, Νίκος Μπαντούνας και Κώστας Ζαχαρόπουλος έχουν υποστεί ζημιές άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΛΓΑ.

    Ο Γιάννης Παπαβραμόπουλος έχασε το σπίτι του στις 21 Ιουνίου 2024 όταν οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Εχασε 120 πρόβατα, 30 γίδες, στάβλο και αποθήκες, ζωοτροφές και σανό, αρμεκτικά μηχανήματα και 500 ρίζες ελιές. Μέχρι και η ζωή του κινδύνευσε στην προσπάθειά του να περισώσει ότι μπορούσε. «Παρολίγο να καεί ζωντανός» μας λέει συγχωριανός του. Ο Γιάννης Παπαβραμόπουλος κατάφερε στο τέλος να σώσει 3 σπίτια γειτόνων του, και το μόνο που του απέμεινε είναι 80 πρόβατα τα οποία όμως χωρίς βοσκοτόπια και νερό… κινδυνεύουν και αυτά! 50 χρόνια δούλευε η οικογένειά του για να φτιάξει την περιουσία του. Και καταστράφηκε. Ο γείτονάς του Γιώργος Μασούρας έχασε 250 γίδες, 10 μάνες γουρούνες, στάβλους και ελιές. Οι άλλοι έχουν υποστεί παρόμοιες καταστροφές. Σήμερα, τόσους μήνες μετά… κανείς δεν τους έχει «κοιτάξει»! Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα ζήσουν το χειμώνα. Ο Δήμος Ερυμάνθου είχε χαρακτηρίσει «ανυπολόγιστες» τις ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Άνω Μαστραντώνη Αχαΐας.

    Σύμφωνα με δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί από τον Δήμο «η πυρκαγιά στο καταστροφικό της πέρασμα από τα χωριά και τους οικισμούς, Άνω Μαστραντώνη, Σταυροδρόμι, Ράχη, Σκούρα, Γάλαρο, Αγία Βαρβάρα, Πανουτσέικα, Πανταζέικα, Μασουρέικα και Κάλφα έκανε «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και αγροικίες.

    Αναφέρει επίσης ότι «από τη μανία της φωτιάς δεν γλίτωσαν εκατοντάδες ζώα, κυρίως, αμνοερίφια, ενώ αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους και καλλιεργειών, όπως ελαιώνες και αμπέλια».

    «Τεράστιες» χαρακτηρίζει τις ζημιές στις υποδομές του Δήμου και κυρίως, στο δίκτυο ύδρευσης και σημειώνει ότι «αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ». Κάτοικοι της περιοχής έχουν απευθυνθεί στην Περιφέρεια. Τους διαβεβαίωσαν πως από την πλευρά τους έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωσή τους, όμως το θέμα έχει «κολλήσει» στην Αθήνα.

    3,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ο εφιάλτης στο Κάλφα λέγεται… αδιαφορία! 3,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ο εφιάλτης στο Κάλφα λέγεται… αδιαφορία! 3,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ο εφιάλτης στο Κάλφα λέγεται… αδιαφορία! 3,5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ο εφιάλτης στο Κάλφα λέγεται… αδιαφορία!

    Ο Γιάννης Παπαβραμόπουλος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κάποιος μέσα από το OnlyFans

    Η συνδρομητική πλατφόρμα OnlyFans έχει γίνει μια προσοδοφόρα υπηρεσία για τους...

    Ολοκληρώθηκε το δύσκολο χειρουργείο του μικρού Γιαννάκη στις ΗΠΑ

    Ο μικρός Γιαννάκης, που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο με...

    Σχολεία: Γιατί θα είναι κλειστά στις 27 Σεπτεμβρίου

    Τα σχολεία της χώρας, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια,...

    ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ: Εντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του κλάδου για την επιβολή τέλους 20 ευρώ ανά επιβάτη

    Για στοχοποίηση της κρουαζιέρας κάνει λόγο – ανεπίσημα –...
    Best Shop