Τεράστιος κίνδυνος σε σχολείο της Κέρκυρας – Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο με… χαλασμένο αλεξικέραυνο

    Ημερομηνία:

    Ο χρόνος τρέχει και η αγωνία γονέων και δασκάλων στο δημοτικό σχολείο χτυπά κόκκινο καθώς η Κέρκυρα είναι από τις πλέον βροχερές περιοχές της χώρας με τους κεραυνούς να είναι σύνηθες φυσικό φαινόμενο.

    Το 1ο Δημοτικό βρίσκεται μάλιστα στο υψηλότερο σημείο της πόλης και συγκεκριμένα μέσα στο ιστορικό φρούριο της Κέρκυρας και για αυτό το λόγο ο κίνδυνος μιας νέας κεραυνοπληξίας είναι περισσότερο από βέβαιος.

    Το αλεξικέραυνο καταστράφηκε τον περασμένο Μάιο την ώρα του μαθήματος με αποτέλεσμα να καταστραφεί από τότε να μην έχει αντικατασταθεί ή επισκευαστεί. Μάλιστα οι μαθητές και οι δάσκαλοί είδαν τις πρίζες να βγάζουν σπίθες και καπνούς και τις ηλεκτρικές συσκευές και την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου να καταστρέφονται.

    Ο σύλλογος γονέων έχει ήδη απευθυνθεί στο Δήμο Κέρκυρας και έχει κοινοποιήσει και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στην δημοτική αρχή που έχει και την ευθύνη της συντήρησης του σχολείου και την οποία έχει κοινοποιήσει μέχρι και στην εισαγγελία καθώς κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών και των δασκάλων.

    Ο σύλλογος στην επιστολή του μιλά για κακοτεχνία με το προϋπάρχον αλεξικέραυνο να μην καλύπτει τις προδιαγραφές για να προστατεύει και το σχολείο και την πόλη της Κέρκυρας από τους κεραυνούς που πέφτουν κατά εκατοντάδες κάθε φορά που βρέχει στην πόλη.

    Ορίζοντας υλοποίησης ο Ιανουάριος

    Σε απάντησή του ο Δήμος Κέρκυρας δεσμεύεται ότι το έργο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ωστόσο ήδη κοντεύει να κλείσει ένας μήνας από το πρώτοι κουδούνι της νέας χρονιάς.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο σύλλογο γονέων από το Δημοτικό Συμβούλιο το έργο έχει ημερομηνία αποπεράτωσης τον Ιανουάριο ωστόσο το Φθινόπωρο έχει ήδη μπει για τα καλά.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η μελέτη του έργου έχει ανατεθεί σε εταιρεία στην Αθήνα με τον τοπικό εργολάβο σύμφωνα με πληροφορίες να αναλαμβάνει το έργο και να δεσμεύεται ότι θα το έχει ολοκληρώσει εντός 30 – 40 ημερών χωρίς να περιμένει την εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου.

    Ωστόσο τώρα στην Κέρκυρα γονείς νηπίων και παιδιών παρακαλούν να μην βρέξει καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει το έργο πολύ γρήγορα είναι να μην βρέξει.

    Η επιστολή του συλλόγου γονέων:

    Επιστολή διαμαρτυρίας

    Του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας

    Προς

    1) Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

    2) Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή

    3) Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

    4) Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

    5) κ. Στέφανο Νικοφόρο, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας

    6) Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

    7) Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας

    8) κ. Στέφανο Πουλημένο, Δήμαρχο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

    9) κ. Ιωάννη Τρεπεκλή, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

    Κοινοποίηση: κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας

    Θέμα: Επείγον αίτημα άμεσης αποκατάστασης αλεξικέραυνου

    Είμαστε γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Κέρκυρας. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας είναι χτισμένο από το έτος 1952 σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης της Κέρκυρας καθώς βρίσκεται μέσα στο Νέο Φρούριο της πόλης. Το πλεονέκτημα της θέσης του σχολείου μας, που του προσδίδει αυτή την απαράμιλλη ομορφιά, είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα καθώς, ευρισκόμενο σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης, είναι εκτεθειμένο στις έντονες καιρικές συνθήκες.

