Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φ. Ζαΐμης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών & Πόλεων στις Βρυξέλλες

    Ημερομηνία:

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και εκπρόσωπος της CPMR συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών & Πόλεων η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου 2024 συμμετείχε ως ομιλητής στη συνεδρία με θέμα «Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας – Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές;». Στην ίδια συνεδρία συμμετείχαν ο Moray GILLAND, Προϊστάμενος της Μονάδας Μακροπεριφέρειες, Διακρατική/Διαπεριφερειακή/Εξωτερική Συνεργασία, Διεύρυνση, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (ΓΔ REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Marta Marín Sanchez, Αντιπρόσωπος της Χώρας των Βάσκων στην Ε.Ε και η Anja Karppinen, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, EUSBSR/Σημείο στρατηγικής για τη Βαλτική Θάλασσα.

    Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. είναι μέλη μακροπεριφερειακών στρατηγικών το πάνελ διερεύνησε ποιες είναι οι στρατηγικές και ποιος είναι ο ρόλος τους στην Πολιτική Συνοχής. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έξυπνη εξειδίκευση, οι δεξιότητες, η ετοιμότητα, η ανταγωνιστικότητα και η δίκαιη μετάβαση βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, συζητήθηκε πώς μπορούν οι εδαφικές στρατηγικές στην εκάστοτε περιοχή να προωθήσουν την ισχυρή και ανθεκτική ΕΕ, διατηρώντας ακόμη ορατά τα εδαφικά χαρακτηριστικά.

    Όπως τόνισε ο κ.  Ζαΐμης:  «Η ΠΔΕ και η CPMR στηρίζει την πολιτική των Μακροπεριφερειών και ειδικά της Αδριατικής Ιονίου και την επιδιωκόμενη εμβληματική και σπουδαία Μακροπεριφέρεια Μεσογείου. Οι Μακροπεριφέρειες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο πολιτικής, για την σύσφιγξη των σχέσεων εντός της ΕΕ και μείωσης των ανισοτήτων ιδίως σε περιφερειακά και τοπικά προβλήματα αλλά και εκτός ΕΕ για την εξωστρέφεια της ΕΕ, την προώθηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Ευνοούν την αποκλιμάκωση των γεωστρατηγικών εντάσεων και μειώνουν τον ευρώσκεπτικισμό, εφόσον αποδίδουν απτά και ρεαλιστικά οφέλη με έργα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις που θα πρέπει να εμπλέκονται εξ αρχής και αποκλειστικά στα επακόλουθα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που πιθανώς ακολουθούν από την ΕΕ». Χαρακτηριστικά τόνισε: «Αφήστε την αυτοδιοίκηση να πράξει αυτά που ξέρει και μπορεί χωρίς ενδιάμεσους και θα δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα ανάπτυξης και ευημερίας».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται ρύθμιση με αλλαγές – Βγαίνει η δουλεία διόδου από το σχέδιο της κυβέρνησης

    Σε νέους κανόνες με τροποποίηση των ρυθμίσεων για την εκτός...

    Κλέλια Ανδριολάτου: Η φωτογραφία με το τριαντάφυλλο και το αποκαλυπτικό ντεκολτέ

    Με ένα ροζ τριαντάφυλλο φωτογραφήθηκε η Κλέλια Ανδριολάτου, ανεβάζοντας τις σχετικές φωτογραφίες...

    Φινλανδία: O 66χρονος σύντροφος του πρώτου γκέι παίχτη του χόκεϊ ομολόγησε τη δολοφονία του – Κίνητρο ο χωρισμός τους

    Ο σύντροφος του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου επαγγελματία παίκτη χόκεϊ της Φινλανδίας, Janne...
    Best Shop