Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα προγράμματα εμβολιασμού να έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ έφτασαν οι πρώτες μεγάλες δόσεις από τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων ωστόσο, η ανακοίνωση των BioNTech/Pfizer ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων βάζει στον «πάγο» τους αρχικούς προγραμματισμούς. Η αμερικανο-γερμανική σύμπραξη εταιρειών επικαλούμενη την αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας ενημέρωσε αρχικά τη Νορβηγία και μέσω αυτής την Ε.Ε. ότι οι παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν.
Οι πρώτες ελλείψεις
Περίπου 2,6 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού λείπουν από την Γερμανία, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων, ο κ. Σπαν έκανε λόγο για έως και 2,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου λιγότερες από όσες χρειάζεται η χώρα. Αιτία είναι, όπως είπε, η καθυστέρηση που ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, λόγω της εν εξελίξει αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σε μια κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθώντας να καθησυχάσεις τις ανησυχίες.
Β.Κοντοζαμάνης: Έχει διασφαλιστεί η Β δόση
Στη χώρα μας, τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ποσότητες για να διασφαλιστεί και η δεύτερη δόση, όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έδωσε χθες, κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Έχουμε τις ποσότητες για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί», απάντησε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για παροδική μείωση των παραδόσεων μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου. Όμως όπως έσπευσε να διευκρινίσει «η καθυστέρηση αυτή θα αντισταθμιστεί με αύξηση των ποσοτήτων από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά».
Οι μεταλλάξεις προκαλούν μπέρδεμα
Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από το φονικό πέρασμα της νόσου η μάχη εξακολουθεί να δίνεται με μεγάλη ένταση χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένας νέος προβληματισμός που έρχεται να προστεθεί στην επιστημονική κοινότητα είναι οι μεταλλάξεις του ιού και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα.
«…Είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.
Η Επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας. Επίσης, ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.
Τέλος, καλεί τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.