Πικάντικο φαγητό: Το κόλπο για να μην μας καίει

    Ημερομηνία:

    Οι προσδοκίες μας μπορεί να καθορίζουν το πόσο καυτερό αντιλαμβανόμαστε το πικάντικο φαγητό, αποκαλύπτοντας μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ μυαλού και ουρανίσκου.

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, οι θετικές προσδοκίες μπορούν να μειώσουν την αντιληπτή ένταση του καυτερού και να ενεργοποιήσουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τη σκέψη υψηλότερου επιπέδου.

    Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές προσδοκίες μπορούν να κάνουν το πικάντικο φαγητό λιγότερο απολαυστικά και να ενεργοποιήσουν νευρικές αντιδράσεις που συνδέονται με τον πόνο.

    Συγκεκριμένα, στους λάτρεις του καυτερού, η ομάδα από ερευνητικά Ινστιτούτα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησε (μέσω fMRI απεικονίσεων) αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που απέφευγαν τα πιπέρια και τις πικάντικες σάλτσες παρουσίασαν έντονη δραστηριότητα σε ένα δίκτυο που ονομάζεται Neurological Pain Signature (NPS), το οποίο σχετίζεται με την επεξεργασία του πόνου και της δυσφορίας.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι προσδοκίες μας δεν επηρεάζουν απλώς τις συνειδητές αξιολογήσεις μιας εμπειρίας – διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες σε θεμελιώδες επίπεδο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

    Είναι το γάλα το «αντίδοτο»;

    Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού (NMSU),  μια πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει το κάψιμο που προκαλεί η πιπεριά τσίλι.

    «Η καψαϊκίνη είναι η σύνθετη χημική ουσία που κάνει την πιπεριά τσίλι καυτερή», αναφέρουν οι ερευνητές . «Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που αντικαθιστά την καψαϊκίνη στους υποδοχείς της γλώσσας», σχολιάζουν.

    Τι συμβαίνει στο σώμα μας τρώμε καυτερό φαγητό

    Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα καυτερά τρόφιμα ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν πως βελτιώνουν την υγεία μας.

    Λέγεται ότι η προτίμηση στα καυτερά φαγητά φανερώνει «φλογερή» και τολμηρή ιδιοσυγκρασία. Αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους σου έχουμε καλά νέα: Οι πικάντικες τροφές φαίνεται να μειώνουν κατά 14% τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.

    Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν έναν εντυπωσιακά μακρύ κατάλογο αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL «κακής» χοληστερόλης και της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Μάλιστα, η καψαϊκίνη ερευνάται από τους επιστήμονες για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα του κυκλοφορικού, σκλήρυνσης των αρτηριών και ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.

    Παράλληλα, τα καυτερά βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Όσοι τρώνε καυτερά αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και έχουν λιγότερες λιγούρες για αλμυρές, λιπαρές και γλυκές τροφές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Για πάντα νέοι: Δέκα τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια

    Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που χαρίζει στο δέρμα μας την ελαστικότητά...

    ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ: Δεν ξεχνάμε την Κύπρο

    Τις ομοιότητες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και...

    Θεοδώρα Τζάκρη: «Η συνεδρίαση της ΚΕ για αποκλεισμό Κασσελάκη δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Έκκληση απηύθυνε η Θεοδώρα Τζάκρη στη διάρκεια της τοποθέτησής της στην...

    Κυψέλη: Στη φυλακή τα δύο αδέλφια που σκότωσαν τον ξάδελφό τους

    Στη φυλακή οδηγούνται τα δύο αδέλφια που μαχαίρωσαν θανάσιμα τον...
    Best Shop