Ισραήλ: Πώς έχει αλλάξει η κοινωνία από την 7η Οκτωβρίου μετά την εισβολή της Χαμάς

    Ημερομηνία:

    Στο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, σε πολλούς από τους ουρανοξύστες της πόλης ξεχωρίζουν οι ισραηλινές σημαίες μαζί με δύο εβραϊκές λέξεις:

    Beyachad Nenatze’ach — Μαζί, θα κερδίσουμε.

    Μια πιο προσεκτική ματιά στους δρόμους της πόλης φανερώνει μία πολύ διαφορετική εικόνα: από τη μία πλευρά υπάρχουν αφίσες και πλακάτ από τις οικογένειες των ομήρων στη Γάζα, με αίτημα μία συμφωνία για την απελευθέρωσή τους – με κόστος ακόμη και τον τερματισμό του πολέμου εναντίον της Χαμάς. Και από την άλλη πλευρά υπάρχουν επίσης αφίσες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, οι οποίες ζητούν τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη».

    Η εικόνα αυτή αντανακλά τον διχασμό που υπάρχει στην ισραηλινή κοινωνία γύρω από ένα ερώτημα: αξίζει να τερματιστεί ο πόλεμος προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι;

    Μια κοινωνία σε απόλυτο σοκ

    Ο διχασμός στην ισραηλινή κοινωνία ήταν εμφανής ακόμη και κατά το διάστημα πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επί μήνες πολλοί άνθρωποι διαδήλωναν ενάντια στην δικαστική μεταρρύθμιση που πρότεινε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας.

    Οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχαν απολογισμό περισσότερους από 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, ενώ η Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλα κράτη, πήρε και πάνω από 250 ομήρους στη Γάζα.

    Το Ισραήλ διχασμένο

    Έναν χρόνο αργότερα αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης φαίνεται να έχει εξαφανιστεί σχεδόν εντελώς. Η κοινωνία είναι και πάλι διαιρεμένη, μόνο που αυτήν τη φορά ο διχασμός περιστρέφεται γύρω από τον πόλεμο και τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τα μυστικά των πρωτεϊνών

    Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται στους David Baker, Demis Hassabis και John Jumper...

    Ισραήλ: Άντρας μαχαίρωσε περαστικούς στη Χαντέρα (βίντεο)

    Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το μεσημέρι από έναν επιτιθέμενο ο...

    ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ: Στο αυτόφωρο επειδή μύριζε… τα παπούτσια των γειτόνων του – ΕΙΧΕ ΦΕΤΙΧ

    Στο αυτόφωρο παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας 28χρονος ύστερα από...

    Κτηματολόγιο – Κυρανάκης: Στο τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι ανήκει και σε ποιον (βίντεο)

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του...
    Best Shop