ΡΕΚΟΡ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Το 2023 αποφοίτησαν… 2 στους 10!

    Ημερομηνία:

    Μπορεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να είναι στόχος ζωής για δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, ωστόσο ο δρόμος αποδεικνύεται δύσβατος για έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι είτε παρατείνουν τις σπουδές τους είτε τις εγκαταλείπουν. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά όσων εισάγονται και όσων τελικά φτάνουν στο πτυχίο, το πρόβλημα της εγκατάλειψης των σπουδών παραμένει μεγάλο. Και ο αριθμός αυτός αφορά κυρίως όσους εισάγονται στα πανεπιστήμια της Περιφέρειας. Kαι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα ποσοστά εγκατάλειψης είναι μεγάλα αλλά αυτό που έχει ρεκόρ είναι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπίστήμιο με έδρα την αχαϊκή πρωτεύουσα! Οικονομικοί λόγοι, δυσκολία στην ανεύρεση αλλά και το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης, χαμηλό μαθησιακό επίπεδο σε σχέση με τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών, μειωμένο ενδιαφέρον εφόσον η επιλογή σχολής δεν βρισκόταν ψηλά στις προτιμήσεις, βιοποριστικές ανάγκες που οδηγούν στη διακοπή της παρακολούθησης (ή και το αντίθετο, δηλαδή πρόωρη εύρεση εργασίας σε περιζήτητα αντικείμενα σπουδών), ακόμη και έλλειψη προθυμίας, όταν πρόκειται για δεύτερο πτυχίο, συγκαταλέγονται στα βασικότερα αίτια που αποθαρρύνουν τους νέους να συνεχίσουν.

     

    Οπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, όσο πιο εδραιωμένο είναι ένα πανεπιστήμιο τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτησης εμφανίζει. Όμως στα μικρά Πανεπιστήμια τα ποσοστά μη αποφοίτων μεγαλώνουν! Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είχε ποσοστό αποφοίτησης 52,8%, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 58,7% και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 55,4%. Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό αποφοίτησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αφού για το 2022-2023 καταγράφεται μόλις ποσοστό 19,3%, για το 2021-2022 19,1% και για το 2020-2021 65,5%.

     

    Οι χαμηλές εργασιακές προσδοκίες είναι μία ακόμη αιτία που δυσχεραίνει την αποφοίτηση, καθώς όταν οι νέοι δεν βλέπουν πράσινο φως στην αγορά εργασίας δεν βιάζονται να τελειώσουν.

     

    Συμβαίνει, όμως, και το αντίθετο: άτομα που σπουδάζουν μια επιστήμη με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας μπορεί να αρχίσουν να εργάζονται πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να αναβάλουν διαρκώς τη λήψη του πτυχίου. Οσον αφορά στις σχολές, η Σχολή Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζει χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης!

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το τελευταίο 24ωρο περίπου 220 στόχους στον Λίβανο

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 220 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ κατά τις...

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί σήμερα με τον Ζελένσκι

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό...

    Μάρκος Σεφερλής: Άλλοι γεννιούνται να κάνουν τον κόσμο να γελάει και άλλοι το προσπαθούν με τις δηλώσεις τους

    Ο Μάρκος Σεφερλής έκανε μια νέα ανάρτηση για να απαντήσει σε...
    Best Shop