Και οι τέσσερις που εμπλέκονται στην ιστορία με την «γιάφκα» στους Αμπελόκηπους, έχουν ένα κοινό σημείο. Την φοιτητική ζωή τους στην Πάτρα. Φαίνεται πως στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ξεκίνησε η δραστηριότητά τους στον αναρχικό χώρο με επίκεντρο… το Παράρτημα της οδού Κορίνθου.
Η ταυτοποίηση του νεκρού βομβιστή αλλά και η αυτόβουλη εμφάνιση του νεαρού, ο οποίος μαζί με τη φίλη του είχαν πάρει από τον ιδιοκτήτη τα κλειδιά του μοιραίου διαμερίσματος, σε συνδυασμό με τα ευρήματα δίνουν νέα ώθηση στις έρευνες ώστε να βρεθούν, άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και ποιος ήταν ο στόχος στον οποίο θα τοποθετούνταν η βόμβα που έσκασε πρόωρα.
Αν ήταν θέμα ωρών να τοποθετηθεί η βόμβα και το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας ήταν ο τελευταίος σταθμός, ο πιθανός στόχος, όπως εκτιμάται, θα ήταν σε κοντινή απόσταση, τόσο που ίσως δεν θα χρειαζόταν καν αυτοκίνητο. Θα μπορούσε να είναι η Ισραηλινή Πρεσβεία στα 1,3 χιλιόμετρα ή το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας στα 950 μέτρα ή μήπως ο ‘Άρειος Πάγος στα 1,2 χιλιόμετρα;
Ο άνδρας που διαμελίστηκε από την έκρηξη, αναγνωρίστηκε τελικά από το…παρελθόν του. Τα δακτυλικά του αποτυπώματα υπήρχαν στη βάση δεδομένων της Αστυνομίας της Γερμανίας καθώς είχε προσαχθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων. Μετά από αυτή την διαπίστωση έγιναν και εξετάσεις DNA, με τις οποίες οι Έλληνες αστυνομικοί βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για 36χρονο ο οποίος δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές στην Ελλάδα.
Αυτοβούλως εμφανίστηκε στην Αστυνομία ο δεύτερος άνδρας, που επισκεπτόταν το διαμέρισμα όπου εξερράγη η βόμβα. Δήλωσε άγνοια για το ζευγάρι που έμενε εκεί, αν και όπως παραδέχθηκε, εκείνος και η σύντροφός του ήταν οι πρώτοι που πήραν τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη.
ΠΟΙΟΙ ΗΣΑΝ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ»
Από τα φοιτητικά χρόνια τους στην Πάτρα φαίνεται ότι γνωρίζονταν ο 36χρονος νεκρός από την έκρηξη, η 33χρονη τραυματίας, ο 31ος ετών συλληφθείς που παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές και η 30χρονη που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Τους ένωνε και η αντιεξουσιαστική δράση σε Ελλάδα και σε εξωτερικό. Η 32χρονη που νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένη, η Μαριάννα, είναι «γνωστή» και στην Κρατική Ασφάλεια από το 2015 για συμμετοχή σε επεισόδια κατάληψης στο Πανεπιστήμιο, ενώ το 2022 είχε συλληφθεί για επεισόδιο διαμαρτυρίας σε γραφεία Τουρκικής αεροπορικής εταιρίας.
Η 32χρονη πολυτραυματίας φαίνεται να έχει ένα κοινό σημείο σύνδεσης με την 30χρονη γυναίκα, την Δ.Ζ., που είχε τα κλειδιά του διαμερίσματος στους Αμπελοκήπους αλλά και με τον γιό του ιδιοκτήτη του χώρου που βρίσκεται στην Ολλανδία και πιθανότατα και με τον νεκρό άντρα που διαμελίστηκε από την έκρηξη: ήταν όλοι τους στην ίδια παρέα φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Πάτρα. Και οι τέσσερις μάλιστα, κατά μία πηγή πήραν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα, εντύπωση κάνει στους αναλυτές το προφίλ του 36χρονου νεκρού που ουσιαστικά θεωρείται και ο αρχηγός της νέας οργάνωσης που προσπάθησαν να στήσουν. Ο άνδρας που τινάχτηκε στον αέρα από τη σούπερ βόμβα, είναι γιος διακεκριμένων γιατρών από τα Βριλήσσια, με σπουδές στην Κοινωνιολογία, μεταπτυχιακό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ένα προφίλ που δεν ταιριάζει με αυτό της παλαιότερης γενιάς τρομοκρατών, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε ακαδημαϊκές σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα.
Ήταν ζευγάρι με την σοβαρά τραυματισμένη 32χρονη, έμεναν σε διαμέρισμα χωρίς συμβόλαιο στα Εξάρχεια και μαζί με τον 31 ετών συλληφθέντα μηχανολόγο μηχανικό και την 30χρονη που βρίσκεται στην Ελβετία (για την οποία είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης), έστησαν το νέο δίκτυο της τρίτης γενιάς τρομοκρατών.
Με την 33χρονη που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό διατηρούσαν σχέση ενώ εκείνη φαίνεται να έχει αντιεξουσιαστική δράση στην Ελλάδα με προσαγωγές κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Σε βάρος των δύο γυναικών και του 31χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και κατά περίπτωση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.