Τι μισθό χρειάζεσαι για να ζεις άνετα; Οι διαφορές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης

    Ημερομηνία:

    Δεν είναι απλή υπόθεση να δηλώνει κανείς ευχαριστημένος από την οικονομική του κατάσταση και από τις αποδοχές στη δουλειά του. Για να θεωρηθεί ένας μισθός καλός πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί παράγοντες, από το επάγγελμα, την εκπαίδευση και τις προσωπικές προσδοκίες μέχρι βέβαια και το μέρος όπου ζει κανείς, τις ανάγκες του και το στιλ ζωής που θέλει να κάνει.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πρακτορεία πρόσληψης εργαζομένων και βάσει απόψεων ειδικών, προκύπτει ότι αυτό που θεωρείται «καλός μισθός» διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euronews.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εταιρεία προσλήψεων και δεδομένων απασχόλησης Talentup, ένας καλός καθαρός μισθός για υπάλληλο γραφείου με κάποια εμπειρία, αλλά όχι διευθυντική θέση στη Γερμανία κινείται μεταξύ 40.000 και 43.000 ευρώ τον χρόνο ή 3.300-3.600 ευρώ τον μήνα. Στο Βερολίνο, οι αποδοχές τείνουν να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες πόλεις σε όλα τα επαγγέλματα. «Ενώ το κόστος διαβίωσης στο Βερολίνο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο προσιτό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι», σημειώνει στο Euronews ο Michael Stull, εκτελεστικός διευθυντής στην ManpowerGroup της Βρετανίας.

    Στη Βρετανία τα νούμερα ανεβαίνουν. Ενας καλός καθαρός μισθός δεδομένης της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης τοποθετείται μεταξύ 2.962 και 3.915 ευρώ. Ωστόσο, το Λονδίνο αποτελεί κατηγορία από μόνο του, με τον «καλό» μισθό να μπαίνει μεταξύ 3.643 και 4.815 ευρώ τον μήνα. Ακόμα ψηλότερα ανεβαίνει ο πήχης αν μιλά κανείς για το κεντρικό Λονδίνο, όπου πρέπει να παίρνει κανείς μεταξύ 3.922 και 5.183 ευρώ για να είναι άνετος σε μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

    Στη Γαλλία ένας καλός μισθός θεωρείται γύρω στα 3.200 ευρώ τον μήνα ή στα 5.600 ευρώ για μια οικογένεια τριών ατόμων. Συγκεκριμένα στο Παρίσι απαιτείται υψηλότερος μισθός τουλάχιστον 3.400 ευρώ τον μήνα.

    Στην Ιρλανδία οι μικτές αποδοχές μεταξύ 4.100 ευρώ και 6.000 ευρώ τον μήνα θεωρούνται επαρκείς για μία άνετη ζωή ενός ατόμου.

    Φθηνότερη είναι η Ισπανία, με έναν καλό καθαρό μισθό να εκτιμάται περίπου στα 2.700 ευρώ τον μήνα για κάποιον που μένει μόνος ή 4.000 ευρώ για κάποιον που στηρίζει οικογένεια. Στη Μαδρίτη, ένας καλός μισθός είναι κατ’ ελάχιστον 3.185 ευρώ. «Αν και χαμηλότερη από το Λονδίνο ή το Παρίσι, αυτή η κλίμακα (μεταξύ 35.000-55.000 ευρώ μικτές αποδοχές τον χρόνο) ευθυγραμμίζεται με το πιο χαμηλό κόστος διαβίωσης στην πόλη», ανέφερε στο Euronews ο Michael Stull.

    Αντίστοιχα, χαμηλά μπαίνει ο πήχης και στη Ρώμη, όπου οι ένας καλός μικτός μισθός ανέρχεται μεταξύ 3.750 ευρώ και 5.690 ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα σύγκρισης μισθών Salary Explorer. Η ίδια πλατφόρμα υπολογίζει επίσης ότι στην Αθήνα, καλός μικτός μισθός για υπάλληλο γραφείου με εμπειρία θεωρείται μεταξύ 2.250 και 3.410 ευρώ. Στο Ελσίνκι, το ποσό ανεβαίνει μεταξύ 4.510 και 6.830 ευρώ, στην Κοπεγχάγη ανάμεσα στα 5.400 και 8.180 ευρώ και στη Στοκχόλμη στα 3.900-5.900 ευρώ.

    Πιο δυσαρεστημένοι από τους Ευρωπαίους οι Αθηναίοι

    Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ποιότητας ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις της Κομισιόν, η Αθήνα είχε εμφανίσει πέρυσι το χαμηλότερο ποσοστό (39%) ανθρώπων σε πρωτεύουσα της Ε.Ε. που δηλώνουν ευχαριστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση, με μεγάλη διαφορά με τη Λισσαβόνα και τη Μαδρίτη που βρίσκονται στις επόμενες θέσεις με 52% και 55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει ευχαριστημένο με την οικονομική κατάσταση, ενώ ακολουθεί το Οσλο (85%) και η Κοπεγχάγη (38%).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Πολύωρη διακοπή νερού την Πέμπτη – Δείτε τα σημεία

    Επείγουσες εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη...

    Euroleague: Φαβορί το Βελιγράδι για τη διοργάνωση του Final-4 του 2025

    H πόλη της Σερβίας είναι αυτή που κατά πάσα...

    Ποια διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ «κατασκόπευε» τη Τζέιν Φόντα

    Η Κάθριν Χέπμπορν ήταν η γυναίκα που κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ...
    Best Shop