Ξεκίνησε χωρίς πτυχίο, ψήνοντας μπισκότα και έγινε δισεκατομμυριούχος

    Ημερομηνία:

    Ένας σέρφερ, χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, ξεκίνησε ψήνοντας μπισκότα αλλά έφτασε να φτιάχνει ρομπότ, να βγάζει δισεκατομμύρια στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και να κατατάσσεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

    Ο λόγος για τον 80χρονο Bob Duggan, που είναι συν-διευθύνων σύμβουλος της Summit Therapeutics, μιας εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων κατά του καρκίνου. Ο επιχειρηματίας κατάφερε να τριπλασιάσει την προσωπική του περιουσία φέτος, στα 15,9 δισ. δολάρια και να βρεθεί στην 129η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

    Η περιουσία του αυξήθηκε λόγω των 550 εκατ. μετοχών της Summit που κατέχει, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 75% της εταιρείας. Η μετοχή της εκτινάχθηκε πάνω από 1.100% τους τελευταίους 12 μήνες, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 16 δισ. δολάρια.

    Συγκεκριμένα, η μετοχή της Summit ενισχύθηκε από τα 12 δολάρια στις 6 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό υψηλό των 32 δολαρίων στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά έχει υποχωρήσει στα 23 δολάρια έκτοτε, όπως σημειώνει το Business Insider.

    Η άνοδος αυτή οφείλεται στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών ενός εκ των φαρμάκων της εταιρείας, του Ivonescimab, το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε καλύτερα αποτελέσματα από το blockbuster σκεύασμα της Merck, Keytruda, για κάποιους ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες.

    Ο Duggan αποτελεί την εξαίρεση στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, όπου οι περισσότεροι CEOs διαθέτουν εξειδικευμένες σπουδές και πτυχία.

    Εκείνος σπούδασε μεν στο University of California Santa Barbara τη δεκαετία του 1960, αλλά ουδέποτε σκόπευε να πάρει πτυχίο, αφού από την εποχή εκείνη εστίαζε περισσότερο στο να βρει τρόπους να βγάλει χρήματα.

    Έτσι, το 1976 άνοιξε έναν φούρνο που ονομαζόταν Cookie Muncher’s Paradise, με τη βοήθεια του τότε γαμπρού του. Μαζί, μετέτρεψαν τον φούρνο σε μια αλυσίδα πολυτελείας, που έφτασε να αριθμεί 16 καταστήματα, πριν να πουληθεί για 6 εκατ. δολάρια το 1987.

    «Ο κόσμος γελάει που ήμουν στις business των μπισκότων. Αλλά ξέρετε κάτι; Ήταν το μπισκότο με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

    Το 1990, ο Duggan έγινε CEO και πρόεδρος της Computer Motion, μιας εταιρείας χειρουργικών ρομπότ. Η Intuitive Surgical την εξαγόρασε για 67 εκατ. δολάρια σε μετοχές το 2003, με τον Duggan να πουλά αργότερα τις μετοχές που έλαβε αντί 150 εκατ. δολαρίων.

    Ο θάνατος του γιου του, από καρκίνο του εγκεφάλου, οδήγησε τον Duggan να αποκτήσει συμμετοχή στην Pharmacyclics, μια εταιρεία φαρμάκων κατά του καρκίνου, το 2004. Όταν η φαρμακευτική AbbVie την εξαγόρασε για 21 δισ. δολάρια το 2015, ο Duggan έβγαλε πάνω από 3 δισ. δολάρια.

    Το 2019 μπήκε στο δ.σ. της Summit και έγινε CEO έναν χρόνο αργότερα, εστιάζοντας κυρίως στην δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου.

    Στον πολύ ανταγωνιστικό κλάδο της βιοτεχνολογίας, όπου πολλές εταιρείες αφιερώνουν χρήμα και χρόνο σε φάρμακα που τελικά αποδεικνύονται άχρηστα, ο Duggan μετρά ήδη δύο επιτυχίες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μάρκος Σεφερλής: Άλλοι γεννιούνται να κάνουν τον κόσμο να γελάει και άλλοι το προσπαθούν με τις δηλώσεις τους

    Ο Μάρκος Σεφερλής έκανε μια νέα ανάρτηση για να απαντήσει σε...

    Αλέξης Παππάς – Λάκης Γαβαλάς: Διαψεύδουν ότι είναι σε σχέση

    Ο Αλέξης Παππάς δηλώνει πρόθυμος να κινηθεί νομικά εις βάρος κυπριακής...

    Ναόμι Κάμπελ: Έπαιρνε λεφτά για φιλανθρωπίες και τα «έτρωγε» σε πεντάστερα ξενοδοχεία, σπα και… τσιγάρα

    Κακοδιαχείριση και χρήματα που αντί να κατευθύνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σπαταλιόνταν σε...
    Best Shop