Επιβεβαιώθηκαν όλες οι αμφιβολίες που διατυπώθηκαν για το περιβόητο μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία. Όταν χτυπάς ένα πρόβλημα επιφανειακά και όχι στη ρίζα μόνο θύελλες σπείρεις και θερίζεις. Πάνω από 5000 αποβολές στον ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων και κανένα αποτέλεσμα.
Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά δεδομένου ότι ο νέος σχολικός κανονισμός ισχύει μόλις ένα μήνα. Και το ελπιδοφόρο είναι ότι αν συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του, θα αρχίσουν να μπαίνουν οι βάσεις και για τις μελλοντικές γενιές, που επιτέλους θα βιώσουν ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς κινητά τηλέφωνα και χωρίς μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, που αποτελούν πολλές φορές την πηγή όλων των κακών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο σχολικό κανονισμό του Υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε προσφάτως, αν διαπιστωθεί ότι μαθητής κατέχει εμφανώς ή και χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του, εντός σχολικών χωρών (κτιρίων και υπαίθριων χώρων), παρά την απαγόρευση, ο εκπαιδευτικός ενημερώνει σχετικά τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος εφαρμόζει το παιδαγωγικό μετρό της αποβολής από τα μαθήματα για μία μέρα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από εκπαιδευτικό ότι ο μαθητής κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης, μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές τους, τότε γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στον διευθυντή της σχολικής μονάδας ο οποίος οφείλει να αξιολογήσει παιδαγωγικά το περιστατικό και εφόσον κρίνει ότι η συμπεριφορά δεν είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσα να επιβάλλει το παιδαγωγικό μετρό της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις ημέρες.
Εφόσον κριθεί ότι η συμπεριφορά του μαθητή είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσα, τότε το θέμα παραπέμπεται στον σύλλογο διδασκόντων, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει το παιδαγωγικό μετρό της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε μέρες. Στην περίπτωση που η φωτογράφιση /βιντεοσκόπηση αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, επιλαμβάνεται ο σύλλογος διδασκόντων και υποχρεούται να εφαρμόσει το μετρό της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Η ευθύνη μάλιστα του εκπαιδευτικού να διαγνώσει το περιστατικό και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα είναι πλέον ξεκάθαρη, κάτι που φαίνεται ήδη να αποδίδει υπό το βάρος και του πειθαρχικού για όσους σιωπούν. Όπως προβλέπεται στον νέο νόμο: «Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός αποδεδειγμένα λάβει γνώση για τέλεση των ανωτέρω πράξεων που μαθητές/τριες και δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την κίνηση διαδικασίας επιβολής ποινών ελέγχεται πειθαρχικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν. 3528 /2007 (Α’ 26).».
Οι πρωταθλητές στις αποβολές και οι ουραγοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της γνωστή εφημερίδα, στο σύνολο των 4.919 αποβολών την πρωτοκαθεδρία στην απονομή των ποινών έχει η Αττική, με 1911 αποβολές, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία (χωρίς Πιερία και Ημαθία) με 725 και στην τρίτη θέση η Κρήτη με 601. Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 333, η Πελοπόννησος με 328, η Θεσσαλία με 255,η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 253, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος με 148 αποβολές, το Νότιο Αιγαίο με 126, το Ιόνιο με 94, το Βόρειο Αιγαίο με 35 και τέλος η Στερεά, που μάλλον αντιστέκεται, με μόλις 9!