Σε νέους κανόνες με τροποποίηση των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για τον τουρισμό στην Ελλάδα που διοργάνωσε η «Καθημερινή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μια ισορροπημένη ρύθμιση με κατάργηση της δουλείας διόδου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, την οποία είχε συμπεριλάβει με διάταξη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέδιο που είχε καταρτίσει προ μηνών και είχε «παγώσει» λίγο πριν τις ευρωεκλογές υπό το βάρος των αντιδράσεων.
Με βάση εκείνο το προσχέδιο της ρύθμισης, για να δομηθούν τυφλά οικόπεδα (δίχως πρόσωπο σε δρόμο) έπρεπε να υπάρχει νόμιμη σύσταση δουλείας προ του 1985 (διέλευση σε δρόμο μέσω εισόδου από γειτονικό οικόπεδο) και να συντελείται σε γεωτεμάχιο που εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ βάζουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση και επανέλαβε ότι οι κανόνες θα έρθουν με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα. Η όποια ρύθμιση έρθει για την εκτός σχεδίου δόμηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα είναι μεταβατικού χαρακτήρα, επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι αναγκαίοι καθώς σήμερα υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά που δεν έχουν παραδοθεί στην άναρχη δόμηση και τα οποία χρειάζεται να προστατευτούν. «Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να παροτρύνω τον κόσμο να αγοράσει εξοχικό σε ένα οικισμό παρά να χτίσει ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων και να επιβαρύνει την εκτός σχεδίου δόμηση» είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Μίλησε, μάλιστα, για μία νομοθετική ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ για όσο διάστημα χρειαστεί να εκπονηθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν τους όρους δόμησης με βάση τις ιδιαιτερότητες, τις αντοχές και τι μπορεί να χτιστεί.
Το μπόνους του νέου ΝΟΚ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην υπόθεση των μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) που εκδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη Παρασκευή.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία πολύ σημαντική δίκη που όπως είπε χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί. Διαχώρισε τις προβλέψεις του νόμου λέγοντας ότι για τις ρυθμίσεις δεν μπορεί κανείς να εξετάσει μόνο τα ύψη καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι όπως είναι ενεργειακή απόδοση και η ποιότητα των υλικών αλλά και τα υπόσκαφα για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Είναι ένα μέτρο που όπως είπε θεωρεί ότι πήγε καλά, χωρίς να δηλώνει ειδικός στο θέμα.
Οι πισίνες και τα νησιά
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα με τις πισίνες στα νησιά που είναι ένα ζήτημα το οποίο έρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες και της λειψυδρίας γενικότερα.
Όπως είπε είναι άλλο η κατανάλωση νερού να αφορά το 1% μιας περιοχής και άλλο το 20%. Ο πρωθυπουργός έθιξε επίσης μια σειρά από άλλα ζητήματα στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει θέμα υπερτουρισμού αλλά υπερβολικής συγκέντρωσης τουριστών σε κάποια νησιά. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι οι τουρίστες πληρώνουν από 1.000 ευρώ έως 2000 ευρώ το δωμάτιο ενώ οι επισκέπτες της κρουαζιέρας βγαίνουν για 6 ώρες σ’ ένα νησί και δημιουργούν μεγάλο συνωστισμό. Αυτό όπως τόνισε είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Στο γεγονός αυτό απέδωσε τον έλεγχο της κρουαζιέρας και το ακριβό εισιτήριο.
Οι απόψεις για τον χρόνο νομοθέτησης του σχεδίου για την εκτός σχεδίου διίστανται. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα έρθει μέχρι τα τέλη του έτους ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα παρουσιαστεί από τον καινούριο χρόνο.