Ο Σπύρος Μουρελάτος γράφει για τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την επόμενη ημέρα στα εθνικά θέματα και στις διμερείς σχέσεις, ανάλογα με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν.
============================
Με ζωηρό ενδιαφέρον, ψυχραιμία, αλλά χωρίς αυταπάτες και περιττές αγωνίες αναμένεται να παρακολουθήσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αμφίρροπη, όπως προαναγγέλλεται, μάχη των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Όχι γιατί η Αθήνα υποτιμά τις μετατοπίσεις, που θεωρείται σχεδόν βέβαιον πως θα συμβούν περισσότερο σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και λιγότερο σε αυτήν της εκλογής της Κάμαλα Χάρις, αλλά γιατί έχει εν πολλοίς προετοιμαστεί για αυτές.
Σε διεθνές επίπεδο, μάλιστα, ο πρωθυπουργός πιθανώς να διακρίνει και μία ευκαιρία πίσω από μία πιθανή επανεκλογή Τραμπ: με μία σχετική βεβαιότητα ότι το μοντέλο διακυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να προκαλέσει προστριβές στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά και αναταραχή στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει ταχύτερα στην κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας, είτε αυτό αφορά στη σκληρή γεωπολιτική διάσταση, είτε στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.
Στα καθ’ ημάς και με την παραδοχή ότι ανεξαρτήτως του ποιος/α θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, η Ουάσιγκτον…δεν κοιμάται και ξυπνά με το άγχος των ελληνοτουρκικών, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένουν ανατροπή ούτε των συσχετισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε των ισορροπιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εκτιμούν ότι ο πυρήνας της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ θα παραμείνει αναλλοίωτος, καθώς η εν ισχύ 5ετής αμυντική συμφωνία, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της βάσης της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης διευκολύνει και τα μεσοπρόθεσμα Αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.