Αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλους εκείνους τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν φάρμακα αλλά και εξετάσεις εμφανίστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε ειδική εκδήλωση, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν, μπορούν να εντοπιστούν άμεσα οι απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα επεσήμανε ότι πριν από λίγες μέρες έλαβε τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των συνταγογραφούμενων εργαστηριακών εξετάσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου διαπίστωσε σημαντική μείωση.
Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικές μειώσεις 25%-39% λόγω της εφαρμογής του μέτρου για το ατομικό clawback, ένα μέτρο που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι γιατροί μόλις κατάλαβαν ότι το σύστημα «τους παρακολουθεί στενά», τότε ξαφνικά οι μέχρι εκείνη τη στιγμή απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις που συνταγογραφούσαν, μετατράπηκαν σε άχρηστες!
Σημείωσε ακόμη ότι θα δυσαρεστήσει πολλούς γιατρούς καθώς θα προχωρήσει σε ελέγχους των συνταγογραφήσεων τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) καθώς όπως σημείωσε αφενός αυτά υπάρχουν αλλά ποτέ δεν έχουν αξιοποιηθεί αφετέρου το ηλεκτρονικό αποτύπωμα όσων έχουν συνταγογραφήσει δεν σβήνεται.
Μέσω λοιπόν της χρήσης της τεχνολογίας μπορεί να υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ κι έτσι να περιοριστεί και το clawback το οποίο επιβαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια αντίστοιχη κατάσταση θα γίνει και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ώστε κι εκεί να διαπιστωθεί που γίνεται κατάχρηση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. Μάλιστα υπάρχει καταγραφή η οποία είναι αξιοποιήσιμη για το πόσο ξεφεύγει ο κάθε γιατρός από το μέσο όρο συνταγογράφηση στην ειδικότητά του. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε δε να μειώσει τη δαπάνη κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ατομικό clawback
Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση το ατομικό clawback, αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κ.λπ.), σε κάθε υποκατηγορία ορίζεται ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους ή αριθμού εξετάσεων, ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός θα περικόπτεται (σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών ο οποίος όπως είπαμε είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τις υπέρογκες χρεώσεις από την υπέρβαση της δαπάνης για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, αναμένεται να προχωρήσει εκ νέου σε αντιδράσεις. Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ., τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Υγείας και τους Φορείς Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας προχωρά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου σε ευρεία σύσκεψη με θέμα: «Καταστροφικές συνέπειες του clawback στην επιβίωση Ιατρών, Πολύΐατρείων Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών. Λήψη αποφάσεων για περαιτέρω ενέργειες».
Ο ΙΣΑ έχει ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, για την προείσπραξη του clawback και με επιστολή του στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζητά άμεσα την αναστολή της.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρεται ότι «Με ανακοίνωση της υπηρεσίας σας προς τους παρόχους και προμηθευτές υπηρεσιών υγείας, αποφασίστηκε η ανάκτηση της προείσπραξης clawback σε ποσοστό 65% εκάστου εκ των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2023, σταδιακά εντός 9 μηνών, με χρόνο έναρξης την πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024 και χρόνο λήξης τον Μάιο του 2025, με αντίστοιχη παρακράτηση για έκαστο μήνα πληρωμής»