ΑΧΑΪΑ: Αναμένεται “τσουνάμι” λουκέτων για βιοτέχνες και τεχνικά επαγγέλματα

    Ημερομηνία:

    «Πάνω από 2.500 βιοτέχνες, τεχνικά επαγγέλματα και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και στην Αχαΐα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους το επόμενο διάστημα, κατεβάζοντας ρολά στις επιχειρήσεις τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣΝΑ (Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας), Δημήτρη Νικολακόπουλο.

    «Το νούμερο αυτό που σοκάρει δεν είναι τυχαίο και προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις που έκαναν οι επαγγελματίες της περιοχής δηλώνοντας τους τζίρους και τα εισοδήματα που είχαν από τη δραστηριότητα τους, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής δηλώνουν εισοδήματα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή ακόμα και κάτω από τα όρια αυτής. Η ύφεση που χαρακτηρίζει την αγορά και όλους τους κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του τεκμαρτού φορολογικού συστήματος, έχει φέρει δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε κάτι παραπάνω από δυσχερή οικονομική θέση», προσθέτει ο κ.Νικολακόπουλος

    «Κλείνουν» βιβλία

    Με γνώμονα το «4 στους 10» και με δεδομένο ότι η κατάσταση τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι ότι το αμέσως χρονικό διάστημα, οι επαγγελματίες αυτοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα λογιστικά τους βιβλία. «Σαράντα στις 100 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής δηλαδή, δεν θα βρίσκονται μέσα στους επόμενους μήνες στον χάρτη παύοντας την δραστηριότητα τους, καθώς τα εισοδήματα τους θα είναι ελάχιστα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στα έξοδα τους».

    Ακόμα και ιατροί

    Μέσα στον κατάλογο των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας περιλαμβάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, ιατροί, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ακόμα και σε επαγγέλματα που κάποτε εξασφάλιζαν θεωρητικά μια άνετη ζωή.

    Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις των ιατρών και των δικηγόρων τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι ακόμα πιο χαμηλά από αυτά των βιοτεχνών, των ξυλουργών ή των υδραυλικών. Εκτός αν δεν δηλώνονται ακριβή στοιχεία.

    Νέο «τσουνάμι»

    «Πάντως σε επίπεδο βιοτεχνών και τεχνικών επαγγελμάτων, με δεδομένο ότι στην Ομοσπονδία Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣΝΑ) στην Αχαΐα υπάρχουν γραμμένα κοντά στα 7.000 μέλη ο αριθμός των επαγγελματιών που θα σταματήσουν την δραστηριότητα τους από τη στιγμή που τέσσερις στους δέκα ήδη βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 2.800.

    Αν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν – με γνώμονα πάντα ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει είναι αληθινές και δεν κρύβονται εισοδήματα – τότε πρόκειται για ένα επερχόμενο μεγάλο νέο τσουνάμι από λουκέτα που θα πλήξει την περιοχή μέσα στους επόμενους μήνες, στέλνοντας δεκάδες επαγγελματίες στην ανεργία», κατά τον κ. Νικολακόπουλο.

    «Μύθος τα όσα έλεγαν»

    «Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι αληθινά. Πώς άλλωστε μπορούν να κρυφτούν χρήματα με όλα αυτά τα μέτρα που μας έχουν επιβάλει και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που γίνονται» ξεκαθαρίζει μιλώντας στον «Ν» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος.

    «Μέσα από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα όσα έλεγε η κυβέρνηση για επαγγελματοβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι αδύνατον να πεινάνε και να έχουν τόσο χαμηλά εισοδήματα, ήταν ένας μύθος», προσθέτει.

    Μόνο ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

    Ωστόσο, μπορεί το τεκμαρτό εισόδημα που για πρώτη φορά επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες να «αγγίζει» 2 στους 3, αλλά μόνον 1 στους 700 το πήρε απόφαση να εκθέσει «φόρα παρτίδα» όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην εφορία, προκειμένου να αμφισβητήσει τον φόρο που καλείται να πληρώσει.

    Από τους περίπου 700.000 επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν φέτος δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1 και Ε3), οι 1.037 συμπλήρωσαν τελικά τους νέους κωδικούς 443-444 στη δήλωση Ε1, προκειμένου να ζητήσουν να ελεγχθούν και να αποδείξουν ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από αυτά που υπολογίζει η εφορία με τεκμαρτό τρόπο για να τους φορολογήσει. Ενώ, επιπλέον 686 φορολογούμενοι, ζήτησαν φέτος να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια για αντικειμενικούς λόγους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

    Μετά τη Δήλωση, έλεγχος!

    Για όσους θεωρούν ότι αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα, η ΑΑΔΕ είχε ανοίξει από τον Μάϊο ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να κάνουν Αίτηση Αμφισβήτησης του Ελάχιστου Εισοδήματος. Η διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα παρέμεινε ανοικτή για μήνες (έκλεισε 60 μέρες μετά τη λήξη των δηλώσεων), αλλά συνεχίζει ως τις 16 Νοεμβρίου να δέχεται αιτήσεις από μέλη Νομικών Προσώπων που τηρούν απλογραφικά στοιχεία (πρώην β΄κατηγορίας).

    Νεολόγος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    28η Οκτωβρίου: Δείτε live την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

    Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις...

    Βανδαλισμοί στο δίκτυο του ΟΣΕ: Συνεχή τα περιστατικά δολιοφθοράς – Μόνο 91 κατεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο – ΒΙΝΤΕΟ

    Συνεχίζονται τα περιστατικά βανδαλισμών στο δίκτυο του ΟΣΕ, με τους...

    ΠΑΤΡΑ: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το “ΟΧΙ” – ΦΩΤΟ

    Με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις...

    Κυβερνοασφάλεια: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός – Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφωθούν

    Σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς που φέρνει η εφαρμογή...
    Best Shop