Σαρωτικοί έλεγχοι της Εφορίας για τον εντοπισμό εκείνων των επαγγελματιών που από την μια δέχονται πληρωμές με POS, από την άλλη όμως δεν εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις και δεν δηλώνουν τις εισπράξεις στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η εντολή της ΑΑΔΕ για «ειδικές» διασταυρώσεις
Επί της ουσίας μέσω των εκτεταμένων ειδικών διασταυρώσεων θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν επαγγελματίας που δέχονται πληρωμές με POS, αλλά δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις στα myDATA.
Ποιες πρακτικές ακολουθούν όσοι «κρύβουν» αποδείξεις
Με βάση την εμπειρία των φορολογικών ελεγκτών, επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές μέσω POS αλλά οι αποδείξεις δεν φτάνουν στα myDATA, υιοθετούν τις ακόλουθες παραβατικές πρακτικές:
- Χρησιμοποιούν δεύτερη, αδήλωτη ταμειακή μηχανή για την έκδοση αποδείξεων, οι οποίες φυσικά, δεν είναι νόμιμες.
- Αποφεύγουν την έκδοση απόδειξης, αλλά μένουν μόνο στο δελτίο παραγγελίας, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης.
- Χρησιμοποιούν POS το οποίο δεν είναι συνδεμένο με λογαριασμό σε τράπεζα που εδρεύει στην Ελλάδα, αλλά είναι σε τράπεζα του εξωτερικού, κυρίως σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία κ.λπ.
- Χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό το οποίο σβήνει αποδείξεις που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, πριν εκδοθεί το Ζ και μειώνουν έτσι τον τζίρο της επιχείρησης.
Η ΑΑΔΕ, για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες παραβατικές πρακτικές, διενεργεί ελέγχους επιτόπιους βασικά, ή μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων που αντλεί από τις τράπεζες σε ότι αφορά στις πληρωμές μέσω των POS και από τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο MyDATA.
Επειδή όμως οι επιτόπιοι έλεγχοι απαιτούν αρκετό προσωπικό, επιλέχθηκε, ως αποτελεσματικότερη, η μέθοδος των διασταυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήθηκε η διασταύρωση των δεδομένων που διαβιβάζονται από τις ταμειακές μηχανές στο myDATA, με τα δεδομένα των τραπεζικών ιδρυμάτων που αφορούν στις εισπράξεις μέσω των POS, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισπράξεων λιανικών πωλήσεων.
Η διαδικασία για τον εντοπισμό των παραβατών
Συγκεκριμένα, τα διαβιβασθέντα στοιχεία των ταμειακών για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων συγκρίνονται με στοιχεία των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιες επιχειρήσεις μέσω των POS τα οποία αναζητήθηκαν και συλλέχτηκαν ήδη από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό πλέον να εντοπίζονται περιπτώσεις επιχειρήσεων που, ενώ εισπράττουν τα έσοδα από τις λιανικές τους πωλήσεις και τις λοιπές λιανικές συναλλαγές τους μέσω των POS που διαθέτουν, δεν εκδίδουν αποδείξεις για τις συναλλαγές αυτές, μέσω των ταμειακών τους μηχανών.
Κατόπιν, οι αποδείξεις διασταυρώνονται με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις τράπεζες, για τις πληρωμές μέσω των POS.
Εφόσον εντοπίζονται διαφορές, διενεργείται αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος και στη συνέχεια καλούνται για εξηγήσεις οι υπόχρεοι και ξεκινά φορολογικός έλεγχος σε βάθος.