Οι προσδοκίες μας μπορεί να καθορίζουν το πόσο καυτερό αντιλαμβανόμαστε το πικάντικο φαγητό, αποκαλύπτοντας μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ μυαλού και ουρανίσκου.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, οι θετικές προσδοκίες μπορούν να μειώσουν την αντιληπτή ένταση του καυτερού και να ενεργοποιήσουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τη σκέψη υψηλότερου επιπέδου.
Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές προσδοκίες μπορούν να κάνουν το πικάντικο φαγητό λιγότερο απολαυστικά και να ενεργοποιήσουν νευρικές αντιδράσεις που συνδέονται με τον πόνο.
Συγκεκριμένα, στους λάτρεις του καυτερού, η ομάδα από ερευνητικά Ινστιτούτα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησε (μέσω fMRI απεικονίσεων) αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή.
Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που απέφευγαν τα πιπέρια και τις πικάντικες σάλτσες παρουσίασαν έντονη δραστηριότητα σε ένα δίκτυο που ονομάζεται Neurological Pain Signature (NPS), το οποίο σχετίζεται με την επεξεργασία του πόνου και της δυσφορίας.
Είναι το γάλα το «αντίδοτο»;
«Η καψαϊκίνη είναι η σύνθετη χημική ουσία που κάνει την πιπεριά τσίλι καυτερή», αναφέρουν οι ερευνητές . «Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που αντικαθιστά την καψαϊκίνη στους υποδοχείς της γλώσσας», σχολιάζουν.
Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα καυτερά τρόφιμα ερευνητικά στοιχεία υποδηλώνουν πως βελτιώνουν την υγεία μας.