Πάτρα: «Ξεπάγωσαν» τα έργα στις αποθήκες του ΑΣΟ

    Ημερομηνία:

     Αρκετά μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα έργα των πρώην Αποθηκών του ΑΣΟ, τα οποία ομολογουμένως κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω διαφόρων προβλημάτων. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, στις αρχές του καλοκαιριού, οι κάτοικοι της περιοχής των Ιτεών  παρατήρησαν ότι το συνεργείο που «τρέχει» τη διαμόρφωση του παλιού αυτού κτιριακού συγκροτήματος σε πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελείται από πολύ λίγα μέλη που δεν ξεπερνούσαν τους πέντε τεχνίτες – εργαζόμενους. Αυτό γέννησε από τότε πολλά ερωτηματικά καθώς το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι εξαιρετικά μεγάλο και χρειάζεται την ανοικοδόμηση και αναδιαμόρφωση επί της ουσίας όλου του κτιριακού συγκροτήματος.

    Πρόκειται άλλωστε για μια σημαντική επένδυση, μέσω της οποίας η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να δώσει μια νέα πνοή στις  νότιες συνοικίες της Πάτρας. Με άλλα λόγια, να αποτελέσει μια «κυψέλη» αθλητισμού και πολιτισμού που θα αναβαθμίσει όλη αυτή την περιοχή. Όπως πάντως αναφέρει τώρα ο αντιδήμαρχος έργων Παναγιώτης Μελάς, οι εργασίες προχωρούν και πάλι και άμεσα θα υπάρχουν νεότερες πληροφορίες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσής του. Το τμήμα που θα παραδοθεί πρώτο και αμεσότερα, προϋποθέτει την τοποθέτηση μιας μεταλλικής σκεπής που πιστεύεται πως δεν θα καθυστερήσει.

    «Έχουν συνταχθεί όλες οι μελέτες»

    Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Παναγιώτης Μελάς στον «Νεολόγο»: «Στον ΑΣΟ οι εργασίες προχωρούν, παρόλο που υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και ζητήματα, λόγω παλαιότητας του κτιρίου. Οι υπηρεσίες έχουν συντάξει όλες τις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να είναι ασφαλές το κτίριο. Το πρώτο κομμάτι έχει προχωρήσει αρκετά και θα μπορέσουμε να το παραδώσουμε σχετικά σύντομα. Πρόκειται άλλωστε για ένα μεγάλο έργο το οποίο εξελίσσεται. Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται γιατί όταν σκάψαμε, βρήκαμε κάποια προβλήματα που σχετίζονται με την στατική επάρκεια του κτιρίου. Οπότε έπρεπε να προχωρήσουμε στη λήψη ορισμένων μέτρων για την στατικότητά του. Δεν γνωρίζαμε από πριν αυτά τα προβλήματα, τα οποία πλέον έχουμε λύσει και προχωράμε κανονικά».

    Για το ίδιο θέμα, είχε δηλώσει σχετικά στη Δήμητρα Μπαλαφούτη και τον Max fm: «Τροποποιήσαμε μια σειρά μελέτες γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Συναντήσαμε προβλήματα και στο πρώτο κομμάτι που είναι ένας αρκετά μεγάλος χώρος (σχεδόν 3.500 τ. μ.). Αυτή την στιγμή ευελπιστούμε να έχουμε άμεσα τη μεταλλική σκεπή η οποία θα τοποθετηθεί εκεί, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα αυτό το τμήμα και να παραδώσουμε το έργο. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί  διότι βρισκόμαστε στην εξέλιξή του ακόμη. Χρειάζονται πληροφορίες και από την κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για ένα μεγάλο, σύνθετο έργο και μάλιστα σε μια γειτονιά που αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα».

     

    Πέντε χρόνια ταλαιπωρίας

    Για… να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι, δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω έργο περνά από «1000 κύματα» προκειμένου να περαιωθεί. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε πέντε χρόνια πριν, το 2019, αλλά οι εργασίες που ήταν να ξεκινήσουν τον Μάιο του 2020, «πάγωσαν» όταν ο εργολάβος έφυγε αφήνοντας το έργο στον αέρα. Οι δύο μειοδότες που είχαν προκύψει από εκείνον τον διαγωνισμό δεν δέχτηκαν να αναλάβουν το έργο, οπότε οι διαδικασίες για να υπογραφεί νέα σύμβαση ξεκίνησαν εξ αρχής το φθινόπωρο του 2021. Έκτοτε, οι εργασίες άρχισαν μεν, αλλά προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς για να φτάσουμε στον Οκτώβρη του 2024 και να μην έχουν ολοκληρωθεί. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν στην κωλυσιεργία αυτή τα προβλήματα που προέκυψαν αναφορικά με τα θεμέλια του κτιρίου. Συγκεκριμένα, η μελέτη για την στατικότητα του κτιρίου κρίθηκε ανεπαρκής με αποτέλεσμα να απαιτείται η εκπόνηση νέας μελέτης και ως εκ τούτου νέα παράταση ενός έτους. Πέραν αυτού όμως, προέκυπταν και άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως πάντα άλλωστε όταν πραγματοποιούνται αλλαγές σε δημόσια κατασκευαστικά έργα.

     

    Εκθέσεις και αθλοπαιδιές

    Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει για το κτίριο των παλαιών σταφιδαποθηκών, ο πολυχώρος αυτός θα απαρτίζεται από τέσσερα τμήματα: Τον εκθεσιακό χώρο, τον χώρο αθλοπαιδιών, τον χώρο εκδηλώσεων και τον χώρο ψυχαγωγίας. Ο εκθεσιακός χώρος, που θα είναι στο ανατολικό κομμάτι του κτιριακού συγκροτήματος, θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις.  Στο βόρειο, θα δημιουργηθεί το αθλητικό κέντρο, με γήπεδο βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ, επιτραπέζια αντισφαίριση  και  ενόργανη  γυμναστική. Στον χώρο των εκδηλώσεων θα δημιουργηθεί ένα θεατράκι 300 περίπου θέσεων, ενώ ο χώρος ψυχαγωγίας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου και ενός καταστήματος εστίασης – καφέ, αλλά και την εγκατάσταση των γραφείων της διοίκησης.

    Νεολόγος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

    Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά...

    Αχαρνές: Αναζητείται ο συνεργός του 37χρονου που συνελήφθη για το οπλοστάσιο – Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ

    Εντατικά συνεχίζονται οι έρευνες της Ασφάλειας για να διαπιστωθεί...

    ΠΑΣΟΚ – Γερουλάνος: Προχωράμε ενωμένοι… χωρίς αστερίσκους και περιστροφές

    Τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...
    Best Shop