Συνάντηση Ζαΐμη με Πελετίδη για την ανάπλαση του Ψαθόπυργου

    Ημερομηνία:

    Ανταποκρινόμενος άμεσα στο σχετικό αίτημα του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στα πλαίσια της μόνιμης συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ιδιαίτερα για ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, δέχθηκε αντιπροσωπεία δημοτικών και τοπικών παραγόντων του Ψαθόπυργου.

    Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στην ακτογραμμή του οικισμού η οποία, στο μεγαλύτερο μέρος της, αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας, τμήμα της είναι επίσης στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ενώ ακολουθεί και ο παραλιακός δημοτικός δρόμος με τις κατοικίες και άλλες ιδιοκτησίες.

    Ο κ. Ζαΐμης έγινε δέκτης εισήγησης του Δημάρχου σύμφωνα με την οποία καλείται η Περιφέρεια να μεριμνήσει και να προωθήσει την ένταξη όλης αυτής της παράκτιας ζώνης σε πρόγραμμα προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς – το υφιστάμενο έργο με το κρηπίδωμα και ογκολίθους που έχουν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν – έχει υποστεί φθορές με καθίζηση, υποχώρηση προστατευτικών τοιχίων κα. Αποτέλεσμα είναι η “άμυνα” της παραλιακής να κρίνεται από το δήμο πλέον ως ανεπαρκής.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, έγινε μια ειλικρινής και καλόπιστη ενημέρωση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων για ένα ζήτημα που χρονίζει, δεν επιδέχεται άλλης καθυστέρησης καθώς άπτεται της ασφάλειας στην κίνηση των πεζών και της επαγγελματικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της ζώνης του αιγιαλού και η οποία δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε φυσικά φαινόμενα αλλά αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου η επιλογή του τρόπου επίλυσης του φαινομένου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η περίπτωση Ψαθοπύργου έχει μεν ομοιότητες με άλλες περιοχές της Αχαΐας αλλά έχει και ιδιαιτερότητες καθότι υπάρχει προϋπάρχουσα λιμενική δομή  η οποία θα πρέπει να συντηρηθεί, νομιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί με βάση συγκεκριμένη στόχευση που θα επιλεγεί (π.χ. αλιευτικό καταφύγιο ή κατι συναφές).

    Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, προτίθεται να συνεργαστεί -στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της πάντα και με θετική βούληση- στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με βάση τη διεκδίκηση των τοπικών φορέων για την ένταξη της ακτής σε καθεστώς μελέτης και προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, καλούνται ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατευτεί το κρηπίδωμα και να ενταχθεί τμήμα του αιγιαλού σε καθεστώς νομιμοποίησης, το θέμα της παραχώρησης της έκτασης που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο αλλά και την οριοθέτηση της επαγγελματικής αλιευτικής δραστηριότηταςμέσω ενός προτεινόμενου σχεδίου ενός καταφυγίου ή/και μαρίνας όπου θα υπάρχει προστασία αλλά και παροχές προς τους επαγγελματίες.

    «Αφού υπάρξει στοχοθεσία και ομοφωνία για το παρόν και μέλλον του Ψαθοπύργου, θα πρέπει να κινηθούμε μ’ ένα ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης τόσο των νομικών όσο και των τεχνικών θεμάτων διότι οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι ο δε χρόνος πιέζει ασφυκτικά».

    Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Πελετίδη έγινε δεκτή από τον Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του όπου ήταν παρόντες και στελέχη της Π.Δ.Ε. με τον επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτη Φλωράτο και του Αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε. Νικόλαο Γυφτάκη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πούλησε όλα τα υπάρχοντά του, πήρε 240.000 ευρώ και πήγε να μείνει σε ένα ερημονήσι που αγόρασε

    Ένας άνδρας πούλησε όλα τα υπάρχοντά του στο eBay για να...

    “Έφυγε” ο Ναυπάκτιος δημοσιογράφος Πάνος Τσούμας – Στην Αμαλιάδα η κηδεία του

    Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 78 ετών άφησε...

    Άγρια δολοφονία λόγω… πείνας – Πελάτης σκότωσε 18χρονο υπάλληλο καταστήματος επειδή αργούσε να του ετοιμάσει την παραγγελία

    Αδιανόητη δολοφονία από… πεινασμένο πελάτη καταστήματος. Συγκεκριμένα, ένας δυσαρεστημένος πελάτης στο...
    Best Shop