Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο δάσος του Bossou στη Γουινέα, όταν ένας χιμπατζής άρπαξε ένα βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του, το μετέφερε στο δάσος και το σκότωσε με πρωτοφανή αγριότητα, αφαιρώντας τα όργανά του. Ο συγκεκριμένος χιμπατζής έχει μάθει να χρησιμοποιεί εργαλεία.
Η μητέρα, η Seny Zogba, εργαζόταν σε ένα χωράφι όταν ο χιμπατζής την δάγκωσε και έκλεψε την οκτώ μηνών κόρη της, η οποία κατανομάστηκε ως Yoh Hélène. Το ακρωτηριασμένο σώμα του βρέφους βρέθηκε 3 χιλιόμετρα μακριά από το Καταφύγιο Φύσης των Όρεων Νίμπα (Nimba Mountains Nature Reserve). Μάρτυρες ανέφεραν ότι το μωρό είχε ακρωτηριαστεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο χιμπατζής χρησιμοποίησε τα εργαλεία του για να την τραυματίσει.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Gen Yamakoshi, δήλωσε στους The Times: «Οι χιμπατζήδες πλέον δεν φοβούνται τους ανθρώπους». Ο Yamakoshi, ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις οφείλονται σε έλλειψη τροφής ή σε «διέγερση». «Είναι παρόμοια συμπεριφορά με το πώς αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον οι χιμπατζήδες», είπε. «Εάν ενθουσιαστούν, δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους».
Η οργισμένη τοπική κοινότητα κατευθύνθηκε προς το Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Bossou (Bossou Environmental Research Institute), όπου οι επιστήμονες μελετούν τους χιμπατζήδες εδώ και δεκαετίες, φέρνοντας μαζί τους το άψυχο σώμα του βρέφους. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν και έκαψαν εξοπλισμό, όπως drones, υπολογιστές και πάνω από 200 έγγραφα, όπως ανέφεραν οι διευθυντές του κέντρου.
Έξι επιθέσεις από χιμπατζήδες μέσα στο 2024
Ο Joseph Doré, ένας νέος από το Bossou, εξήγησε την οργή των κατοίκων λέγοντας: «Είναι ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε, αυτό ήταν που εξόργισε τον πληθυσμό».
Ο τοπικός οικολόγος Alidjiou Sylla ανέφερε ότι η περιορισμένη προσφορά τροφής στο καταφύγιο ωθεί τους χιμπατζήδες να εγκαταλείπουν όλο και συχνότερα την προστατευόμενη περιοχή, αυξάνοντας την πιθανότητα επιθέσεων. Το ερευνητικό κέντρο ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει έξι επιθέσεις χιμπατζήδων σε ανθρώπους μέσα στο καταφύγιο από την αρχή του έτους.
Ο Moussa Koya, που ηγείται νεανικών οργανώσεων, δήλωσε: «Δεν ήταν η θέλησή τους [να είναι βίαιοι], αλλά έχει γίνει συνήθεια των χιμπατζήδων».
Στο δάσος Bossou της Γουινέας, το οποίο αποτελεί μέρος του Καταφυγίου Φύσης των Όρεων Νίμπα, έχουν απομείνει μόλις 7 χιμπατζήδες, ενώ η περιοχή είναι κοντά σε κοινότητες που ασχολούνται με την καλλιέργεια για επιβίωση. Το 2022, το αρχαιότερο μέλος της φυλής των χιμπατζήδων, η Fana, πέθανε σε ηλικία 71 ετών, αφήνοντας πίσω της δύο γιους, τον Foaf και τον Fanwa. Η μικρή αυτή κοινότητα χιμπατζήδων έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιεί πέτρες και αμόνια για να σπάει καρύδια, μια από τις πιο εξελιγμένες πράξεις που έχουν καταγραφεί για αυτό το κοντινό στον άνθρωπο είδος.
Οι μεγάλοι πίθηκοι ζουν στην άγρια φύση αλλά μοιράζονται τον χώρο και τους πόρους του με τους ντόπιους, οι οποίοι τους προστατεύουν, πιστεύοντας ότι είναι μετενσαρκωμένοι πρόγονοί τους. Παραδοσιακά, οι χιμπατζήδες στη Γουινέα χαίρουν σεβασμού και τους προσφέρονται δώρα, συνήθως με τη μορφή τροφής, γεγονός που οδηγεί ορισμένους από αυτούς να βγαίνουν από την προστατευόμενη περιοχή και να εισέρχονται σε ανθρώπινους οικισμούς, όπου μερικές φορές επιτίθενται.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος του Bossou, ο Michael Gamada Koïba, εξέφρασε την ανησυχία του μετά το τραγικό περιστατικό, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πλέον τι είδους χιμπατζήδες είναι αυτοί».
Μέχρι το 2003, η ομάδα των χιμπατζήδων στο Bossou είχε παραμείνει σχετικά σταθερή, αριθμώντας περίπου 21 μέλη. Ωστόσο, έχασε 7 μέλη εξαιτίας της γρίπης εκείνο το έτος. Επίσης, η ομάδα έχει επηρεαστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή.
Οι ντόπιοι, σύμφωνα με το Reuters, χρησιμοποιούν παραδοσιακά τη γεωργική τεχνική της υλοτομίας και καύσης, διατηρώντας ένα δασικό μπλοκ 320 εκταρίων γύρω από το Bossou, αλλά η αποψίλωση των γύρω περιοχών έχει απομονώσει το δάσος από το υπόλοιπο Καταφύγιο Φύσης των Όρεων Νίμπα, όπου υπάρχουν περισσότερες κοινότητες χιμπατζήδων.
Το καταφύγιο των Όρεων Νίμπα, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτείνεται στα σύνορα της Γουινέας με τη Λιβερία και την Ακτή Ελεφαντοστού. Τα Όρη Νίμπα φιλοξενούν επίσης ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των περιβαλλοντολόγων για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στους χιμπατζήδες.