Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τρίτης (17/9), στην Κουμουνδούρου.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, και σε κλίμα σύμπνοιας όπως ελέχθη, τα μέλη του κατευθυντήριου οργάνου, που έφταναν το ένα μετά το άλλο στα γραφεία του κόμματος, έθεσαν επί τάπητος τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και τους όρους της προεδρικής μάχης.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε εκ νέου ο οδικός χάρτης. Παρότι από το πρωί άρχισε να διαχέεται το σενάριο της επίσπευσης των διαδικασιών, η πλειοψηφία δεν έκανε πίσω. Το διευρυμένο μπλοκ των 87, που διαμορφώνει πλέον τις αριθμητικές συνθήκες, επέμεινε στην τήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος. Συνεπώς ο πρώτος γύρος της προεδρικής εκλογής πηγαίνει για τις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος (αν χρειαστεί) για την 1η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα το συνέδριο πρόκειται να οριστεί ως έκτακτο (πολιτικών θέσεων, διαλόγου και υποψηφιοτήτων) κι όχι καταστατικό ή διαρκές. Η δεύτερη εκδοχή ήταν κάτι που ήθελαν τόσο η «κασσελακική» πτέρυγα όσο κι ο Παύλος Πολάκης, αλλά δεν εγκρίθηκε ως πρόταση.

Πλέον αυτή θα είναι η εισήγηση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή. Επειδή πάντως εκεί οι ισορροπίες θα είναι λεπτές, η εκτίμηση για την επικύρωση των ημερομηνιών καθίσταται οριακή.

Από την άλλη οι 87 θα επιδιώξουν να πείσουν για την επιβολή συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως το πόθεν έσχες και η δέσμευση αποδοχής καταστατικού και οργάνων, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.