Πόσο επιδρά η Τεχνητή Νοημοσύνη στο εργασιακό burnout

    Ημερομηνία:

    Με την εμφάνιση του ChatGPT το 2022, κάποιοι εργοδότες έσπευσαν να το ενσωματώσουν στη ροή εργασίας των ομάδων τους, για να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Οι υπάλληλοι ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το γλωσσικό εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, από το να βρουν ιδέες για τους πελάτες μέχρι να αντιγράφουν σημειώσεις από συναντήσεις ή συνεντεύξεις.

    Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Αντί να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δημιουργήθηκε άγχος, ένταση και εξάντληση. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα αφιέρωναν περισσότερο χρόνο για τις εργασίες τους καθώς έπρεπε να δημιουργήσουν μια σύντομη περιγραφή για το ChatGPT, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να ελέγξουν τις ανακρίβειες, που ήταν πολλές.

    Καθώς η αγορά κατακλύζεται από εργαλεία AI, οι εργοδότες καλούνταν να επιλέξουν σε ποια εφαρμογή θα επενδύσουν, την οποία και χρειάζεται να μάθουν, ενώ την επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη διαθέσιμη. Εξουθένωση και εδώ.

    Το πρόβλημα μετριάστηκε κάπως όταν κάποιοι επέλεξαν να χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς, κάνοντας την εργασία πιο εύχρηστη και τους υπαλλήλους πιο ευτυχισμένους.

    Τι βιώνουν οι εργαζόμενοι με την AI

    Στην πράξη αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι μια συνεχής ανταγωνιστική απαίτηση να κάνουν περισσότερα με λιγότερα αλλά οι εταιρείες δεν εξετάζουν πραγματικά αν τα συστήματα και η τεχνολογία που εισάγουν τελικά δίνουν ή δεν δίνουν ένα χρήσιμο αποτέλεσμα.

    Το burnout δεν έχει να κάνει μόνο με την κούραση από τον φόρτο εργασίας αλλά και με το πώς αισθάνεται κανείς για την εργασία και τι αποκομίζει από αυτή.

    Ένα επιπλέον άγχος είναι η αίσθηση του κινδύνου να χάσει τη δουλειά του καθώς είναι τεχνολογικά καθοδηγούμενη και δεν την απολαμβάνει όπως πριν.

    Τι λένε οι έρευνες

    Σε έρευνα της πλατφόρμας ελεύθερων επαγγελματιών Upwork σε 2.500 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, το 96% των ανώτατων στελεχών δηλώνουν ότι αναμένουν από τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης να αυξήσει τα συνολικά επίπεδα παραγωγικότητας της εταιρείας τους με το 81% να αναγνωρίζει ότι έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις από τους εργαζόμενους κατά το τελευταίο έτος.

    Ωστόσο, το 77% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην πραγματικότητα μείωσαν την παραγωγικότητά τους και αύξησαν τον φόρτο εργασίας τους ενώ το 47% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν AI στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα πώς να επιτύχουν την αύξηση της παραγωγικότητας που περιμένουν οι εργοδότες τους.

    Ως αποτέλεσμα, το 61% των ανθρώπων πιστεύει ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία θα αυξήσει τις πιθανότητές τους να βιώσουν επαγγελματική εξουθένωση, που αυξάνεται στο 87% των ατόμων κάτω των 25 ετών, όπως έδειξε ξεχωριστή έρευνα σε 1.150 Αμερικανούς, από την εταιρεία σύνταξης βιογραφικών σημειωμάτων Resume Now.

    Η έρευνα της Resume Now υπογραμμίζει επίσης πως το 43% των ανθρώπων πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Μια περαιτέρω μελέτη της πλατφόρμας διαχείρισης εργασίας Asana τονίζει την επίδραση της εισαγωγής περισσότερων εφαρμογών. Στην έρευνά της σε 9.615 εργαζόμενους γνώσης στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι, από εκείνους που χρησιμοποιούν 6 έως 15 διαφορετικές εφαρμογές στον χώρο εργασίας, το 15% δηλώνει ότι χάνουν μηνύματα και ειδοποιήσεις λόγω του αριθμού των εργαλείων. Για όσους χρησιμοποιούν 16 ή περισσότερες, το 23% δηλώνει ότι είναι λιγότερο αποδοτικοί και ότι η προσοχή τους μειώνεται λόγω της συνεχούς εναλλαγής εφαρμογών.

    Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι, εάν γίνει ένα φιλτράρισμα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένους πόρους, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

    Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αποκτούν με αυτόν τον τρόπο δύναμη καθώς μπορούν να κάνουν περισσότερα αλλά και οι εταιρείες θα μπορούν να δίνουν περισσότερα χρήματα στους εργαζόμενούς τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελλάδα: Το ψωμί παραμένει από το 2020 από τα φθηνότερα στην Ευρώπη

    Η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί, με...

    Ο καθαρός «οδικός χάρτης» του Μητσοτάκη από τώρα και μέχρι το 2027

    Με έναν καθαρό «οδικό χάρτη» προσέρχεται η κυβέρνηση στην επιχείρηση υλοποίησης του σχεδιασμού της που...

    Εκλογές Επιμελητηρίου Αχαΐας: Τακτοποιήστε τις ταμειακές σας υποχρεώσεις

    Η Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αχαΐας υπενθυμίζει στα μέλη...

    ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΩΣΗ: Η Βλασσία είναι…. μια – Όχι άλλο από δύο χωριά!

    Άνω, κάτω.... τέλος! Αυτό τουλάχιστον ζητούν οι κάτοικοι της...
    Best Shop