Νέα αύξηση στα μισθώματα στην Πάτρα για το 2024, που στρέφονται οι ενοικιαστές

    Ημερομηνία:

    Σημαντική αύξηση κατά 5,6% εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια το 2024 σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που αντανακλά τη γενικότερη τάση που συνεχίζει να παρουσιάζει η αγορά των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

    Στην Πάτρα το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε στο 5% και υπολογίζεται στα 8 ευρώ/τ.μ. με την υψηλή τιμή να οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει στραφεί στην βραχυχρόνια εκμίσθωση (Airbnb).

    Ακίνητα που είναι περίπου στα 80 τ.μ. στην Πάτρα νοικιάζονται σε τιμές από 640 ευρώ/μήνα, ενώ το ποσό συνεχίζεται να αυξάνεται αν είναι νεόδμητα (κάτω των 20 ετών) και κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

    Πλέον πολλοί ενδιαφερόμενοι στρέφονται σε ακίνητα 30ετίας και πλέον με εμβαδόν έως 50 τ.μ., όπου οι τιμές κυμαίνονται από 350 έως 400 ευρώ/μήνα.

    Η ζήτηση για μικρά διαμερίσματα, είναι ιδιαίτερα έντονη και σε άλλες περιοχές με αυξημένα μισθώματα όπως ο Βόλος, το Ρέθυμνο, η Λάρισα, το Ηράκλειο και η Καρδίτσα.

    Οι αυξήσεις των ενοικίων καταγράφονται σε όλη τη χώρα μέσα από ολοκληρωμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το κτηματομεσιτικό δίκτυο «RE/MAX Ελλάς», με την Αττική, τον νομό Θεσσαλονίκης, την Πάτρα και άλλες πόλεις που έχουν Πανεπιστήμια αλλά και τουριστικούς προορισμούς και είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφουν μεγάλα ποσοστά αυξήσεων, σε αντίθεση με άλλες πόλεις της περιφέρειας όπως ο Πύργος, η Σπάρτη και η Τρίπολη. Σε υψηλά ποσοστά (7 ευρώ/τ.μ.) είναι και η μέση τιμή στην Καλαμάτα.

    Σύμφωνα με την «RE/MAX», παρατηρείται ότι τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική αυξήθηκαν κατά 7,6% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε άνοδος των ενοικίων κατά 4,3%.

    Οι τιμές των ενοικίων σε όλη τη χώρα επηρεάζονται σημαντικά από ποιοτικούς παράγοντες, όπως είναι η εγγύτητα του ακινήτου σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), η ύπαρξη ασανσέρ, η ανακαίνιση που έχει υποστεί αλλά και άλλες πολλές παροχές.

    Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, για τους 84 στους 100 ενοικιαστές, βασικό κριτήριο είναι η ύπαρξη ασανσέρ και για περισσότερους από 70 στους 100, τους ενδιαφέρει να είναι ανακαινισμένο και με νέα κουφώματα αλουμινίου. Αντίθετα, χαρακτηριστικά όπως ο τύπος της θέρμανσης δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους ενοικιαστές, καθώς φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο σε άλλες ανέσεις και αναβαθμίσεις.

    Πληθωριστικές πιέσεις

    Στο μεταξύ, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, διπλάσιος σχεδόν από ό, τι στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της «Eurostat». Στην πρώτη της εκτίμηση η «Eurostat», έδινε για την Ελλάδα πληθωρισμό στο 3,0%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριος του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) στη χώρα μας υπολογίσθηκε στο 2,9%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023, με το 2022.

    Η αύξηση του ΓΔΤΚ κατά 2,9% τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2023, προήλθε και από την αύξηση 5,9% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής, αντισταθμίστηκε μάλιστα από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Σήμερα και αύριο… Η «Κόμισσα της Φάμπρικας»

    Η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών Πάτρας «Ρωγμή» παρουσιάζει την ελληνική...

    Μεγάλη συγκέντρωση σήμερα στη Γέφυρα κατά του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό

    Με σύνθημα «Όχι στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό –...
    Best Shop