Το πείραμα της Ισλανδίας με την 4ήμερη εργασία και το αποτέλεσμα

    Ημερομηνία:

    Η οικονομία της Ισλανδίας σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την εθνική καθιέρωση μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς απώλειες στους μισθούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

    Μεταξύ 2020 και 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχτεί την προσφορά για μικρότερες ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της τετραήμερης εβδομάδας, βρήκαν δύο δεξαμενές σκέψης, λέγοντας ότι το ποσοστό είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.

    Πέρυσι, η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σημείωσε το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι μικρότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε μια σειρά από δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής στην Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάζονταν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως εργαστεί 40 ώρες την εβδομάδα.

    Οι δοκιμές αφορούσαν 2.500 άτομα – περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή – και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» με μια σειρά μέτρων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την ισορροπία υγείας και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με το CNN.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα.

    Ισλανδία: Ένα success story

    «Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

    Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες εργάζονταν προηγουμένως 40 ώρες την εβδομάδα.

    Στις δοκιμές συμμετείχαν 2.500 άτομα -περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο- και είχαν ως στόχο τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «δραματικά» σε μια σειρά μετρήσεων, από το αντιληπτό άγχος και την εξουθένωση μέχρι την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

    Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ανάπτυξη

    Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας επεκτάθηκε κατά 5%, ένας ρυθμός ανάπτυξης δεύτερος μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας που ήταν σχεδόν 2% κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015.

    Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος.

    «Η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί … το 2024 λόγω της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών», ανέφερε ο οργανισμός για την εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία σε αξιολόγηση τον Ιούλιο.

    Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ένας ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», ανέφεραν επίσης το Ινστιτούτο Αυτονομίας και η Alda.

    Σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 3,4% πέρυσι, λίγο περισσότερο από το μισό του μέσου όρου των προηγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,8% φέτος και του χρόνου.

    Έχουν γίνει διάφορα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, με την πλειονότητα να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΑΔΕ: Αλγόριθμοι και Τεχνητή Νοημοσύνη στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής – Αναζητούνται «ύποπτοι» σε Instagram και Facebook

    Να «ξετρυπώσει» την φοροδιαφυγή διερευνώντας την δραστηριότητα «υπόπτων» σε Μέσα...

    Λίβανος: Έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ δηλώνει ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ

    Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε ότι...

    Ανταρκτική: Τι είναι ο λευκός καπνός που εμφανίστηκε πάνω από παγετώνα

    Σε μια σπάνια εικόνα που κατέγραψε δορυφόρος της NASA νωρίτερα αυτό...

    Εφορία: Ψηφιακή παρακολούθηση στη διακίνηση προϊόντων από 1η Δεκεμβρίου

    Μια νέα εποχή στη διαδικασία ελέγχου των διακινούμενων προϊόντων εισάγει η υποχρεωτική...
    Best Shop