Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα μετά τη δολοφονία Νασράλα

    Ημερομηνία:

    Ηδολοφονία του Χασάν Νασράλα, επί χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ, από το Ισραήλ φέρνει την ευρύτερη περιοχή ένα βήμα πιο κοντά σε μια πολύ μεγαλύτερη και ακόμη πιο επιζήμια σύγκρουση.

    Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η πορεία των πραγμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα.

    Πρώτο ερώτημα: Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ;

    Σύμφωνα με το BBC, η Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή δέχεται απανωτά χτυπήματα.

    Η διοικητική της δομή έχει «αποκεφαλιστεί» με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρούσε έχουν σαμποταριστεί ενώ πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αναλυτές, η απώλεια του Νασράλα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την οργάνωση αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα.

    τα-τρία-κρίσιμα-ερωτήματα-μετά-τη-δολο-563245552

    Σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί «να συνεχίσει τον αγώνα» κατά του Ισραήλ, ενώ διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές.

    Διαθέτει επίσης σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, καθώς και κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας. Το BBC, μάλιστα, εκτιμά πως θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να χρησιμοποιηθούν σύντομα, πριν καταστραφούν σε ενδεχόμενες νέες επιθέσεις.

    Αν, όμως, η Χεζμπολάχ προχωρήσει σε μια μαζική επίθεση σε βάρος του Ισραήλ με πιθανούς νεκρούς αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική για τον Λίβανο και φυσικά να έχει συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

    Δεύτερο ερώτημα: Τι θα κάνει το Ιράν;

    Η δολοφονία Νασράλα αποτελεί πλήγμα και για το Ιράν το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει πενθήμερο πένθος. Επιπλέον, από χτες λαμβάνονται έκτακτες προφυλάξεις για την προστασία Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι, σε περίπτωση που και αυτός βρεθεί στο στόχαστρο.

    Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία, τον Ιούλιο, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Οι πρόσφατες εξελίξεις ενδεχομένως να αυξήσουν τις φωνές εκείνες που θα ήθελαν κάποια «σκληρή απάντηση».

    Οπως σημειώνει το BBC, το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει από τους συμμάχους του -τον λεγόμενο «Αξονα της Αντίστασης»- να εντείνουν τις επιθετικές τους δραστηριότητες. Εκτός από τη Χεζμπολάχ, πρόκειται για τους Χούθι στην Υεμένη καθώς και πολυάριθμες οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε, κατά το BBC, να ζητήσει από αυτές τις οργανώσεις να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το BBC, όποια απάντηση και αν επιλέξει το Ιράν, πιθανότατα θα τη σταθμίσει έτσι ώστε να μην το εμπλέξει σε έναν πόλεμο που δεν θα μπορούσε το ίδιο να διαχειριστεί.

    τα-τρία-κρίσιμα-ερωτήματα-μετά-τη-δολο-563245747
    Τρίτο ερώτημα: Τι θα κάνει το Ισραήλ;

    Η δολοφονία Νασράλα αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν έχει σαφώς καμία πρόθεση να κάνει βήμα πίσω από τους στρατηγικούς του στόχους. Οπως επισημαίνει το BBC, η στρατιωτική του ηγεσία εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος απέναντι στη Χεζμπολάχ.

    Παρόλα αυτά, αν δεν συνθηκολογήσει η Χεζμπολάχ -κάτι που θεωρείται απίθανο- είναι δύσκολο το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του -δηλαδή να εκμηδενίσει την απειλή των επιθέσεων από την Χεζμπολάχ- χωρίς να στείλει χερσαία στρατεύματα.

    Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την εκπαίδευση του πεζικού κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

    τα-τρία-κρίσιμα-ερωτήματα-μετά-τη-δολο-563245573

    Ταυτόχρονα όμως η Χεζμπολάχ επίσης διαθέτει εκπαιδευμένες δυνάμεις. Στην τελευταία δημόσια ομιλία πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είχε πει ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια ιστορική ευκαιρία».

    Για τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή στο Λίβανο θα ήταν, κατά το BBC, σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε -όπως στη Γάζα- να διαρκέσει πολύ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λίβανος: Εδώ σκότωσαν οι Ισραηλινοί τον Νασράλα ισοπεδώνοντας το σημείο

    Ομάδες διάσωσης που επιχειρούν στην ισοπεδωμένη γειτονιά της Βηρυτού,...

    Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Είχε κάνει ανήθικη πρόταση στην Νταϊάνα να κοιμηθεί μαζί του

    Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον Μοχάμεντ...

    Ισραηλινά χτυπήματα σε λιμάνι – ορμητήριο των Χούθι της Υεμένης – Δείτε βίντεο

    Το Ισραήλ έπληξε την Κυριακή εγκαταστάσεις στο λιμάνι της...

    Ξυλόκαστρο: Αγωνία για τη μεγάλη φωτιά, σηκώθηκαν 19 εναέρια μέσα – Εστάλη και δεύτερο μήνυμα 112 για εκκένωση

    Ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που...
    Best Shop