ΠΑΤΡΑ: Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας αποχαριέτισε τον Μίμη Πλέσσα

    Ημερομηνία:

    Ο Καθηγητης Γιάννης Ματσουκας παρα βρέθηκε στην νεκρωσιμη ακολουθια και ήταν  μεταξύ αυτών που μίλησαν στο ύστατο χαίρε για τον μεγάλο Μιμη Πλεσσα.
     Αναφέρθηκε στον χημικό Πλεσσα και στην σχέση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών και στην έρευνα που είχε πραγματοποιησει  στην περίοδο της διδακτορικής διατριβής του ως νεαρός φοιτητής στο διάσημο Πανεπιστήμιο Cornel στις ΗΠΑ.
    Ήταν επιθυμία της και  μου το ζήτησε η  Λουκίλα Καρέρ σύζυγος του Μιμη Πλεσσα να μιλήσω για τον  χημικό Πλεσσα, για την συμβολή του στα συνεδρια με κατοχους Nobel και την έρευνα του στο  Cornel Πανεπιστήμιο.
    ΎΣΤΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
    “Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη και την ευγνωμοσύνη των    εκατονταδων μεταπτυχιακών αποφοιτων του  Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρική Χημεία του Πανεπιστημιου Πατρών και πιστευω εκφραζω επισης την ακαδημαικη κοινοτητα.
    Ο Μιμης Πλέσσας ήταν   πυλώνας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στα ετήσια συνέδρια στην Πατρα του προγράμματος Ιατρικη Χημεια στα οποία συμμετείχε με χαρα και ενθουσιασμό. Τα ελαμπρυνε με την παρουσία του.
    Κορυφαια πολιτιστικα γεγονοτα με την συμμετοχη του Μιμη Πλεσσα ηταν τα συνεδρια με  τους πεντε κατοχους Nobel μεταξυ των οποιων και ο κορυφαιος ερευνητης του αιωνα James Watson για την ανακαλυψη του DNA. Ο Watson συμμετείχε στα δυο Συνέδρια, στην Πάτρα(2011) και Σπέτσες(2016). Ο  James Watson  και Jean Marie Lehn εκφράστηκαν με θαυμασμό για τον Συνθέτη και χημικό Πλεσσα. Η συμβολή του Μιμη Πλεσσα στα συνεδρια που εγραψαν ιστορία  ανεκτίμητη.
    Ο Μιμης Πλέσσας είχε άμεση σχέση με την έρευνα. Η  διδακτορική διατριβή του στο Κορνελ Πανεπιστημιο ήταν σε μια πολύ σημαντική έρευνα  χωρίς ο ίδιος και και οι επιβλέποντες του  να γνωρίζουν τοτε τη σημαντικοτητα της. Η έρευνα του ήταν σε μια πρωτεΐνη του Εγκεφάλου την Μυελίνη την οποία μελετούσαν   για πιθανες αναλγητικες ιδιότητες.
    Μετά από χρόνια έγινε γνωστό  ότι η αυτή  πρωτεινη ήταν συνδεδεμένη με την αιτία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Σε   δεκάδες εργαστήρια στον κόσμο η πρωτεΐνη αυτή είναι σήμερα φαρμακευτικος στόχος για νέα φάρμακα κατά της σκληρής και ανίατης ασθένειας.
    Ήταν πολύ χαρούμενος να μάθει εκ των υστέρων, στις συζητησεις μας, ότι εκείνη η έρευνα του στο Cornel  ήταν τόσο σημαντική για την Ιατρική και την Επιστήμη. Έλεγε αργότερα σε προσωπικές μαρτυρίες του, “Έκανα έρευνα στο Cornel για την Μυελίνη και Σκλήρυνση κατά Πλάκας χωρίς να το γνωριζω”.    Σε εμένα προσωπικά ,  γνωρίζοντας για την έρευνα μου στο Πανεπιστήμιο  Πατρών ,  μου  έλεγε, “Πρέπει να βιαστούμε μη μας προλάβουν άλλοι, όλα τα πυρά ομαδον”
    Το Τμήμα Χημείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών τον αναγόρευσαν Επίτιμο Διδάκτορα στις 19 Απριλίου 2010 όχι μόνο για την τεράστια συμβολή του στην Μουσικη και Πολιτισμό της χώρας αλλά και για την σχέση του με την Χημεία, το Πανεπιστήμιο Πατρών  και για την πρωτοποριακη έρευνα του στο Κορνελ.
      Ο Μιμης Πλεσσας ηταν για την Πατρα και το Πανεπιστημιο Πατρων ο δικος μας ανθρωπος. Θα είναι  για πάντα με αγαπη στην καρδιά μας και στο νου μας, χαραγμενη η μνημη του , σαν πρότυπο και σαν έμπνευση.
     Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει και αιώνια η μνήμη του.
    Γιάννης Ματσούκας

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Με Χάρη Δούκα ο Γιώργος Θωμάς

    Σε ανάρτησή του ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αχαΐας...

    Ήβη Αδάμου: Σαρώνει τα πάντα και ταξιδεύει μουσικά τα Βαλκάνια

    Συνεχίζει να «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της, τόσο...

    ΠΑΤΡΑ: Εσωσαν … στο παρά 1′ ένα κορίτσι 16 ετών

    Ένα σοβαρό περιστατικό εκτυλίχθηκε -ευτυχώς με αίσια κατάληξη-  στην...

    Χρέη: Χάθηκαν οριστικά 213.000 ρυθμίσεις – Μόλις 25.000 κατέστησαν ενήμερες

    Χάθηκαν 213.000 ρυθμίσεις χρεών, καθώς οι οφειλέτες δεν αξιοποίησαν την...
    Best Shop