Προσήλωση και αποφασιστικότητα, για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών συνθηκών.
Εν αναμονή και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ που εκλέγει σήμερα ηγεσία, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει κινήσεις με στόχο την προώθηση εμπροσθοβαρών πολιτικών, στις οποίες ξεχωρίζουν οι στόχοι για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την προώθηση επενδύσεων και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Η Υγεία ήταν και παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στο πεδίο της Παιδείας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνεχίζει με αμείωτη ταχύτητα την υλοποίηση των αναγκαίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν καταρχάς ότι δίνεται έμφαση στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, με βασική επιδίωξη ωστόσο η καταγεγραμμένη πρόοδος να αφορά πρώτα και κύρια την ενίσχυση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι έχει αυξηθεί ήδη τέσσερις φορές στη σειρά ο κατώτατος μισθός, ενώ σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι στα σκαριά και πέμπτη αύξηση.
«Η μερίδα του λέοντος στους διορισμούς θα είναι για ακόμα έναν χρόνο στην υγεία, γιατί έχουμε υποσχεθεί έναν αριθμό διορισμών και χρόνο με τον χρόνο τον υλοποιούμε. Γιατί θέλουμε ένα θετικό ισοζύγιο που θα μειώσει τα κενά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δίνουμε όμως και κίνητρα, γιατί δεν είναι μόνο οι διορισμοί, είναι και το «σε ποιο ΕΣΥ διορίζεται ένας νέος επιστήμονας», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης περιγράφονατς τον στόχο για:
«Ένα ΕΣΥ με καλύτερα κτίρια, ένα ΕΣΥ με καλύτερους μισθούς, από 10% εως 35%, αναλόγως την ειδικότητα. Με κίνητρα περισσότερα για ιδιωτικό έργο, για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να βγάζουν περισσότερα λεφτά, νόμιμα, χωρίς να περιορίζονται μόνο στο μισθό τους, για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να κάνει και αυτό πολύ σύντομα για να μειωθούν οι αναμονές δράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, για την προέκταση του ΕΚΑΒ και άλλα».
Στο μικροσκόπιο βάζουν σε καθημερινή βάση την εικόνα που αφορά στα τιμολόγια του ρεύματος, που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με εξαίρεση τον Αύγουστο οι τιμές ήταν προ κρίσης σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, στο «πράσινο» και στο σταθερό, στο «μπλε», που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε, οπότε ήταν δεδομένο ότι θα βρισκόταν πιο χαμηλά. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η Κυβέρνηση;
Με δεδομένη εν τω μεταξύ την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μια από τις πρώτες συζητήσεις στην κυβερνητική ατζέντα, συνδέεται με το μεταναστευτικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε -λέει κυβερνητικό στέλεχος- που ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στο να μπουν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, οι ελληνικές θέσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο συνεχίζουν να προωθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες – όπως είναι η ακρίβεια και το στεγαστικό ζήτημα- εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Η οδηγία του πρωθυπουργού ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή στους υπουργούς, στους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και παρέπεμπε στο να κρατήσουν αποστάσεις από τα δρώμενα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην δώσουν την εντύπωση ότι θέλουν να εμπλακούν στα εσωκομματικά τους.
«Μακάρι κάποια στιγμή ο τόπος, και αυτό το χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες, το χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το χρειάζεται και η Κυβέρνηση, μακάρι, όσο πιο σύντομα ο τόπος να αποκτήσει μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, μία αξιόπιστη εναλλακτική, με κοστολογημένες προτάσεις, χωρίς τη λογική του «όχι σε όλα», με σφοδρή, όταν χρειάζεται, αντιπαράθεση, αλλά κυρίως με διά ταύτα, μια συγκεκριμένη πρόταση, που να μπορούμε κι εμείς να συγκριθούμε. Το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται ο τόπος.
Μέχρι τότε, απλά περιμένουμε και παρακολουθούμε», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να επισημάνει κάθε φορά που ερωτάται την ανάγκη να μην εμπλακεί η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα σε δημόσιες συζητήσεις για τις εσωκομματικές εξελίξεις, είτε αυτές αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι δεν αναμένεται κάποιο «ανατρεπτικό» αποτέλεσμα σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη, υπό την έννοια ότι με όσα συμβαίνουν εκεί δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα, που δεν αποκλείεται να χάσει και τυπικά το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις.
Βέβαια η κυβέρνηση επιθυμεί να μπει σύντομα ένα τέλος στο καθεστώς της πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας, καθώς θέλει να βρεθούν απέναντί της αξιόπιστοι θεσμικοί συνομιλητές για να υπάρξουν συζητήσεις και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις πρώτα για το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο, που για να εφαρμοστεί απαιτούνται 200 ψήφοι στη βουλή. Κρίσιμος είναι βεβαίως ο διάλογος για την αναζήτηση συναίνεσης και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.