Η εύκολη συνταγή για κοτόπιτα του James Martin θα γίνει η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Ο διάσημος σεφ εξηγεί τα βήματα για να φτιάξετε μια κλασική εκδοχή της κοτόπιτας, αλλά με πιο εύκολο τρόπο.
Υλικά
Για τη γέμιση της κοτόπιτας:
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 3-4 κρεμμύδια φινόκιο, ψιλοκομμένα
- 650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 150ml κόκκινο κρασί
- 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 400ml ζωμός βοδινού
- Σάλτσα Worcestershire, για γεύση
- αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Για τον πουρέ:
- 900 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
- 115 γρ. βούτυρο
- 125ml γάλα
Για το σερβίρισμα:
- 150 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- 50 γρ. βούτυρο
Οδηγίες
- Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαθύ πάτο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τον κιμά, σε δόσεις αν χρειαστεί, για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, ξύνοντας τυχόν καραμελωμένα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το θυμάρι.
- Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ή μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και το μείγμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μερικές σταγόνες σάλτσα Worcestershire. Κρατάμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Εν τω μεταξύ, για τον πουρέ, βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε και επιστρέφουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, μετά τις τοποθετούμε πάνω στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό για να φύγει η περίσσεια υγρασία. Τις πολτοποιούμε καλά, μετά προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τη γέμιση της κοτόπιτας σε ένα ταψί και απλώνουμε τον πουρέ από πάνω. Ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
- Εν τω μεταξύ, βράζουμε τον αρακά σε βραστό νερό σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά, μετά τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σερβίρουμε την κοτόπιτα με αρακά.