Ανατροπές στην λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) φέρνει η συγκρότηση του νέου Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.).
Και αυτό γιατί πέρα από ότι πλέον οι διαθέσιμοι ιατροί ξεπερνούν τους 1.200 αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ στις επιτροπές θα ενταχθούν -μεταξύ άλλων- παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Δρ. Αλέξανδρου Βαρβέρη συγκροτήθηκε το Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α., το οποίο ενισχύεται με 740 νέους ιατρούς που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους.
Τι αλλάζει στα ΚΕΠΑ – Τι θα γίνει με τα ραντεβού
Η εκπαίδευση περιλάμβανε ενημέρωση σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις προβλεπόμενες διαδικασίες, την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών αλλά και ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το ότι μόλις πρόσφατα ανανεώθηκε και διευρύνθηκε η «λίστα μη αμαστρέψιμων παθήσεων» μειώνει το διοικητικό βάρος για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς δεν απαιτείται επαναξιολόγηση μιας συγκεκριμένης μερίδας πολιτών που δεν συμπεριλαμβάνονται πια στην λίστα και άρα περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να εξετάζονται ξανά και ξανά.
Η μείωση των περιστατικών τα οποία έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.
Διευρύνονται και οι ειδικότητες γιατρών
Σήμερα τα ΚΕ.Π.Α. καλούνται να διεκπεραιώσουν σχεδόν 160 χιλιάδες αιτήματα σε ετήσια βάση.
Λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως γιατρών, οι συνεδριάσεις γίνονταν με τεράστια καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ, είτε σε κατ΄ οίκον αξιολογήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε και η ενίσχυση του Ειδικού Σώματος Ιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρία.
Στα ΚΕ.Π.Α. υπηρετούσαν μέχρι σήμερα κάτι παραπάνω από 500 γιατροί, ο αριθμούς τους όμως ανεβαίνει πια μετά τις προσλήψεις άλλων 740 γιατρών με νέες μάλιστα ειδικότητες και θα ξεπερνά συνολικά τους 1.250.
Όπως προαναφέρθηκε η συγκεκριμένη ομάδα ιατρών που προσελήφθη εκπαιδεύτηκε ώστε να ενσωματωθεί στο Ειδικό Σώμα των ΚΕΠΑ.
Αυξάνεται μάλιστα και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011 στις επιτροπές θα ενταχθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.
Γενικότερα ο στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, η μείωση στο ελάχιστο των χρόνων ανταπόκρισης και η αξιοποίηση της ψηφιακής Εθνικής Πύλης Αναπηρίας για άμεσα «ραντεβού» και τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες.