Η αποφυγή μιας ενδεχόμενης εμπλοκής στον mega διαγωνισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας είναι προφανώς το ζητούμενο για όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην μακρά διαδικασία.
Μια βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο των 310 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και να παραδοθεί έγκαιρα, είναι να επιλυθούν τα ζητήματα που φαίνεται να προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες και έφεραν διαφωνίες.
Οι πληροφορίες για την πρόθεση εταιρειών-αναδόχων να προχωρήσουν σε προσφυγές μετά την ξαφνική αλλαγή σε όρους του διαγωνισμού όχι μόνο δεν διαψεύσθηκαν, αλλά, αντιθέτως, επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ.
Όπως έγραψε το newmoney, διαπιστώθηκαν αντιδράσεις από ομίλους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σε αλλαγές όρων που αφορούν το σκανάρισμα εγγράφων και τον όγκο των υπό επεξεργασία αρχείων που θα πληρωθούν – και το πώς θα πληρωθούν (ανά σελίδα).
Επειδή υπήρχε ένα deadline για την υποβολή προσφυγών, αυτές κατατέθηκαν την Τρίτη από όσους το αποφάσισαν, κατά πληροφορίες, και εάν απορριφθούν δεν αποκλείεται να δοθεί η συνέχεια δικαστικά.
Το πρόβλημα, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε, από ότι λέγεται, από το γεγονός ότι ενώ είχε εγκριθεί μελέτη εφαρμογής και οι εταιρείες δούλευαν πάνω στο έργο, ελήφθη η επίμαχη απόφαση η οποία άλλαξε τους όρους του και κατ’ εκτίμηση μπορεί να επιφέρει οικονομικές απώλειες που θα κυμανθούν μεταξύ 25-30 εκατ. ευρώ, αθροιστικά για όλους τους αναδόχους.
• Το 1ο Τμήμα στην κοινοπραξία Netcompany-Intrasoft και Profile Software.
• Το 2ο Τμήμα στην κοινοπραξία Nova (Wind Ελλάς) – Iron Mountain Hellas.
• Το 3ο Τμήμα στην κοινοπραξία Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex Technology Systems & Business Solutions.
• Το 4ο Τμήμα στην ΟΤΕ A.E..
• Το 5ο Τμήμα στην κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Computers – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.
Οι 4 γεωγραφικές ενότητες
Το έργο της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το πιο σύνθετο ίσως, το πιο απαιτητικό και πιο ακριβό project της κατηγορίας με χρηματοδότηση από το RRF.
Η Συμφωνία Πλαίσιο υποδιαιρείται στα παρακάτω 5 τμήματα:
1) Υποθ. Καλλιθέας, Υποθ. Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσοι, Υποθ. Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 3.009.800).
2) Κρήτη, Αττική (σύνολο δικαιωμάτων 6.385.740).
3) Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, υπόλοιπο Αθηνών εκτός Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών (σύνολο δικαιωμάτων 9.244.823).
4) Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (σύνολο δικαιωμάτων 8.872.027).
5) Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία (σύνολο δικαιωμάτων 9.356.785).
Ενδεικτικά, τα βιβλία που απαρτίζουν το σύστημα και πρόκειται να ψηφιοποιηθούν: Αλφαβητικά ευρετήρια, Βιβλία μεταγραφών (µερίδων), Αρχεία τίτλων μεταγραφών, Βιβλία υποθηκών, Αρχεία υποθηκών, Βιβλία κατασχέσεων, Αρχεία κατασχέσεων, Βιβλία διεκδικήσεων, Αρχεία διεκδικήσεων, Βιβλία εκθέσεων, Βιβλία Ενεχύρων, Αρχεία Ενεχύρων.