30′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια
100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κοπανισμένες
10 γρ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
λίγο πιπέρι καγιέν
χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από 1 λεμόνι
40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1 λάιμ
φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και δυόσμου, ψιλοκομμένα
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών, ξεκινάμε και σε μεγάλο, ευρύχωρο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε, κάνοντάς τους μασάζ με τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, ώστε να έρθει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα του πολυκόφτη και τις ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μισογίνουν οι πατάτες.
Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε εκεί τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς να τα σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους) και το κεφαλοτύρι.
Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε με ξεσκέπαστο ταψί για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει κι αυτό και οι πατάτες, και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μοιράζουμε σε πιάτα.
Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα το ξύσμα λάιμ και τα φύλλα ρίγανης και δυόσμου και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι ξερό και παξιμαδάκια χαρουπιού.