Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να σκανάρουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσιες, καθώς και εάν έχουν διαβιβασθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα esend της φορολογικής διοίκησης.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το γρανάζι που έχει προστεθεί στο πλάι του ελεγκτικού μηχανισμού αποδίδει, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση φαίνεται ότι ο βαθμός φορολογικής συμμόρφωσης ολοένα και αυξάνεται.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του επταμήνου, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους 8 στα 10 ευρώ που οφείλουν. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη μείωση του κενού ΦΠΑ, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει περιορισθεί φέτος στο 10% των δυνητικών εισπράξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 255.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi αναζητώντας πλαστές αποδείξεις.
Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα appodixi που έχει δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων είναι δεκάδες χιλιάδες και μάλιστα έχουν υποβληθεί πριν ακόμη ψηφισθεί η διάταξη που προβλέπει μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ για τις περιπτώσεις όπου εντοπίζεται φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑ∆Ε, συνολικά έχουν υποβληθεί 186.964 καταγγελίες για προβληματικές αποδείξεις στην εφαρμογή appοdixi μέσω κινητού τηλεφώνου. Από αυτές οι 85.835 είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες 101.129 ανώνυμες. Επίσης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχουν υποβληθεί με αναλυτικά στοιχεία 28.910 περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα:
– 25.031 ανώνυμες, εκ των οποίων 2.352 για περιπτώσεις διαφθοράς, 314 για τελωνειακές παραβάσεις και 22.365 για φορολογικές παραβάσεις.
– 3.879 επώνυμες, εκ των οποίων 645 για διαφθορά, 25 για τελωνειακές παραβάσεις και 3.209 για φορολογικές παραβάσεις.
Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας «Καταγγελίες Πολιτών» παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. ∆ιαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας,
2. Φορολογικές παραβάσεις,
3. Τελωνειακές παραβάσεις.
Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Οπως προαναφέρθηκε, ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν φθάσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στο μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος Tύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Action24 ανέφερε ότι έχει περιορισθεί σημαντικά το κενό ΦΠΑ (VAT Gap) και συγκεκριμένα ότι έχει πέσει από το 30% το 2017 στο 15% το 2022, και ότι «αυτό που εκτιμούμε και η ΑΑ∆Ε το ξέρει, αυτό το ποσοστό το 2023 και το 2024 θα έχει πέσει κάτω από 10%». Ετσι λοιπόν οι απώλειες ΦΠΑ από 6 δισ. ευρώ που ήταν το 2017 περιορίσθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ το 2021, ενώ η νέα μελέτη που αναμένεται να εκδοθεί εντός του μήνα από την Κομισιόν θα δείχνει –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– ότι το κενό ΦΠΑ είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ.