ΦΠΑ: Στενεύουν τα όρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τέλος στις αποκλίσεις στα έσοδα που δηλώνονται στο myData από αύριο

    Ημερομηνία:

    Τέλος εποχής σηματοδοτεί η αυριανή ημέρα (01.10.2024) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για το καθεστώς των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς δεν θα γίνεται πλέον επιτρεπτή καμία απόκλιση στα έσοδα που δηλώνονται στο myData.

    O μηδενισμός του ποσοστού είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας σταδιακής μείωσης των επιτρεπτών αποκλίσεων μεταξύ της δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ψηφιακή πλατφόρμα myData.

    Με σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε αυτή την διαδικασία από την αρχή του έτους, μεταξύ άλλων αλλαγών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών.

    Ας σημειωθεί πως ο μηδενισμός αφορά προς το παρόν τις αποκλίσεις στα έσοδα, ενώ στα έξοδα διατηρείται ένα μικρό επιτρεπτό ποσοστό. Αναλυτικά οι αλλαγές που έχουν επέλθει από τις αρχές του 2024 αλλά και τα επόμενα στάδια είναι:

    • Από 01.01.2024 έως και 30.06.2024 το επιτρεπτό όριο απόκλισης ήταν 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
    • Από 01.07.2024 έως και 30.09.2024 διαμορφώθηκε σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
    • Από 01.10.2024 έως και 31.12.2024 το ποσοστό μηδενίζεται περίπτωση δεδομένων εσόδων, και διατηρείται ένα 5% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
    • Τέλος, από 01.01.2025 και εφεξής παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData.

    Πού αποσκοπεί το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όταν μάλιστα θα έχει ολοκληρωθεί μηδενίζοντας και το ποσοστό ανεκτών αποκλίσεων και στα δεδομένα εξόδων, πρόκειται να βάλει τέλος σε μία συνηθισμένη πρακτική πολλών επαγγελματιών που επιδίδονταν σε τακτικές φοροδιαφυγής.

    Συγκεκριμένα, μηδενίζοντας τα επιτρεπτά όρια απόκλισης μεταξύ όσων δηλώνουν οι επαγγελματίες σε έσοδα και έξοδα στις δηλώσεις ΦΠΑ και όσων διαβιβάζονται στο myData, το οικονομικό επιτελείο βάζει τέλος στο πασίγνωστο τρικ των παραφουσκωμένων δαπανών έτσι ώστε να εμφανίζεται μικρότερος τζίρος και να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση.

    Αντ΄ αυτού, πλέον οι δηλώσεις ΦΠΑ όπως και του εισοδήματος, θα προσυμπληρώνονται έχοντας «κλειδωμένους» κωδικούς και με αυτόματο υπολογισμό του φόρου.

    Έτσι, υλοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, δίνεται παράλληλα και άλλον «χτύπημα» στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μπάιντεν: Φοβάται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Γίνονται αμυντικές προετοιμασίες για το χτύπημα

    Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φοβάται επίθεση από...

    ΗΠΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τον τυφώνα «Helene»

    Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας «Helene» στις ΗΠΑ έχουν αφήσει...

    Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η δίκη Πισπιρίγκου

    Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου,...

    Γαστούνη: «Ανοιξε» τροχόσπιτο, αλλά συνελήφθη

    Συνελήφθη, χθες το βράδυ Κυριακή 29/09/2024 στη Γαστούνη, από αστυνομικούς...
    Best Shop