Πάνω από τον γενικό πληθωρισμό κινούνται οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, όπως δείχνουν τα στοιχείς της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ο πληθωρισμός τροφίμων “τρέχει” με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Αρκεί να αναφερθεί ότι όταν ο γενικός πληθωρισμός τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν 2,9%,
ο πληθωρισμός τροφίμων για τον ίδιο μήνα ήταν 3,2%.
Ανά είδος, οι αντίστοιχες τιμές ήταν:
38,9% στο ελαιόλαδο,
9,9% στα ψάρια,
7,7% στα φρούτα και
11,3% στο ρεύμα
Ως παράπλευρη απώλεια, η ακρίβεια… “χτυπά” την διατροφή καθαυτή και έτσι, τις ποσότητες της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.
Έτσι πλέον οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταναλώνουμε
6% λιγότερο ψωμί, ή 4 κιλά λιγότερο ψωμί ανά μήνα,
16% λιγότερο κρέας, ή 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος
42% λιγότερο φρέσκο γάλα,
35% λιγότερο ελαιόλαδο, ή 6 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος και
11% λιγότερα φρέσκα φρούτα ή 6 κιλά λιγότερα φρέσκα φρούτα ανά έτος.