«Σπίτι μου 2»: Όλο το σχέδιο – Τετραπλό µπόνους

    Ημερομηνία:

    Σήμερα αναμένεται η εξειδίκευση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος. Σημαντικότερο εξ αυτών είναι το νέο «Σπίτι Μου», το… σίκουελ, δηλαδή, του προγράμματος που στόχο έχει να υποστηρίξει τη «γενιά της κρίσης» να αποκτήσει το δικό της σπίτι.

    «ΤΑ ΝΕΑ» εξασφάλισαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το «Σπίτι Μου 2», εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που αναμένεται να διευκρινιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα – πιθανότατα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τις τράπεζες την επόμενη εβδομάδα. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα, όπως και στο «Σπίτι μου 1» θα γίνονται μέσω των εμπορικών τραπεζών. Για το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.

    Εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το «Σπίτι μου 2» διευρύνονται σημαντικά και έχουν ως εξής:

    • 20.000 (από 16.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμους και άτεκνους ωφελουμένους.
    • 28.000 (από 24.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα (από κοινού) για ζευγάρια, το οποίο αυξάνεται κατά 4.000 (από 3.000) ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια (δύο γονείς, δύο παιδιά) θα μπορεί πλέον να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν έχει εισόδημα έως 36.000 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρώτο «Σπίτι Μου» το αντίστοιχο όριο ήταν στις 30.000 ευρώ.
    • 31.000 (από 27.000) ευρώ ετήσιο εισόδημα για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο αυξάνεται κατά 5.000 (από 3.000) ευρώ για κάθε παιδί.

    Ηλικιακά όρια

    Ενώ το πρώτο «Σπίτι Μου» απαιτούσε τουλάχιστον ένας εκ των ωφελουμένων να είναι κάτω των 40 ετών, το νέο πρόγραμμα ανεβάζει το ανώτατο ηλικιακό όριο στα 50 έτη. Κι αυτό, καθώς το προηγούμενο όριο δημιουργούσε δυσκολίες, αφού τα άτομα κάτω των 40 που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια σπανίως είχαν τις οικονομίες για να καλύψουν το ποσό της ίδιας συμμετοχής στην αγορά του ακινήτου (τουλάχιστον 10% της εμπορικής αξίας).

    Ποσοστό επιδότησης

    Το άτοκο κομμάτι του δανείου, δηλαδή αυτό που θα επιδοτείται, θα είναι 50% του δανείου, από 75% που ίσχυε το προηγούμενο πρόγραμμα.

    Επομένως, το επιτόκιο που θα πληρώσει ο ωφελούμενος θα αντιστοιχεί στο μισό του επιτοκίου της αγοράς. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους ωφελουμένους, το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης θα αυξάνεται στο 75%, ενώ στο πρώτο «Σπίτι Μου» έφτανε το 100%.

    Αριθμός ωφελουμένων

    Το «Σπίτι Μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ, πραγματοποιείται από μεταφορά κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αριθμός των ωφελουμένων από το πρόγραμμα νοικοκυριών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15.000 και 20.000. Στο «Σπίτι μου 2» αναμένονται περισσότεροι δικαιούχοι, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προβλέπονται  ευνοϊκά κριτήρια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ εντάσσονται επιπλέον κατοικίες (που σήμερα είναι κλειστές) με φορολογικά κίνητρα.

    Ογκος δανείου

    Στο νέο πρόγραμμα, το όριο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε ποσό άνω των 200.000 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Το ποσό αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες, ύστερα από συνάντηση και με τις τράπεζες.

    Επιλέξιμα ακίνητα

    Τα κριτήρια χαλαρώνουν και πλέον θα μπορούν να ενταχθούν σπίτια σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως περιοχής. Σε ό,τι αφορά την ηλικία των επιλέξιμων ακινήτων, το νέο πρόγραμμα θα απαιτεί η οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί το αργότερο το 2007. Επί της ουσίας, το εν λόγω κριτήριο μένει ίδιο σε σχέση με την προηγούμενη «έκδοση».

    Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή που θα περιλαμβάνει και νεότερα ακίνητα, ώστε να αυξηθεί η περίμετρος της προσφοράς και να μοιραστεί η ζήτηση, ώστε να μη δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών σε παλαιά ακίνητα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», στο «Σπίτι μου 1», αρχικά παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών στα παλαιά ακίνητα (άνω των 15 ετών). Επειδή, όμως, δεν γίνονταν συναλλαγές, τελικά, οι τιμές υποχώρησαν.

    Ωστόσο, τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στις τράπεζες υπάρχει η άποψη ότι ο ηλικιακός περιορισμός των ακινήτων στρέφει τη ζήτηση σε λιγότερα ακίνητα και δημιουργεί υψηλά επίπεδα τιμών για παλαιά και ακόμα υψηλότερες για νέα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Record Digging: O Νικ Κέιβ συνεχίζει να παλεύει με τη θλίψη

    Σε έναν δίσκο που αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ωδή...

    Εστίαση: Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του καλοκαιριού

    Το «γρήγορο» φαγητό, το take away και το ...μαγείρεμα...

    Υψηλότερο φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα – Τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό του 2025

    Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα κυμανθεί  φέτος κοντά...

    Πώς φθάσαµε στην έλλειψη κατοικιών – Στο 1/3 των αδειών του 2007 η οικοδομή

    Οικοδομικές άδειες για δεκαπλάσιες κατοικίες σε σχέση με το...
    Best Shop