Η Ιταλία επανέφερε στα σχολεία της ένα μέτρο που αφορά τους μαθητές με κακή συμπεριφορά

    Ημερομηνία:

    Η Ιταλία επανέφερε στα σχολεία της ένα μέτρο που αφορά τους μαθητές με κακή συμπεριφορά, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων προς τους εκπαιδευτικούς.

    Η πολιτική, ονόματι «βαθμοί συμπεριφοράς», αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία την εξουσία να αποβάλλουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.

    Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα βαθμολογούνται με 5 ή και λιγότερο (με άριστα το 10) στη συμπεριφορά θα αποτυγχάνουν και θα πρέπει να επαναλάβουν την τάξη, ακόμα και εάν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις είναι καλές.

    «Θα φέρει πίσω τον σεβασμό»

    Οι μαθητές Λυκείου που θα πάρουν μόνο έξι στην κοινωνική τους συμπεριφορά θα υποχρεούνται να περάσουν μια εξέταση πολιτικής παιδείας. Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην εξέταση της κρίσιμης αποφοίτησης, της maturità.

    «Η μεταρρύθμιση αυτή αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα δημόσια αγαθά κεντρικό ζήτημα και αποκαθιστά την αυθεντία των δασκάλων», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Παιδείας, Giuseppe Valditara. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με τη σειρά της, είχε πει πως η εν λόγω αλλαγή θα «φέρει πίσω τον σεβασμό» στα σχολεία.

     

    Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα μεταξύ 500 € και 10.000 € για πράξεις επιθετικότητας ή βίας κατά του σχολικού προσωπικού.

     

    Αύξηση των επιθέσεων κατά 110% από πέρυσι

     

    Ο νόμος, που υιοθετήθηκε από την ANP, την Ένωση Διευθυντών Σχολείων της Ιταλίας, ακολουθεί την αύξηση άνω του 110% στις επιθέσεις κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών.

     

     

     

    Οι μαθητές συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους δασκάλους τους σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη, αναφέρει ο Guardian.

    Ο Antonello Giannelli, πρόεδρος της ANP, δήλωσε ότι το μέτρο είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός». «Έχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις ατίθασης και ανώμαλης συμπεριφοράς», είπε. «Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους», τόνισε.

     

    Ο Tommaso Martelli, συντονιστής μιας εθνικής μαθητικής ένωσης, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας».

     

     

     

    «Η πιθανότητα αποτυχίας λόγω παραβιάσεων των κανόνων καθιστά τώρα τους βαθμούς για τη συμπεριφορά, εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα περαιτέρω κατασταλτικό μέσο στα σχολεία μας», εξήγησε ο ίδιος.

     

    Η δέσμη μέτρων, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.Η Anna Ascani, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο κανόνας της συμπεριφοράς σηματοδοτεί «την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

     

     

     

    Αξίζει να αναφέρουμε πως το εν λόγω μέτρο θυμίζει κατά πολύ εκείνο που είχε επιβάλλει στα σχολεία ο Μουσολίνι, το οποίο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί έπειτα από διαμαρτυρίες των μαθητών.

    Με την πάροδο των ετών υπέστη τροποποιήσεις, πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Σταθερά και μειούμενα τα τιμολόγια Οκτωβρίου

    Σταθεροποίηση ή και μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σχέση...

    Αυτά είναι τα φρούτα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

    Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα...

    Ελεύθεροι οι 12 ανήλικοι για το επεισόδιο με τα μαχαιρώματα έξω από το 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 13 συλληφθέντες που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον...
    Best Shop