Πετρέλαιο: Βουτιά στις τιμές του αργού άνω του 4% λόγω Ισραήλ – Στα $74 το Brent

    Ημερομηνία:

    Υποχώρησαν περισσότερο από 4% την Τρίτη οι τιμές αργού πετρελαίου μετά τις δηλώσεις του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ ότι δεν σχεδιάζει να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανακουφίζοντας τους φόβους ότι μια μεγάλη διαταραχή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στον ορίζοντα. Την ίδια στιγμή η κινεζική ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να είναι είναι ιδιαίτερα αδύναμη ενώ σημαντική είναι η επιβράδυνση παγκοσμίως.

    Το Ισραήλ σχεδιάζει να περιορίσει τα αντίποινα στο Ιράν σε στρατιωτικούς στόχους και δεν σχεδιάζει να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Ισλαμικής Δημοκρατίας ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, δήλωσαν τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν στο NBC News.

    Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα και μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, γεγονός που είχε εγείρει φόβους ότι η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κύκλο περαιτέρω κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό με αργό στην περιοχή.

    Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει εξατμιστεί εντελώς από την αγορά, δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets στο CNBC.

    Ακολουθούν οι τιμές κλεισίματος της Τρίτης για το αργό πετρέλαιο:

    West Texas Intermediate συμβόλαιο Νοεμβρίου: 70,58 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 3,25 δολάρια ή 4,4%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 1%.

    Brent συμβόλαιο Δεκεμβρίου: 74,25 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 3,21 δολάρια ή 4,14%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3%.

    Αναλυτές προειδοποιούν για ένα σπιράλ κλιμάκωσης που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε διακοπή του πετρελαίου. Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει ένα σημαντικό πλήγμα σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν που θα προκαλέσει θύματα, η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε περαιτέρω κλιμάκωση.

    Οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης αποδυναμώνονται

    Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για το πετρέλαιο του 2024 για τρίτο συνεχόμενο μήνα στη σειρά αυτή την εβδομάδα. Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά λίγο λιγότερο από 900.000 βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2025, μια σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την αύξηση των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά την περίοδο μετά την πανδημία.

    Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αδύναμη, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, την τέταρτη μηνιαία μείωση στη σειρά, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στην αμερικανική ήπειρο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι έτοιμη να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. bpd φέτος και το επόμενο έτος, ανέφερε ο ΙΕΑ.

    Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι τα μέλη του είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση εάν υπάρξει διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή.

    «Προς το παρόν, η προσφορά συνεχίζει να ρέει και, ελλείψει σημαντικής διαταραχής, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πλεόνασμα το νέο έτος», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του.

    Ο ΟΠΕΚ διαθέτει επίσης εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που θα μπορούσε να αναπηδήσει στο κενό εάν υπάρξει διαταραχή της προσφοράς. Αλλά η Σαουδική Αραβία μπορεί να μην ενεργήσει άμεσα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζωζω Σαπουντζάκη: «Ο Ωνάσης ήταν κύριος – Ο Νιάρχος έστελνε κάθε βράδυ ένα κουτί από σπίρτα γεμάτο λίρες»

    Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι πάντα αυθόρμητη. Η αγαπημένη ηθοποιός παρά τα...

    Deepfake: Η ρομαντική απάτη που «άδειασε» τις τσέπες των ανδρών στην Ασία – Πώς έχασαν 46 εκατ. ευρώ

    Όλοι «διψούν» για ρομαντισμό και λίγο έρωτα – ιδίως...

    Ανθή Φακιδάρη: Η πρώτη Ελληνίδα «άγγελος» της Victoria’s Secret

    Πέντε χρόνια μετά την τελευταία πασαρέλα του οίκου «των...

    Νεκρός ο 40χρονος που έκανε «παραπέντε» στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης

    Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/10) στη Θεσσαλονίκη όταν ένας 40χρονος άνδρας...
    Best Shop