Με την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία να προεξοφλείται μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του α΄γύρου, το ΠΑΣΟΚ είχε χθες μόνον ένα κέρδος 31.000 μελών και φίλων, μιας και η συμμετοχή ανέβηκε για άλλη μία φορά και ξεπέρασε οριακά τις 300.000 πολιτών, σε σχέση με τις 272.000 του 2021 και τις 400.000 της ΝΔ το 2015. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις «έπεσαν μέσα», όπως εν πολλοίς και οι στοιχηματικές εταιρείες – και το ερώτημα είναι αν το κόμμα μετά από τον β΄γύρο θα συνεχίσει να έχει στα γκάλοπ την δεύτερη θεση με διακριτή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε – σε σχέση με τον πρώτο γύρο του 2021 – περίπου 10.000 ψήφους στην χθεσινή εκλογή παρά την αυξημένη συμμετοχή και έπεσε κάτω από το 30% (ήταν στο 36% το 2021), αλλά είχε να αντιμετωπίσει τρεις (και όχι δύο, όπως το 2021, όταν στην κούρσα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος) περίπου ισοϋψείς αντιπάλους, οι οποίοι πρακτικά αλληλοεξουδετερώθηκαν, αλλά του προκάλεσαν και πλήγματα.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν για πολλοστή φορά οι δύο ταχύτητες του κόμματος, μιας και οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου – ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας – έχουν πλέον ένα κοινό χαρακτηριστικό: Κυριάρχησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα και καταποντίστηκαν στην μεγαλύτερη Περιφέρεια, την Αττική, όπου ο μέν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήλθε τρίτος και ο δήμαρχος Αθηναίων τέταρτος, ακόμα και στον Δήμο που διοικεί.
Η αναμενόμενη επανεκλογή του Ανδρουλάκη αναμένεται να συντηρήσει την απόσταση του ΠΑΣΟΚ από τα κοινά της Αττικής, όπου το κόμμα είναι πίσω από το ΚΚΕ, ενώ ο Χάρης Δούκας ήλθε αντιμέτωπος με μία τιμωρητική ψήφο τόσο στον Δήμο Αθηναίων, όσο και στην ανατολική Αττική, όπου την έδρα του κόμματος κατέχει ο βασικός συμμαχός του, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτος σε 9 Περιφέρειες – κυριάρχησε πάλι στην Κρήτη παρά την μειωμένη συμμετοχή και πιέστηκε μόνον στις Κυκλάδες, στην Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, είτε από την Άννα Διαμαντοπούλου, είτε από τον Χάρη Δούκα – ενώ έχασε την Δυτική Ελλάδα από τον Μιχάλη Κατρίνη που έπαιζε στην έδρα του, την Ήπειρο από τον Χάρη Δούκα και τα Ιόνια από τον Παύλο Γερουλάνο.
Στην Αττική, όπου πρώτος ήταν ο Παύλος Γερουλάνος και δεύτερη η Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τρίτος, όπως το 2021 – αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν η τέταρτη θέση του Χάρη Δούκα, ο οποίος δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την νίκη του στον Δήμο Αθηναίων: το αντίθετο, βρέθηκε στην τέταρτη θέση και κέρδισε το εισιτήριο για τον β΄γύρο των εκλογών μέ μερικές εκατοντάδες ψήφους απέναντι στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έδειξε δείγματα υψηλού πολιτικού πολιτισμού συγχαίροντας τους αντιπαλους του, αρνούμενος να μπει σε μια διαδικασία αμφισβήτησης ενός τόσο οριακού αποτελέσματος.
Η προεξόφληση της νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη στον β΄γύρο έγκειται στο γεγονός ότι και οι πέντε συνυποψήφιοί του στέκόνται απέναντί του, αλλά χωρίς να στηρίζουν τον αντίπαλό του: Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης έμειναν στην ανάγκη να υπάρξει μετακλογική ενότητα και αρνήθηκαν να πάρουν θέση για κάποιον εκ των δύο «μονομάχων», όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αρκέστηκε να δηλώσει, όπως και προεκλογικά, ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα είναι ότι σε μία συγκυρία όπου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει κυβερνητική φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ «παγώνει» τον χρόνο -,και την ηγεσία του- χωρίς να αντιμετωπίζει το βασικό του εκλογικό πρόβλημα, που είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, δηλαδή το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι που απευθύνονται στον χώρο του Κέντρου – η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος – είναι εκτός του β΄γύρου, απλώς μεγενθύνει το έλλειμμα.