Οι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι άνθρωποι ξεχωρίζουν γι’ αυτά τα 4 χαρακτηριστικά

    Ημερομηνία:

    Μπορεί να είναι δύσκολο να αισθάνεστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις – αλλά δεν είναι αδύνατο.

    Αποδεικνύεται ότι το αν ένα άτομο είναι γενικά ικανοποιημένο ή όχι έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητά του παρά με τις εμπειρίες του, σύμφωνα με τον René Mõttus, συντάκτη του European Journal of Personality.

    Οι άνθρωποι με υψηλότερους μισθούς, μεγάλη κοινωνική καταλληλότητα και ικανοποιητική υγεία «αξιολογούν την ικανοποίηση από τη ζωή τους ελαφρώς υψηλότερα από εκείνους που κερδίζουν λιγότερα, δεν έχουν ισχυρές σχέσεις ή έχουν κακή υγεία», έγραψε ο Mõttus σε άρθρο του στο Psychology Today.

    «Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ πιο αδύναμοι από ό,τι πολλοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν», δήλωσε ο Mõttus.

    Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που στην πραγματικότητα αποτελούν καλύτερο δείκτη πρόβλεψης της ικανοποίησης από τη ζωή ενός ατόμου.

    Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους τείνουν να είναι:

    1. Συναισθηματικά σταθεροί
    2. Ευσυνείδητοι
    3. Εξωστρεφείς
    4. Συμβιβαστικοί

    Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση το 2020 για να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των πέντε μεγάλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή και διαπίστωσαν ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά ευθυγραμμίζονται στενά με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

    Φέτος, ο Mõttus και άλλοι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν αν τα αποτελέσματα θα άλλαζαν αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου ορίζονταν από το πώς θα περιέγραφαν τον εαυτό τους και πώς θα τους περιέγραφαν οι στενοί τους φίλοι.

    «Εκτός από τα Big Five χαρακτηριστικά της συναισθηματικής σταθερότητας, της εξωστρέφειας και της ευσυνειδησίας, οι ικανοποιημένοι άνθρωποι χαρακτηρίζονταν από το αίσθημα κατανόησης, ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας, ενώ οι λιγότερο ικανοποιημένοι άνθρωποι έτειναν να αισθάνονται φθόνο, πλήξη, εκμετάλλευση, ανικανότητα και έλλειψη επιβράβευσης», έγραψε ο Mõttus.

    Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι συνθήκες της ζωής μας δεν χρειάζεται να καθορίζουν την ικανοποίηση από τη ζωή μας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελένη Χαμπέρη: Παντρεύτηκε η πρώην παίκτρια του Survivor

    Η Ελένη Χαμπέρη και ο Αλέξανδρος Αναστασίου παντρεύτηκαν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Η πρώην...

    ΠΑΤΡΑ: “Ντου” της ΕΛ.ΑΣ. σε μαγαζί που “τα έπιναν” ανήλικοι

    “Ντου” της αστυνομίας το βράδυ της Κυριακής σε νυχτερινό...

    Χαρίτα Μάντολες: Η γυναίκα «σύμβολο» των αγνοουμένων στην Κύπρο παρήλασε για την 28η Οκτωβρίου

    Για ακόμα μία χρονιά στην Κύπρο έγινε η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Σχολεία,...

    28η Οκτωβρίου: Φριζής, Διάκος, Βερσής, Φανουράκης, τέσσερις ήρωες του 1940

    Σήμερα θα αναφερθούμε σε τέσσερις αξιωματικούς που άφησαν την...
    Best Shop