Έχετε παρατηρήσει πως τα περισσότερα μπουκάλια ελαιολάδου – είτε σε πλαστική είτε σε γυάλινη συσκευασία – έχουν πράσινο ή γενικότερα σκούρο χρώμα;
Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό και δεν είναι μόνο αισθητικός.
Το ελαιόλαδο απορροφά μέταλλα με τα οποία έρχεται σε επαφή
Η σωστή αποθήκευσή του σε κατάλληλη συσκευασία και με σωστή εμφιάλωση είναι πραγματικά απαραίτητη, επειδή η οξείδωση του καρπού πραγματοποιείται με τη συγκομιδή και την αποθήκευσή του. Έτσι, η τυποποίηση και εμφιάλωσή του ελαιολάδου σ’ ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι βοηθά στο να παραμείνει το προϊόν φρέσκο και παράλληλα το χρώμα του μπουκαλιού φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία. Μάλιστα, οι ηλιακές ακτίνες μπορούν να επηρεάσουν και τη γεύση του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να χαθούν τυχόν φρουτώδη αρώματα. Αν και οποιοδήποτε σκούρο γυαλί ή αδιαφανές δοχείο (κεραμικό ή ανοξείδωτου χάλυβα) είναι μια εξαιρετική επιλογή συσκευασίας, ευρέως χρησιμοποιούνται πράσινα – κυρίως γυάλινα – δοχεία. Ο λόγος είναι η ύπαρξη αρκετών κατασκευαστών πράσινου γυαλιού, που το καθιστούν άμεσα διαθέσιμο για χρήση.
– Αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια, αφού είναι πιο πορώδη και αφήνουν το φως να περάσει, σε σύγκριση με τα γυάλινα, κεραμικά ή αυτά από ανοξείδωτο χάλυβα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πλαστικές συσκευασίες μπορούν να μεταφέρουν μικροπλαστικά στο προϊόν.
– Επιλέξτε μπουκάλια που βρίσκονται αποθηκευμένα σε δροσερό μέρος, όχι στο πάνω πάνω ράφι του supermarket και δεν είναι εκτεθειμένα σε φώτα ή θερμότητα.
– Φροντίστε να ελέγχετε την ημερομηνία συγκομιδής στη συσκευασία προτού το αγοράσετε.