Χρυσό προμηνύεται ότι θα πληρώσουν φέτος το ελαιόλαδο οι έλληνες καταναλωτές, καθώς η πρώτη παρτίδα της φετινής σεζόν πουλήθηκε σε εξαιρετικά υψηλή τιμή. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι τόνοι εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου διατέθηκαν στη Λακωνία από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών το περασμένο Σάββατο έναντι 10,20 ευρώ το κιλό, δηλαδή με τιμή 1 ευρώ περισσότερο από το αντίτιμο εκκίνησης του 2023. Πέρυσι, η σεζόν για τον συνεταιρισμό της Νότιας Λακωνίας είχε «ανοίξει» στις 16 Οκτωβρίου με τη διάθεση ενός βυτίου παρθένου ελαιολάδου έναντι 9,25 ευρώ το κιλό.
Η δημοπρασία του περασμένου Σαββάτου για την πώληση αγουρελαίου (Αθηνοελιάς) ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 9 ευρώ ανά κιλό, όμως τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 10,2 ευρώ. Πρόκειται για διπλάσια τιμή σε σχέση με το 2022 και σχεδόν τετραπλάσια από αυτήν στην οποία είχε διατεθεί η πρώτη ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον Συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων πριν από πέντε χρόνια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη δημοπρασία του 2022 το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είχε διατεθεί στην τιμή των 5,07 ευρώ το κιλό, το 2021 έναντι 4,20 ευρώ το κιλό, το 2020 πουλήθηκε προς 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ το 2019 η τιμή πώλησης είχε ανέλθει σε 2,70 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοπρασία συμμετείχαν πέντε εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας από την Ελλάδα και την Ιταλία και τελικός πλειοδότης αναδείχθηκε μια ιταλική εταιρεία μεταποίησης, η οποία αγόρασε συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο.
Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι απομένει να φανεί αν η υψηλή τιμή πώλησης της πρώτης παρτίδας του ελαιολάδου είναι ευκαιριακή ή αν προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν. Οπως εξηγούν, η τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος κατά τη φετινή ελαιοκομική σεζόν θα διαμορφωθεί μετά την έναρξη της συγκομιδής και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με την κορωνεϊκή ποικιλία να δίνει το στίγμα.
Στο μεταξύ σημάδια ανάκαμψης, μετά τις προηγούμενες δύο κακές χρονιές, εμφανίζει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διεθνή παραγωγή την περίοδο 2024-2025 κάνουν λόγο για αύξηση του παγκόσμιου όγκου από 2,5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι σε περίπου 3,1 εκατομμύρια τόνους φέτος, ποσότητα ίση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων ετών.
Στην Ιταλία
Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας σοβαρή πτώση της παραγωγής αναμένεται στην Ιταλία, την πέμπτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, γεγονός που αφήνει ένα σημαντικό κενό στη διεθνή αγορά.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φετινή σοδειά στην Ιταλία θα είναι μειωμένη κατά 32%, ενώ σε κάποιες περιοχές της, όπως στην Απουλία – όπου βρίσκεται σχεδόν το 1/3 των ελαιώνων της χώρας –, η σοδειά εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει και την αυξημένη ζήτηση που διαφαίνεται φέτος για το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως και την αντίστοιχη αύξηση των τιμών.