ΦΩΤΟ: 1992: Η πτήση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με F16 και η Πάτρα…

    Ημερομηνία:

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Οι παλιοί το θυμούνται, οι νέοι μάλλον το αγνοούν. Ότι το 1992 ο 75χρονος τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε πετάξει με ένα F16, ενώ στο ίδιο στρατόπεδο υπηρετούσε Σμηνίτης ο γιος του και νυν Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

     

    Εκείνη η «τολμηρή πτήση» έχει μια κάποια σχέση με την Πάτρα… Ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης της Αεροπορικής Βάσης Νέας Αγχιάλου, απ’ όπου έγινε η απογείωση του Πρωθυπουργού, στις 11:45 το πρωί της 22ας Μαρτίου 1992, ήταν ο Αντιπτέραρχος ε.α. Δημήτριος Σκουριάς ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα (πρώτος εκ δεξιών του αείμνηστου τότε Πρωθυπουργού).

    Ο κ. Σκουριάς, γέννημα θρέμμα Πατρινός και κάτοικος της περιοχής Πυροσβεστείου, τακτικός αναγνώστης της «Αχαϊκής Πολιτείας», περνά καθημερινά έξω απ’ τα γραφεία, καλημερίζει και συνεχίζει τη βόλτα του. Και προ ημερών, σταθήκαμε για μερικά λεπτά και θυμήθηκε εκείνη τη μέρα:

    • «Εξαιρετικά πήγαν όλα. Ο Πρωθυπουργός ήταν απίστευτα συνεργάσιμος και θαρραλέος. Και επέδειξε προσοχή στις διαδικασίες πτήσεως», θυμάται. Όπως επίσης θυμήθηκε και το εύλογο άγχος που υπήρχε ώστε να πάνε όλα καλά στην επιχείρηση πτήσης με μαχητικό, που επιθυμούσε να κάνει ο τότε Πρωθυπουργός για να έχει προσωπική άποψη για τις ικανότητες του νεοαποκτηθέντος F16D Block.30 «Fighting Falcon».

    Θυμήθηκε όμως και για τον Σμηνίτη του, Κυριάκο Μητσοτάκη:

    • «Καλό παιδί, πρόθυμο, δεν έκανε χρήση της ιδιότητας του πατέρα του».

    Για την ιστορία, Κυβερνήτης του μαχητικού της 346 Μοίρας «Ιάσων» ήταν ο τότε διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος Θεολόγος Συμεωνίδης και «συγκυβερνήτης/εκπαιδευόμενος» στο πίσω κάθισμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η πτήση έγινε σε χαμηλό ύψος, διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Κατά την πτήση του αυτή, το αεροσκάφος συνοδευόταν ως «ζευγάρι» του από ακόμη ένα F-16D, στο οποίο βρισκόταν ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Αθανάσιος Σταθιάς.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην Πάτρα σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου

    Στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα για να πραγματοποιήσει ομιλία...

    Τα ζώδια που βιάζονται πάντα να κάνουν νέες σχέσεις

    Ενώ κάποια ζώδια θα μείνουν ευχαρίστως για πάντα μόνα και άλλα...

    ΠΑΤΡΑ: Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή Εγλυκάδα, Διάκου, Αρόη, Στρατιωτικό Νοσοκομείο

    Εργασίες συντήρησης Ηλεκτρολογικών/ Μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε κεντρικά αντλιοστάσια, θα...
    Best Shop