Φέτος είναι η χρονιά της Αθήνας. Η ελληνική πρωτεύουσα «ακούγεται» ολοένα και περισσότερο ως τουριστικός προορισμός και φιγουράρει φέτος για πρώτη φορά στους τοπ ευρωπαϊκούς προορισμούς με τη μεγαλύτερη άνοδο της ζήτησης για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, στην 6η θέση με αύξηση κατά 31% σε σχέση με πέρυσι. Η πρωτιά ανήκει στο Ροβανιέμι στη Φινλανδία με τη ζήτηση να είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, στο +90% και ακολουθεί η Βασιλεία στην Ελβετία με ένα +53%, η Κρακοβία στην Πολωνία, η Βουδαπέστη και η Πράγα. Οι πιο κλασικοί, μεγάλοι προορισμοί, το Παρίσι, το Λονδίνο, και η Βιέννη βρίσκονται χαμηλότερα στο τοπ 15, στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων της γνωστής διεθνούς εταιρείας αναλύσεων ΑirDNA, η οποία επεξεργάζεται τις καταχωρήσεις, την προσφορά και τη ζήτηση από τις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, VRBO). Η AirDNA διαπιστώνει ότι φέτος για την εορταστική περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 27% σε σχέση με πέρυσι για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά την Ευρώπη. Συνολικά στην Ευρώπη για το αμέσως επόμενο διάστημα, την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου οι μέχρι σήμερα κρατήσεις (γι αυτές που έχουν γίνει εως τις 7 Οκτωβρίου) εμφανίζονται αυξημένες κατά μέσο όρο κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Σε σχέση με την πορεία της αγοράς για το μήνα Σεπτέμβριο, μετά την υψηλή σεζόν του καλοκαιριού, η Ελλάδα βρίσκεται στις 5 πιο κερδισμένες ευρωπαϊκές αγορές που πέτυχαν να αυξήσουν τις πληρότητές τους στην περίοδο εκτός του πολύ ισχυρού διμήνου του καλοκαιριού. Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, η χώρα μας είχε αύξηση στις πληρότητες κατά 6,6% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, πίσω από την Κροατία που είχε τη μεγαλύτερη επίδοση, με αύξηση στις πληρότητες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 8,8%, την Ουγγαρία (+7,9%) και την Ισπανία (+6,9%).
Πανευρωπαϊκά, από την υψηλή σεζόν του Αυγούστου, η ζήτηση το Σεπτέμβριο φέτος έπεσε σε ποσοστό 30% (πέρυσι ήταν στο μείον 28% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2022) με την αγορά ειδικά στην Ελλάδα να καταγράφει καλύτερες επιδόσεις έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σημειώνοντας πτώση κοντά στο -26%- 27% σε μηνιαία βάση, δηλαδή από το peak του Αυγούστου στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Η Ελλάδα μαζί με τις αγορές της Κροατίας, Ουγγαρίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει φέτος καλύτερη επίδοση σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνει και απαντά και στο μεγάλο ζητούμενο για περισσότερα ταξίδια εκτός της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού.
Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παρέθεσε στο συνέδριο της Prodexpo μία σειρά από στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα οποία 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 ΑΜΑ να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία. «Από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 τα μισθώνει πάνω από 90 ημέρες ετησίως, για αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μην θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό», δήλωσε ο κ. Πατέλης, οριοθετώντας το μέσο έσοδο ανά ΑΜΑ σε 7.350 ευρώ ετησίως. Εξήγησε ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες, ενώ αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες.