Εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας στην Αχαΐα

    Ημερομηνία:

    Κενές εξακολουθούν να παραμένουν προσφερόμενες θέσεις εργασίας σε Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα. Μερικές φορές, οι υποψήφιοι είναι αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι είτε από το περιβάλλον είτε από αυτά που προσφέρει η εκάστοτε επιχείριση. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν υποψηφίους καθώς εκείνοι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα προσόντα.

    Που εντοπίζεται το φαινόμενο

    Τα επίσημα στοιχεία από τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) δείχνουν ότι στην Αχαΐα προσφέρονται περίπου 1200 θέσεις εκ των οποίων το 60% αφορά θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους 18-29 ετών (πλήρως αμειβόμενες από τη ΔΥΠΑ) και το 40% θέσεις μισθωτής απασχόλησης (με ή χωρίς επιδότηση από τη ΔΥΠΑ). Κάνοντας μια κατηγοριοποίηση των θέσεων, οι κλάδοι που εμφανίζουν προσφορά θέσεων αλλά υπάρχουν κενά σε αυτές είναι: Εμπόριο είτε πωλητές είτε οδηγοί, Παροχή Υπηρεσιών δηλαδή διοικητικά στελέχη και υπάλληλοι γραφείου, στελέχη marketing, λογιστές, Μεταποίηση/Βιομηχανία δηλαδή πάσης φύσεων μηχανικοί και τεχνίτες, Εστίαση και τέλος Υγεία/Ομορφιά.

    Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών που διεξήχθη το 2023, αποδεικνύεται ότι το 79,3% των επιχειρήσεων έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, καθώς υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση στις ζητούμενες θέσεις, αλλά και έλλειψη επαρκώς εξειδικευμένου προσωπικού.

    Αγγελική Καλαπόδη, Διευθύντρια της Περιφερειακής, Διοίκησης ΔΥΠΑ Δυτικής Ελλάδας: «Οι υποψήφιοι δεν ξέρουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους»

    Τον αποτρεπτικό παράγοντα υπογράμμισε η κ. Καλαπόδη όπου οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν τους υποψηφίους ενώ τόνισε πως οι κενές θέσεις καλύπτονται προοδευτικά.

    «Οι κενές θέσεις καλύπτονται όταν βρεθούν τα κατάλληλα άτομα. Τα προγράμματα του οργανισμού μας έχουν και τους όρους τους. Δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις από την μια στιγμή στην άλλη. Καλύπτονται προοδευτικά. Θέλει μια διαδικασία καθώς υπάρχει μια σύζευξη μεταξύ των υποψηφίων, των εργοδοτών και των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Πάντως, μειώνονται σταδιακά οι κενές θέσεις το τελευταίο διάστημα στην Δυτική Ελλάδα.

    Για την κάλυψη των θέσεων υπάρχουν εξάλλου και οι Ημέρες Καριέρας από τη ΔΥΠΑ προκειμένου να δώσουμε έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό στους υποψηφίους για το τι χρειάζονται οι εργοδότες. Αξίζει να αναφέρω ότι πολλοί υποψήφιοι δεν ξέρουν πως να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και αυτό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την πρόσληψη τους».

    Κωνσταντίνος Τηλιγάδας Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας: «Δεν υπάρχει μια μόνη εξήγηση»

    Δεν υπάρχει μια μόνη εξήγηση στο φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδα, ενώ σημαντικό ρόλο για τους υποψηφίους παίζουν οι συνθήκες εργασίας σε μια δουλειά.

    «Το φαινόμενο να υπάρχουν προσφερόμενες ανοιχτές θέσεις εργασίας από εργοδότες, οι οποίες δεν καλύπτονται, δεν έχει μια μόνη εξήγηση. Πολλοί παράγοντες συντελούν στο να εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν για χόμπι, αλλά για να βιοποριστούν. Αυτό σημαίνει πως αν οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ικανοποιητικές, δεν πηγαίνουν να εργαστούν οι άνεργοι και αυτό είναι απολύτως λογικό. Αυτό που ακούγεται για τεμπέληδες άνεργους δεν υφίσταται. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητούνται εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης, οπού εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολη η κάλυψη αφού τα προσόντα που ζητούνται είναι υψηλά. Σε άλλες περιπτώσεις οι θέσεις εργασίας απαιτούν χαμηλότερα προσόντα (και προσφέρουν χαμηλότερες αμοιβές), από αυτά που έχουν οι άνεργοι (overqualified)».

    Η επαρχία και ο ρόλος της ΔΥΠΑ

    «Στην επαρχία επίσης, οι άνεργοι γνωρίζουν καλά αν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι καλές, αφού η φήμη που συνοδεύει τον εκάστοτε εργοδότη λειτουργεί αποτρεπτικά ή όχι. Ο οργανισμός της ΔΥΠΑ από την πλευρά του με τα προγράμματα απασχόλησης, προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, ώστε να επανενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας. Ενίοτε πάνω στην προσπάθεια του αυτή δημιουργεί και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, αφού υλοποιεί και προγράμματα μηδενικού κόστους για εργοδότες (όπως το πρόγραμμα προεργασίας 18-29 ετών αυτή την στιγμή), με αποτέλεσμα να ενισχύει την κουλτούρα χαμηλών αμοιβών και κόστους από πλευράς εργοδοσίας. Γενικά, αν η ανοιχτή θέση εργασίας προσφέρει ικανοποιητικές αποδοχές και συνθήκες εργασίας, καλύπτεται γρήγορα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας.

    Στο «παιχνίδι» και ο Μηχανισμός

    Παράλληλα, σε μεταβατική φάση βρίσκεται και ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Εργασίας στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος ανιχνεύει που και πως δημιουργούνται τα κενά εργασίας. Μάλιστα, ο Μηχανισμός σε αντιδιαστολή με τις κενές θέσεις ανιχνεύει και τα πιο δυναμικά επαγγέλματα της περιοχής. Με βάση στοιχεία του Περιφερειακού Μηχανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την μελέτη του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα δέκα πιο δυναμικά επαγγέλματα στην Αχαΐα για το 2023 είναι: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού, χρηματιστές, κτηματομεσίτες, υπάλληλοι γραφείου, ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών, μουσικοί, κομμωτές και αισθητικοί.

    «Συνεχίζουμε να ακούμε τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να αξιοποιούμε στοχευμένα όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να αυξήσουμε την απασχόληση, να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς και τέλος να σχεδιάσουμε κατάλληλα προγράμματα βάσει των δυναμικών κλάδων και τις ζητούμενες θέσεις εργασίας ανά Δήμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης.

    ΝΕΟΛΟΓΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ερντογάν: Στηρίζουμε την απόφαση για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει «θαρραλέα απόφαση»...

    ΑΧΑΪΑ: Παραιτήθηκαν και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

    Προς : Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κοινοποίηση : τοπικά Μ.Μ.Ε. Σύντροφοι Ή...
    Best Shop