    Ακριβώς λόγω της θέσης του, στη στέγη του σχολείου υπάρχει τοποθετημένο αλεξικέραυνο. Τον περσινό Φεβρουάριο (2024) κατά την διάρκεια μιας έντονης καταιγίδας με έντονη κεραυνική δραστηριότατα το αλεξικέραυνο δούλεψε έλκοντας τους κεραυνούς πλην όμως δεν παρείχε απόλυτα την ελεγχόμενη δίοδο αυτών στο έδαφος με αποτέλεσμα 150 παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, δάσκαλοι και προσωπικό να βρεθούν αντιμέτωποι με λάμπες που έσπαγαν πάνω από τα κεφάλια τους, με καλώδια που πετάγονταν από τις πρίζες, με συσκευές (προτζέκτορες, υπολογιστές) που «κάηκαν» ενώ το δίκτυο του ΟΤΕ υπέστη σοβαρή ζημία από το ηλεκτρικό φορτίο που δέχτηκε. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε και η κακή λειτουργία του αλεξικέραυνου είχε ως αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές.

    Το πρόβλημα της μη απόλυτης λειτουργίας του αλεξικέραυνου έγινε αμέσως γνωστό πλην όμως, αν και πέρασαν περίπου 7 μήνες από πέρσι, μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί και έτσι στο σχολείο μας, που βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης και τριγύρω είναι πλήρως αποψιλωμένο, υπάρχει ένα αλεξικέραυνο που ελκύει τους κεραυνούς πλην όμως δεν τους οδηγεί απολύτως στο έδαφος.

    Το παράδοξο είναι ότι αυτό το αλεξικέραυνο είναι τοποθετημένο σε αυτό το σημείο ακριβώς για να προστατεύει την πόλη της Κέρκυρας από τους κεραυνούς όμως η κακή λειτουργία του θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια 150 παιδιών που ζουν σε αυτήν.

    Επειδή η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε πριν μερικές μέρες και μαζί ξεκίνησαν και τα πρωτοβρόχια τίθεται σαφές θέμα που αφορά την ασφάλεια, υγεία και σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας ηλικίας 4 έως 12 ετών και φυσικά και των δασκάλων και όσων εργάζονται στον χώρο του σχολείου. Επισημαίνουμε δε ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν θα υπάρχει καν τρόπος διαφυγής ή προστασίας των παιδιών διότι σε ακτίνα αρκετών μέτρων δεν υπάρχει άλλο κτίριο.

    Για τον λόγο αυτό ζητάμε όπως άμεσα χωρίς καμία χρονοτριβή ή καθυστέρηση, καθώς το έννομο αγαθό που διακυβεύεται, δηλαδή η υγεία και η ασφάλεια 150 νηπίων και παιδιών δημοτικού δεν μπορεί να δικαιολογήσει καθυστερημένη αντίδραση για οποιονδήποτε λόγο, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο φορέα και να επισκευαστεί ή αντικατασταθεί το αλεξικέραυνο που βρίσκεται στη στέγη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας.

    Επισημαίνουμε δε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς και δη ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η αρμόδια Σχολική Επιτροπή είναι ενημερωμένοι ήδη από τον Φεβρουάριο που πέρασε για τη μη λειτουργία του αλεξικέραυνου και συνεπώς μαζί με εμάς τους γονείς και τους δασκάλους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, που βιώσαμε τα όσα συνέβησαν, είμαστε συνυπεύθυνοι για όσα δύνανται να συμβούν την επόμενη φορά που θα πέσει κεραυνός στο σχολείο.

    Η διαφορά έγκειται στις δυνατότητες αντίδρασης καθώς εμείς οι γονείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο όταν βρέχει. Συνεπώς αν αυτή η λύση είναι προσφορότερη από την επισκευή του αλεξικέραυνου θα θέλαμε εγγράφως και δημοσίως να ενημερωθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ώστε ο καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί και κυρίως να αποφασίσει αν μπορεί εν γνώσει του να αφήνει παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών να εκτίθενται στους κεραυνούς κατά την διάρκεια που βρίσκονται στο σχολείο τους.

    Παρακαλούμε άμεσα για τις δικές σας ενέργειες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Συνεχίζεται η δίκη για το φονικό στο Χαλκιόπουλο

    Πρόκειται για υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς από...

    Στην Πάτρα σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου

    Στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα για να πραγματοποιήσει ομιλία...

    Τα ζώδια που βιάζονται πάντα να κάνουν νέες σχέσεις

    Ενώ κάποια ζώδια θα μείνουν ευχαρίστως για πάντα μόνα και άλλα...
    Best Shop